10 jaar Canon CLI cartridges (PIXMA), een gedetailleerd overzicht

Door , donderdag 25 april 2013 om 11:30 - Algemeen

Één van de populairdere cartridges uit ons assortiment zijn de “CLI cartridges” van Canon. De CLI-serie is er een die al jaren verkocht wordt onder verschillende namen. Het is voor grootverbruikers een regelrechte topper. Zuinig in gebruik, perfecte huismerk cartridges en vooruitstrefende functionaliteit zoals direct printen op CD/DVD. In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de cartridges en wat er in de loop van de jaren veranderd is.

In deze grafiek is goed te zien hoe het aantal milliliters is gedaald, en de prijs per milliliter is gegroeid.

In deze grafiek is goed te zien hoe het aantal milliliters is gedaald, en de prijs per milliliter is gegroeid.

Bijna 10 jaar geleden werd de Canon PIXMA iP4000 geïntroduceerd. Dit is de allereerste PIXMA printer geweest, een printerserie die in de toekomst vaker de CLI cartridges slikt. Hoewel deze printer gebruik maakt van de “BCI” cartridges (BCI-6), zijn de PIXMA printers later overgestapt op Cornelis Leonardo Isaac (CLI).

 • Introductie: 2004
 • Inhoud zwarte cartridge: 13 milliliter
 • Cartridges bevatten geen chip
 • Prijs p/ml: € 0,74
 • BCI-6 op Inktweb.nl

De CLI-8 serie wordt verder aangevuld door de “PGI-5” zwarte cartridge. In de volksmond is deze beter bekend als de dikke zwarte. PGI cartridges zorgen voor de pigment, om rijker en dieper zwart te printen.

Canon CLI-8

cli-8-inkt-cartridges
Dit is de eerste CLI cartridges serie. Opvallend aan deze (en de BCI-6 cartridges) is dat er maar liefst 9 verschillende (kleuren)cartridges zijn gemaakt (multipacks niet meegeteld). Naast de normale cyaan, magenta, yellow en twee zwarte cartridges is er ook rood, foto cyaan en foto magenta. Dit is een kenmerk die in het vervolg niet meer wordt gebruikt in de CLI serie.

 • Introductie: 2005-2008
 • Inhoud zwarte cartridge: 13 milliliter
 • Prijs p/ml: € 0,93
 • CLI-8 op Inktweb.nl

De CLI-8 bevat verder de PGI-5, voor de pigment zwart.

Canon CLI-521

cli-521-inkt-cartridges
De CLI-521 cartridges bevatten maarliefst 4  milliliter minder per cartridge ten opzichte van de voorganger. Daarnaast zijn de cartridges duurder en is de prijs per milliliter omhoog gegaan. Het ontwerp van de doosjes zijn daarentegen wel verbeterd. Beter dan niets, toch?

 • Introductie: 2008-2009
 • Inhoud zwarte cartridge: 9 milliliter
 • Prijs p/ml: € 1,19
 • CLI-521 op Inktweb.nl

De CLI 521 serie bevat ook de PGI-520 cartridge. De Pigment zwart.

Canon CLI-526

cli-526-inkt-cartridges
Eigenlijk is deze cartridge serie identiek aan haar voorganger; het aantal milliliter is niet veranderd en ook de verkoopprijs is gelijk gebleven.

 • Introductie: 2010-2011
 • Inhoud zwarte cartridge: 9 milliliter
 • Prijs p/ml: € 1,19
 • CLI-526 op Inktweb.nl

De PGI-525 is ook onderdeel van deze serie, voor de diepere zwarte kleuren.

Canon CLI-551

cli-551
Dit is de nieuwste telg uit de CLI serie. Ook dit keer is het aantal milliliter in de cartridges verminderd. De prijs per milliliter is op het moment van schrijven € 1,31. Wat naast het nieuwe ontwerp opvalt, is dat er deze keer ook een “XL” variant is. Een beter gevulde cartridge voor een betere, per milliliter, prijs – € 1,18. Deze XL is niet fysiek groter, en past in dezelfde printers als de “normale” catridges, maar is simpelweg beter gevuld.

 • Introductie: 2012-huidig
 • Inhoud zwarte cartridge: 9 milliliter
 • Prijs p/ml: € 1,31
 • CLI-551 op Inktweb.nl
 • Introductie: 2012-huidig
 • Inhoud zwarte XL cartridge: 11 milliliter
 • Prijs p/ml: € 1,18

Canon CLI-42

canon cli-42 cartridges
De CLI-42 is een andere spiksplinternieuwe cartridge serie en totaal niet als de andere cartridges uit de CLI serie. Op het moment van schrijven is slechts één printer compatible met deze cartridges (de Canon PIXMA PRO-100). Nog opvallender; deze printer maakt gebruik van 8 cartridges (cyaan, magenta, geel, black grijs én lichtgrijs, fotocyaan, fotomagenta). Voor compleetheid hebben we deze cartridges ook toegevoegd aan het overzicht. Maar de CLI-42 cartridges zijn wel een beetje het zwarte schaapje.

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

14 reacties

 1. Gert-Jo schreef:

  Hallo,

  Ik heb momenteel de 571 Cartridges voor mijn Canon Pixma.
  Ik zie hierboven de 551 en ik zie geen verschil.

  Passen deze ook in mijn TS5050 ?

  Alvast dank

  gr Gert-Jo

 2. inge schreef:

  mijn printer canon pixma mg5655 is er vandaag mee gestopt. daar zitten cartridges in met nummer 550. En daarvan heb ik er nog een heleboel liggen. In welke nieuwe canon printer passen deze cartridges nog ?
  groetjes Inge

 3. Jaap schreef:

  Ik heb nog CLI–5268BK/C/M/Y liggen voor welke printers zijn die geschikt?

 4. T.W.Rosmolen schreef:

  Mijn Canon printer Mg 5150 is helaas stuk,ik heb nog een groot aantal cardridges hiervoor.In welk gangbaar type Canon printer passen die nog ?

 5. Hans van Eekelen schreef:

  mijn Canon Pixma MP600 geeft de foutmelding: ‘type printkop is onjuist’; na het schoonmaken van de kop blijft dezelfde melding komen. Ik weet niet of een nieuwe printkop het probleem zal verhelpen. Misschien toch een nieuwe printer? Ik heb nog een aantal cartridges voor dit type printer. Voor welke nieuwe printer zijn deze te gebruiken?
  Bedankt voor je reactie

 6. mo schreef:

  hallo,
  past er in een printer van Canon CLI-551-inkt ook Canon CLI-521-inkt?

 7. Oostvoorn schreef:

  Heb nog CLI en PGI inkt over voor de Pixma Ip4500 cassettes. Mijn vraag is nu of ik deze inkt ook nog kan gebruiken om daar de PGI550 en CLI 551 cassettes voor de Pixma Ip7250 mee te vullen. Zonde om die inkt weg te gooien. Maar wil geen problemen met de printkop daardoor krijgen.

 8. Wilco schreef:

  Hallo,

  Ik heb een serie canon PGI 9 cartridges liggen, hiervoor zoek ik eigenlijk een nieuwe printer. Ben ik werkelijk beperkt in het aantal printers, of kan ik bijvoorbeeld in de CANON Pixma MG5650 ook de PGI 9 cartridge?

  Wilco

 9. Gert schreef:

  Mijn Canon Pixma MP 640 is kapot.
  Altijd zelf de cartridges gevuld.
  Welke Canon printer zou ik kunnen kopen, zodat ik dezelfde inkt (liefst ook dezelfde cartridges) voor navullen kan gebruiken ? (PGI 520 en CLI 521) Vast bedankt voor het advies.

 10. Ernst schreef:

  Ik heb de melding B200 op mijn canon M5250. Is dit het einde van de printkop of valt er nog iets aan te redden. Ik heb volgens mij te lang doorgeprint met lege cartridges (voor zover dat kan) omdat de melding net kwam door gebruik van niet originele cartridges. Alle advies is welkom.

 11. Lenny schreef:

  Hallo, ik heb n canon printer waar de serie 526 cartridges inmoeten, nu heb ik de oude 521 serie ook nog liggen, kan ik deze gebruiken tot ze op zijn?? Lenny