Het “geheim” achter de prijs van cartridges

Door , donderdag 18 oktober 2012 om 12:00 - Algemeen

het geheim achter inkt cartridges

Lego printer door Bruce Lowell

Enkele jaren terug, in juli 2003, publiceerde BBC een artikel over de prijs van cartridges. Nu is dit een vrij gedateerd artikel maar de kern van het artikel is nog steeds waar. De meeste cartridges zijn per milliliter duurder dan een fles champagne van kwaliteit. Waarom is deze inkt zo duur? Inkt in een andere vorm is toch niet zo duur?

De hele champagne vergelijking is verkeerd

In het artikel van BBC wordt Dom Perignon uit 1985 als voorbeeld gegeven. Dit kostte destijds ~€ 0,28 per milliliter. Dit terwijl HP inkt op € 2,12 per milliliter zit. Dit is anno 2012 wat aan de hoge kant en sterk afhankelijk van het type cartridge, maar vooruit. De hele vergelijking is dan alsnog absurd. Je betaal niet alleen voor de inkt, je betaalt grotendeels voor de techniek. De chip in de cartridge, plastic, maar belangrijker u betaalt voor de printer zelf  (zie hieronder). Daarnaast, wie meet champagne in milliliters?

Printerfabrikanten hanteren het “Gillette model”

Een Gillette advertentie uit de jaren 30

Een Gillette advertentie uit de jaren 30

Grote printerfabrikanten als HP en Canon verdienen het meeste geld aan inkt cartridges. Niet aan de printers zelf. Dit staat bekend als het “Gillete model”. Gillette, van de scheermesjes, heeft in het verleden gratis (of zeer voordelige) scheersystemen weggegeven om vervolgens de consument flink te laten betalen voor nieuwe mesjes. Dit zelfde principe werkt voor inkt; goedkope printers met dure cartridges. In extreme gevallen is het zelfs voordeliger om een nieuwe printer te kopen dan een nieuwe set originele cartridges.

Gelukkig werkt dit andersom net zo goed. Koopt u een duurdere printer, dan zijn de cartridges voordeliger. Afhankelijk van hoeveel u print is daar een mooie tussenweg in te vinden.

“Give ‘em the razor; sell ‘em the blades”


Daarom zijn fabrikanten ook niet blij met huismerk cartridges. Hier verdienen de fabrikanten zelf geen geld mee en is de prijs ook (bijna) altijd lager. Dit heeft weer als gevolg dat cartridges zijn uitgerust met een chip.

Moraal van het verhaal? Koop een duurdere printer waarvan de cartridges goedkoper zijn. Helemaal slim is om een Brother of Epson te kopen waar de huismerk cartridges van uitstekende kwaliteit zijn.

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

4 reacties

 1. J.A.Schoenmakers schreef:

  mijn printer heeft een defecte printerkop en dan nog nieuwe cartriches maakt het aanschaffen van een nieuwe printer wel mogelijk het is een hp officejet 6500a heeft u een redelijk aanbod?event. met inruil

 2. Simon le Bon schreef:

  Of je koopt een laserprinter; geen last van uitdroging.

  Een goede kleurenlaserprinter kost tegenwoordig minder dan 200 Euro en ook daar zijn goedkopere huismerktoners voor te verkrijgen…

  Tip: neem altijd een netwerkprinter, die hang je aan je router en je kunt met vrijwel elk device printen.

 3. keuleniscool schreef:

  Je kunt ze ook ff navullen ….

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*