Hoe lang is een inkt cartridge houdbaar?

Door , dinsdag 13 september 2022 om 12:04 - Tutorials

We krijgen regelmatig telefoontjes met de vraag  “hoe lang blijft de inkt goed?“. Het klinkt als een rare vraag aangezien de meeste inkt niet eetbaar is. Maar stilstaande inkt kan stollen en vast gaan zitten in de cartridge. De printer zelf voert regelmatig een reinigingsproces uit waardoor de inkt vloeibaar blijft. Dit gebeurt natuurlijk niet als de cartridges zich niet in een printer bevinden, of als de printer niet is aangesloten op het lichtnet. Dan is er ook nog het probleem van een ingeprogrameerde vervaldatum.

Hoe lang is een inkt cartridge houdbaar?
De garantiedatum op een HP 351XL. Niet de houdbaarheidsdatum.

Sommige HP cartridges (andere merken doen dit niet) zijn zo geprogrammeerd dat de printer niet meer kan printen met cartridges die over een bepaalde houdbaarheidsdatum heen zijn. Volgens sommige is dit alleen om jou als consument extra cartridges te laten kopen. In dit artikel leggen wij uit waarom er een houdbaarheidsdatum aanwezig is en wat je kunt doen om de houdbaarheid te verlengen.

Waarom is er een houdbaarheidsdatum op inkt cartridges?

Er is niet echt een hele goede reden voor de houdbaarheidsdatum. Het kan inderdaad voor komen dat de inkt opdroogt in de cartridge en hierdoor de printkoppen kan verstoppen, maar  als de cartridge direct geïnstalleerd wordt in de printer, de printer gewoon standby staat en er dus regelmatig een lichte reiniging gedaan wordt, kan de inkt vrij lang mee. HP heeft met de geprogrammeerde houdbaarheidsdatum niet alleen zichzelf ingedekt tegen klachten over verstopte printers, maar ook een handige manier ontwikkeld om consumenten nieuwe cartridges aan te laten schaffen zonder dat de oude helemaal leeg geprint zijn.

Wat belangrijk is om te weten, is hoe de houdbaarheidsdatum wordt bepaald.

HP gebruikt deze regel: Inktcartridges hebben een garantieperiode van meestal 1 jaar. 24 maanden nadat dit jaar is verlopen, overschrijdt de cartridge de houdbaarheidsdatum. Als de cartridge geïnstalleerd is in de printer, dan gaat deze mee tot de houdbaarheidsdatum is verlopen of tot hij 18 maanden in de printer gezeten heeft.
De volgende HP printers hebben een beperktere houdbaarheidsdatum van 12 maanden nadat de garantieperiode is verlopen:

 • Color Inkjet cp1160 series
 • Officejet d125xi, d135, d145, d155xi, 7110, 7130, 7140xi,
 • HP Fax 610

Overige inktfabrikanten hebben geen specifieke houdbaarheidsdatum. De printers zullen nog steeds werken als de inkt een paar maanden of paar jaar stil gelegen hebben, maar wel op eigen risico. De houdbaarheidsdatum van HP is dan ook goed om te onthouden voor de overige merken. Ongeveer 2 jaar na aanschaf kunnen de cartridges nog gebruikt worden, daarna geven ze een verhoogd risico op verstopte printkoppen.

Hoe lang is een inkt cartridge houdbaar en wat heeft dat te maken met melk?
Over datum melk moet je niet drinken. Hoe zit dat met inkt? via Flickr.

Kan ik over datum inkt cartridges nog gebruiken?

Ja. Als de cartridge over datum is, kunnen deze nog gewoon gebruikt worden. De vermelde datum is niet een ’te gebruiken tot’ datum, maar een ‘garantiedatum’. De fabrikant kan niet meer de kwaliteit van het product garanderen. Er zijn wel een aantal HP printers welke kunnen weigeren met printen als de datum verlopen is. Sommige van deze printers kunnen de houdbaarheidsdatum negeren zodat er verder geprint kan worden.

Let wel op: Een over datum cartridge die niet in de printer heeft gezeten, kan mogelijk niet meer gebruikt worden. Als de cartridge niet goed luchtdik verpakt is, is er een  kans dat de inkt dikker is geworden waardoor je printer verstopt kan raken.

Hoe verleng ik de houdbaarheidsdatum?

Dit is eigenlijk alleen van toepassing op de HP cartridges die ervoor zorgen dat de printer niet meer functioneert als de houdbaarheidsdatum eenmaal overschreden is. Canon, Epson, Brother en andere merken hebben geen chip die de houdbaarheidsdatum doorgeeft aan de printer.

Bij de meeste HP printers krijg  je een waarschuwing dat de inkt over datum is. Bij deze waarschuwing heb je de optie om deze te negeren zodat de printer door kan printen. Er zijn enkele printers die helaas niet meer kunnen printen als de cartridges eenmaal over de houdbaarheidsdatum heen zijn. De volgende specifieke printers hebben dit probleem:

 • HP Officejet Pro K850
 • HP digital Copier Printer 610
 • HP Business Inkjet – alles
 • HP Officejet D series, HP Officejet 7100 series, HP Officejet 9100 series
 • HP Professional series (2000 and 2500)
 • HP Color Inkjet cp1160 and cp1700

Het is mogelijk om de printer uit te schakelen, de computerdatum een paar jaar terug te zetten, de printer weer in te schakelen en deze met de computer te laten communiceren en vervolgens te gaan printen. Het nadeel hiervan is dat je dus ten aller tijden dat je wil printen, de klok op je computer op een datum moet hebben voordat de inkt over datum is. Tevens werkt deze simpele work-around niet altijd.

Conclusie

In het kort: een cartridge is gemiddeld 2 jaar (24 maanden) houdbaar na dat de garantie is verlopen (de datum op de cartridge zelf). Als deze datum verlopen is, hoeft dit echter niet te betekenen dat het product niet meer werkt. In de printer is dit 18 maanden na het installeren. Dit wordt niet opgeteld bij de 24 maanden.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

13 reacties

 1. T8T schreef:

  Een goede uitleg, ik ben eruit.

  Wat is er in mijn geval aan de hand?
  Ik print namelijk niet echt veel, zeg maar gerust sporadisch.
  Nu is een lieverd wel slordig met printen, en erger ik mij aan de nutteloze prints.
  Nou wilde ik een paar goede cartridges aan de kant leggen om ze te sparen tegen de wilde printer. Het kan zijn dat ik over een paar jaar weer eens een paar pagina’s print, dus dan wil ik geen lege cartridges tegenkomen in onze Canon.
  Ik leg twee cartridges (zwart)(kleur) luchtdicht verpakt in de kantoorkast, nu ik weet dat cartridges te bewaren zijn. (Canon printer).

  • Youp schreef:

   Dat kunt u doen ja! Echter is de kans groter dat gebruikte cartridges sneller uitdrogen wanneer deze uit de printer worden verwijderd. U kunt de cartridges het beste in de printer laten, terwijl de printer op netstroom in stand-by stand staat. Op deze manier kan de printer zo nu en dan een reinigingsprogramma uitvoeren wat garandeert dat de cartridges niet uitdrogen.

 2. snijdersheb schreef:

  heb 4x cartridge 940xl met datum van 2016 zijn de nog te gebrijken

 3. René schreef:

  Hallo,

  Ik heb online ergens een originele CANON inktcartridge besteld en vandaag ontvangen.
  De datum er op is 2010 en dat is dus 10 jaar geleden.
  Is het nog verantwoord om deze te gebruiken of is 10 jaar toch echt teveel van het goede?

  Met vriendelijke groet,
  René.

 4. Efdri schreef:

  De enige manier om inktproducenten hun (inkt)spionage wereldwijd dwingen te stoppen, is cartridges, als gewoon afval, te verwijderen. Op jampotjes, wegwerpluiers, bierflesjes, verfblikken e.d. zijn evenmin nergens chip geplak.
  Het model inktpatroon/cartridges, verraad de inktproducent!
  Als zij hun leven beteren doe ik het ook!
  Voorlopig bevalt het best, burgerlijke ongehoorzaamheid.
  vrgr. Efdrie

 5. Judith Gerdes schreef:

  Ik heb nog heel veel luchtdicht verpakte cartridges liggen van juni 2014. Durf ik deze nog te gebruiken in mijn HP officejet 6500A PLUS?

  • Patrick schreef:

   Er is nog steeds vraag naar sommige modellen cartridges die sinds 2007 niet meer geproduceerd worden, hierin is nog steeds een levendige handel en er zijn geen/nauwelijks klachten hierover. Cartridges uit 2014 zou ik zonder voorbehoud in gebruik nemen.

 6. Arthur Wauters schreef:

  Geachte BART,
  Ik vind HP 3echt een gangster maatschappij. Ik vind het echt terroristisch zoals ze je op kosten jagen met die cartridges, ik heb ook gemerkt dat er in nieuw cartridges veel te weinig inkt zit. het is droevig, als je een beetje geprint hebt geeft mijn F 4580 aan dat de inkt op is en al druipt de inkt eruit als ik heb bijgespoten, hij print echt niet meer… hij redeneert je hebt zoveel kopieën gemaakt dus ik moet leeg zijn…
  nou dus kopen maar…10 tallen cartridges zwart en kleur… kosten 100den euro’s. Ik stap zo snel mogelijk over naar een ander merk, welk merk zou ik moeten nemen? En kan ik dan zelf bijvullen zonder problemen?
  Heeft iemand een advies/ WAT IS DE GOEDKOOPSTE GOEIE PRINTER/scanner VOOR BLADMUZIEK EN EEN BEETJE BOEKHOUDEN. Alvast bedankt voor het advies…
  Arthur Wauters,
  music@polyfoon.nl

 7. Johan schreef:

  Bart bedankt voor je zeer kundige uitleg , je doet er veel mensen plezier mee ,gr. Johan

 8. Patrick schreef:

  @Toon

  Bedankt voor uw compliment.

  Het is inderdaad mogelijk om de inktresten aan de buitenkant los te weken en zo de resten te verwijderen. Als de inkt aan de binnenkant is opgedroogd, wat wel eens wil gebeuren na een aantal jaar dan zal dit helaas niet lukken.

  Voor zover wij weten hebben de HP 21 en 22 geen foutmelding als de cartridge over datum is, de chip zal dus geen dienst weigeren als deze te oud is.

 9. Toon van Beek schreef:

  Bedank voor de informatie, ik leer er veel van. groet,
  toon

 10. Toon van Beek schreef:

  Hallo Bart,
  Bedankt voor de informatie. Ik heb sinds kort 2 goedkope printers aangeschaft HP F380 en deskjet F2180. Ik heb ook oude HP 21 en 22 cartridges aangeschaft. Waarschijnlijk zijn er een paar verdroogd. Nu zie ik er een uitdaging in om de verstopte cartridges weer aan de praat te krijgen. Ik heb er een set een paar dagen in hetg water staan met hun spuitmondjes. Dit zou de inkt moeten oplossen. Ik heb de mondjes ook al met een wattestaafje en schoonmaakmiddel uit de refillset schoon gemaakt. Denk je dat ik kans van slagen heb? Of zit er ook een datum op de chip van de cartridges?
  Ik hoop dat je antwoord wil geven. De printers werken beiden al wel met een set cartridges die goed zijn.Bij voorbaat dank.
  Vriendelijke Groet,
  Toon