Veilig printen via WiFi door AVG wetgeving

Door , maandag 9 januari 2023 om 13:27 - Algemeen | Industrie Nieuws

Wat is de AVG wetgeving?

AVG is een wetgeving in Nederland die in het begin van 2016 is ingegaan maar waarvoor bedrijven en organisaties tot 25 mei 2018 hebben om alle regels van deze wet door te voeren. AVG staat voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze wet schrijft aan dat bedrijven extra zorgvuldig moeten zijn met persoonsgegevens in hun systeem.

Veilig printen en AVG wetgeving

De koppeling tussen WiFi printen en AVG vindt plaats zodra een bedrijf een afdruk maakt van persoonsgegevens via een WiFi-printer. Aangezien dit geregeld plaatsvindt is het voor een derde partij mogelijk om deze gegevens te onderscheppen, zolang de printer aan staat.

De grootste kwetsbaarheid van een printer is dat de documenten in de het geheugen van de printer blijven staan tot het moment dat de printschijf vol is. Dan pas wordt het oudste document weer verwijderd voor de allernieuwste. Hierdoor is het gemakkelijk om de documenten die nog in het geheugen staan van de printer nogmaals uit te printen. Dit is één van de manieren om aan persoonlijke gegevens van klanten te komen. Een andere mogelijkheid is het verbinden met de printer via WiFi en het geheugen uit te lezen (je hoeft dus niet eens in hetzelfde gebouw te zijn).

Veel bedrijven zijn zich nog niet bewust van de betrekking die zoiets vanzelfsprekends als een printer kan hebben op het naleven van de AVG. Het beveiligen van je printer (indien zakelijk persoonsgegevens verwerkt worden) is dus vanaf 25 mei absoluut noodzakelijk.

Je kunt deze problemen met een WiFi-printer via een paar voorzorgsmaatregelen tegengaan:

  1. Wachtwoord aanpassen: De meeste printers hebben een standaard wachtwoord. Zorg dat deze wordt gepersonaliseerd, in een eigen uniek wachtwoord en eventueel regelmatig wordt veranderd.
  2. Identificatie: Bij veel moderne printers moet je jezelf identificeren, Dit kan via een persoonsgebonden pas of een herkenning door bijvoorbeeld een vingerafdruk. Als de mogelijkheid er bestaat, is het raadzaam dat iedereen die een printtaak wilt uitvoeren zichzelf eerst moet identificeren.
  3. Verwijder oude taken: Op een WiFi-printer zit een “automatische verwijdering” functie. Deze in om de oude taken automatisch te verwijderen als ze een lange tijd niet worden afgedrukt.
  4. Printer loskoppelen: Koppel de printer los van de WiFi en sluit hem direct aan via de USB-poort van je computer. Hierdoor voorkom je dat je printtaken worden onderschept.
  5. Printopdracht beveiligen: Door gebruik te maken van een beveiligd netwerk en encryptie kan je printopdracht onderweg niet onderschept worden. Je kan jouw printtaken ook naar een versleutelde printserver sturen en op een veilige manier de printers de taak laten uitvoeren.
  6. Firmware controleren: Het is handig om de filmare van jouw printer regelmatig te controleren. Als de fabrikant een lek in de softwarebeveiliging ontdekt, kunnen zij hierop handelen met een update, waardoor een eventueel datalek gedicht of voorkomen kan worden.

Heb jij nog voorzorgsmaatregelen, die wij hierboven niet hebben genoemd? Laat het ons dan weten in een reactie. En als je nog inkt nodig hebt kan je die natuurlijk kopen bij Inktweb.nl!

AVG wetgeving

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. Bos-Kwinten schreef:

    Bedankt voor de goede uitleg wist niets van dat geheugen met Wifi.