Waarom lekken batterijen? — Duracell Duralock

Door , woensdag 26 augustus 2020 om 18:04 - Algemeen

Sommige Duracell batterijen beweren dat ze beschikken over “Duralock” technologie. Wat betekent dat? Is dit belangrijk voor jouw doeleinden? En waarom lekken batterijen eigenlijk?

Duracell Duralock advertentie
Duracell beweert dat Duralock batterijen tot wel 10 jaar mee gaan.

Hoe werkt een batterij?

Om het Duracell Duralock concept uit te leggen, moet je eerst begrijpen hoe een batterij nou eigenlijk werkt.

Zonder te veel in detail te gaan, werkt een batterij door middel van een chemische reactie tussen verschillende stoffen. Hierbij worden bepaalde ‘ionen’ omgezet van neutraal naar positief. Deze ionen geven elektriciteit af die jouw apparaat kan gebruiken. Na een tijdje worden deze stoffen inactief en kan de chemische reactie niet meer voorkomen. Dan is de batterij “leeg”.

Voor meer informatie en de geschiedenis van de batterij kan je hier een Wikipedia artikel lezen.

Waarom lekken batterijen?

Batterijen zijn maar een bepaalde tijd houdbaar. We hebben allemaal wel eens een lekkende batterij gehad die het apparaat onbruikbaar heeft gemaakt. Dit komt omdat iedere batterij, ook als deze niet in gebruik is, langzaam stroom verbruikt om de chemische reactie aan de binnenkant van de batterij gaande te houden.

Als een batterij te lang geen stroom gebruikt, of te lang zonder lading in een apparaat zit, ontstaat er een gas binnenin de batterij. Als de druk van dit gas te hoog wordt, breekt de beschermingslaag aan de binnenkant. Dit is expres gedaan, anders zou de batterij exploderen, met alle gevolgen van dien. Zorg er dus altijd voor dat je de batterijen uit een apparaat haalt als deze bijvoorbeeld ergens wordt opgeslagen of voor een langere tijd niet gebruikt word.

Bij een lek komen chemische vloeistoffen vrij, die normaal goed opgeslagen binnenin de batterij zitten. Deze vloeistoffen zijn erg giftig en corrosief. Als de vloeistoffen in contact komen met de printplaten binnenin je apparaat, kan je het vrijwel direct afschrijven en weggooien. Als de vloeistof in contact komt met lucht, vormt het een soort kristalachtige structuur, oftewel die vieze troep binnenin een oud apparaat.

Een batterij die is gaan lekken.
Een batterij die is gaan lekken.

Zorg er dus altijd voor dat je oude batterijen op tijd weggooit bij een batterij-inzamelpunt, zodat deze op de juiste manier gerecycled worden en de giftige stoffen niet in de natuur terechtkomen. Deze inzamelpunten bevinden zich in de meeste supermarkten, meestal bij de uitgang of bij de flessenautomaat. De meeste elektronicawinkels beschikken ook over een speciale batterij wegwerpbak. Ook onze Inktweb.nl vestiging in Alkmaar beschikt ook over zo’n bak! Hier kan je desnoods ook je lege inkt- en tonercartridges wegwerpen.

Voor een inleverpunt bij jou in de buurt, kan je via de site van Stibat er gemakkelijk een vinden.

Duracell Duralock

Duracell heeft de Duralock technologie ontwikkeld om deze batterij lekkage zo veel mogelijk tegen te gaan. Door het gebruik van meerdere ingrediënten, en een unieke constructie lekken deze batterijen een stuk minder snel dan andere merken. De batterijen verliezen ook geen stroom als deze niet in gebruik zijn in een apparaat. Duracell beweert zelfs dat hun Duralock batterijen tot 10 jaar meegaan als deze worden bewaard op een koele en droge plek.

Duracell Duralock batterijen zijn te herkennen aan dit seal op de verpakking, echter niet altijd:

Duracell Duralock seal op verpakking
De Duralock seal op het doosje van Duracell batterijen

En door te kijken naar de houdbaarheidsdatum op de doos! Als deze zo’n 10 jaar in de toekomst is, weet je zeker dat de batterijen over Duralock technologie beschikken!

Is Duralock het waard?

Dat ligt geheel aan hoe je de batterijen van plan bent te gaan gebruiken. Duralock batterijen komen het best tot hun recht in apparaten die weinig stroom gebruiken en heel lang met batterijen doen. Denk bijvoorbeeld aan een brandmelder of afstandsbediening. Met Duralock batterijen ben je verzekerd dat de batterijen lang mee gaan en niet gaan lekken, en waarin het essentieel is dat het apparaat werkt wanneer je deze nodig hebt.

Tot slot

Wat denk jij van Duralock? Zijn deze batterijen echt zo goed als Duracell beweert, of is het slechts een marketingtruc? Welke batterijen gebruik jij en raad je aan voor anderen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel!

Overtuigd? Bekijk hier het assortiment van Duracell Duralock batterijen op Inktweb.nl! >>

Batterijen nodig in grote oplage? Bekijk hier ons assortiment Procell batterijen! Dezelfde Duracell kwaliteit, maar dan met bulk-korting! (Voorheen Duracell Industrial)

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

5 reacties

  1. C Colijn schreef:

    Vandaag mijn maglite zaklantaarn eens gecontroleerd. Het lampje deed het nog prima! De batterijen konden niet normaal uit de lantaarn door corrosie. Na lang en heel hard stampen kwamen ze er uit. Totaal gecorrodeerde binnenkant van de lantaarn. Nooit geen Duracell meer want ze zijn waardeloos.

    Met vriendelijke groet,

    Cornelis Colijn

  2. Jeroen schreef:

    Hier ook lekkende Duracell duralock batterijen, houdbaar tot 2026. In gebruik in de thermostaat van de cv ketel.
    Drie stuks, allemaal lek.
    Dus tja, vanaf nu maar goedkope batterijen er in en jaarlijks wisselen.

  3. Henny Doornbos schreef:

    Ik heb een stel Duracell (baby penlight) batterijen in een zaklamp gehad. Op een gegeven moment deed het lampje niet meer. Na het batterijen compartiment te hebben geopend zag ik dat de batterijen hadden gelekt. Alles zat onder de troep. DURACELL met een datum 2025. Hoe is het mogelijk?

    • Youp | Inktweb.nl schreef:

      Dag Henny, in de verpakking of buiten het apparaat gebruiken batterijen bijna geen elektriciteit, en blijven de chemische componenten lang stabiel. Wanneer de batterijen in een apparaat zitten en de contactpuntjes verbinding maken met de batterij, lopen de batterijen op een veel rapper tempo leeg in tegenstelling tot buiten het apparaat. Ook als een apparaat voor een langere tijd niet gebruikt wordt. Hierdoor gaan ze dus lekken, omdat de chemische reactie instabiel wordt wanneer de batterij “leeg” is.
      Het is dus aangeraden dat u de batterijen uit een apparaat haalt wanneer deze voor een langere tijd niet in gebruik is!

      Ik hoop u hiermee genoeg geïnformeerd te hebben! :)

  4. Jacintha schreef:

    Eerlijk gezegd valt het mij tegen van Duracel! Wij hadden altijd Duracel batterijen omdat wij dachten dit lekprobleem daar niet bij was!! De laatste tijd haal ik regelmatig lekkende batterijen uit een ab. Vroeger gebeurde dit pas na ruime tijd ongebruikt! Heel jammer!