3D printen met plastic; PLA versus ABS. Wat is beter?

Door , woensdag 14 september 2022 om 11:17 - 3D Printen

Met een 3D printer kun je laag voor laag oneindig veel dingen creëren. Maar alhoewel de naam het doet vermoeden, gebruikt een 3D printer geen inkt cartridges. De huidige generatie printers maakt gebruik van plastic. Er zijn twee soorten plastic welke veel gebruikt worden; PLA en ABS plastic. Op het oog lijken ze identiek. Wat zijn de verschillen, en welke is beter?

PLA Plastic (Polylactic Acid)

De eerste rol filament die we erbij pakken heeft een label met PLA, Polylactic Acid. PLA is een plastic wat gemaakt wordt uit natuurlijke stoffen zoals suiker. Het is hierdoor een heel biologisch product wat een stuk milieuvriendelijker is dan de alternatieven. Ook geeft dit materiaal een zoete lucht af tijdens het printen wat lang niet zo storend is dan de lucht van verbrand plastic. PLA is een handig materiaal wat op lagere temperaturen dan ABS geprint kan worden zonder een verwarmde ondergrond. Het is zeer geschikt voor fijn detail en decoratieve prints.

ABS Plastic (Acrylonitrile Butadiene Styrene)

ABS wordt gemaakt van producten uit aardolie en is daarom een stuk minder milieuvriendelijk dan PLA. Het heeft een hogere smelttemperatuur en moet op een verhit bed worden geprint, anders krult het weer omhoog. Het is daarintegen wel sterker en harder dan PLA plastic. ABS wordt door deze eigenschappen veelal gebruikt in muziekinstrumenten, golfclubs maar ook bijvoorbeeld in Lego.

Lego blokjes
Lego blokjes van ABS plastic

Wat is beter; PLA of ABS?

“De beste” bestaat niet. Wel zijn de gewenste eigenschappen van je te printen product steeds anders waardoor je voor een bepaald soort plastic kiest. Hieronder zet ik de eigenschappen voor je op een rijtje.

PLA

VoordelenNadelen
+ Kan geprint worden op koude ondergrond Vervormt bijvoorbeeld ’s zomers in een hete auto
+ Milieuvriendelijker gemaakt van bijvoorbeeld maïs of suikerriet Minder stevig
+ Glanzender en gladder uiterlijk 
+ Ruikt een beetje zoet tijdens het printen 
+ Geen schadelijke stoffen tijdens het printen 
+ Hogere printsnelheid 
+ Meer detail 

ABS

VoordelenNadelen
+ Erg stevig hard plastic Gemaakt van aardolie dus minder milieuvriendelijk
+ Geschikt als onderdelen van bijvoorbeeld auto’s of machines Vervormt als het niet op verwarmde ondergrond wordt geprint
+ Hogere smelttemperatuur Hete plasticlucht tijdens het printen
+ Lange levensduur Schadelijke dampen tijdens het printen dus ventilatie nodig
  moeilijker om te printen

Bedrijven zullen graag ABS kiezen als ze nieuwe onderdelen zoals tandwielen voor hun apparaten moeten printen, maar een artiest zal eerder kiezen voor PLA door de mooie glans, fijne detail en snelheid van het printen. Het is dus echt een persoonlijke keuze. Let bij het aanschaffen van een printer wel op of het PLA of ABS of zelfs beide ondersteund, voordat je de verkeerde filament aanschaft.

pla abs voorbeeld

Hier zie je dat je voor 2 uiltjes graag uiterlijk en detail wilt, maar voor een telefoonhouder stevigheid gewenst is.

Uiltjes : http://www.thingiverse.com/thing:50212
Telefoonhouder : http://www.thingiverse.com/thing:82237

Conclusie:  Zowel PLA als ABS plastic hebben zijn voordelen. Geen van beide materialen is beter dan de ander, het draait uiteindelijk altijd om persoonlijke voorkeur en het doeleinde van het geprinte object. Wij bij Inktweb.nl printen veel met PLA omdat we decoratieve prints hebben en omdat de printer wat sneller en makkelijker is op te starten voor het printen met PLA. Bekijk hier ons artikel over onze 3D printer ervaringen!

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

12 reacties

 1. Jeroen Brouwer schreef:

  Ik heb een probleem met printen met abs.
  Ik gebruik de fortus 250 mc, en als ik print,dan print die de eerste 2 laagjes met abs (geen support).
  Wij printen op een standaard fabrieks plaat (abs) en nu is het geval als wij printen dan blijft er materiaal achter waardoor wij die basisplaten niet opnieuw kunnen gebruiken.

  heeft iemand het zelfde probleem of kent de oplossing hiervoor?

  • jw driessen schreef:

   Hallo,

   Ik print ABS op een glasplaat (thermisch gehard) die wordt verhit tot 100 graden celcius.
   Met haarlak kun je de glasplaat inspuiten, hiermee plakt de ABS zeer goed en heb je een strakke eerste laag.
   Werkt beter dan UHU lijm…….

  • Eric Brockhus schreef:

   ik heb er nog geen ervaring mee maar ik kan me zo voorstellen dat als je het printbed inspuit met die speciale hechtings pray die een laag zal vormen tussen de twee abs delen. en dat je na afkoelen de print er zo kunt af pakken.

 2. Jeroen Huijsen schreef:

  ABS is absoluut niet harder maar juist taaier. Met de slagproef voor hardheid wint ABS, OMDAT hij juist zo taai is en niet breekt maar verbuigt. Hier wordt in de staalbranche ook veel in verkeerd begrepen. Hardheid betekent dat het minder snel vervormd bij drukkende krachten. PLA is duidelijk harder, maar breekt daardoor juist sneller. Zo werkt dat ook in de staal branche. Denk maar aan bros. Het vervormd niet maar breekt. Taai, kan veeeel krachten hebben maar buigt. En vormt weer terug. ABS is trouwens inderdaad zeer lastig om mee te werken. Absoluut niks voor de beginners.

 3. ben zijlstra schreef:

  Een duidelijk verhaal. Mijn voorkeur gaat uit naar ABS. Ik print op een Prusa I3. 3 mm filament. Nozzle 0.5 mm. Temperatuur 240 graden. Het hittebed verwarm ik tot 100 graden en ik heb van te voren het bed ingesmeerd met UHU lijmstick. Geen rommel. Plakt goed. Na afkoelen van het bed kun je de objecten er zo afpakken.

  • Jeroen Brouwer schreef:

   hoi ben,

   zou ik contact met je kunnen hebben over jou oplossing? ik heb een aantal vragen namelijk.

   groeten Jeroen Brouwer
   Vink Kunststoffen Didam

 4. Ids Kuiper schreef:

  Printen met abs gaat net als pla uitstekend met de Velleman 8200. Glans abs vind ik nagenoeg hetzelfde als pla en op verwarmd printbed met 60 graden zeer strak te printen.

 5. Wilcovantoorn schreef:

  Het is een leuk verhaaltje, maar ook niet meer dan dat, niet inhoudelijk, niet technisch en verwarrend.
  Ik print nu met ABS en dat gaat super, maar wil graag overstappen naar PLA! En zocht wat extra info zodat de keus welke PLA ik wou nemen, maar als ik dit lees heb ik hier dus totaal niets aan.

  Wilco van Toorn

 6. Kuijpers schreef:

  Is het materiaal pom iets om te printen smelt temperatuur 165 graden???

  • Fabian schreef:

   Ik weet 7 jaar is een beetje laat maar beter om dat niet te doen en ik hoop dat u nog leeft want pom is zwaar giftig bij verhitting en verbranding. Bovendien is het brandgevaarlijk, corrosief en een bekend carcinogeen. Het wordt niet voor niets slechts industrieel in kleine hoeveelheden gebruikt en altijd op de draaibank bewerkt om het niet te heet te maken.