De millennials komen!

Door , vrijdag 18 november 2016 om 8:55 - Algemeen

Millennials en flexwerken

Tijden veranderen en generaties verschillen. Het moment dat de millennials massaal aan het werk gaan is aangebroken. Deze generatie heeft weer totaal andere verwachtingen en wensen dan de vorige en hier ligt voor veel bedrijven een flinke uitdaging. Hoe ziet de toekomstige werkomgeving eruit en wat moet er gebeuren om een gezonde instroom aan millennials te faciliteren?

 

Flexibiliteit is key

Als er een aspect is waar millennials extreem veel belang aan hechten is dat flexibiliteit. Dankzij de technologie van tegenwoordig is het mogelijk om flexibel te werken in tijd, locatie en duur. Via smartphones, grote internet abonnementen, werken in de cloud en prachtige softwaresystemen is alles mogelijk. Flexibiliteit wordt hierdoor niet meer gezien als beloning, maar als nieuwe manier van zaken doen. Naast de millennials zou aanzienlijk deel van werkend Nederland het ook fijn vinden om in ieder geval gedeeltelijk flexibel te kunnen werken.

Managen van flexwerkende millennials

Nu zijn er nog veel managers en werkgevers die huiverig zijn voor deze flexibiliteit van werknemers. Velen verwachten een afname van de productiviteit en weten niet goed hoe ze deze relatief nieuwe manier van werken goed kunnen managen. Het antwoord is echter niet zo ingewikkeld. Met een aantal veranderingen kun je al een heel eind komen. De belangrijkste:

  • Manage resultaten en niet activiteiten
  • Behoudt de teamspirit en werk samen
  • Zorg voor duidelijke communicatie

Communicatie

Om de flexibiliteit goed te faciliteren en benutten is communicatie essentieel. Zo is het belangrijk te zorgen voor gezette tijden waarop iedereen elkaar kan bereiken. Als iedereen andere tijden werkt is het namelijk wel handig als er een aantal overlappende momenten zijn waarop werknemers elkaar direct kunnen bereiken.

Face to face contact momenten

Naast het belang van bereikbaarheid is het natuurlijk essentieel om elkaar ook regelmatig te zien. Via de telefoon of e-mail kunnen het gebrek aan nuances en non verbale communicatie voor problemen zorgen. Juist daarom moeten teams elkaar regelmatig zien.

Technologie voor flexwerkende millennials

Voor optimale productiviteit en connectiviteit is het van belang om flexwerkers te voorzien van een aantal belangrijke technologische ontwikkelingen en diensten:

  • Cloudservice, zodat zij overal beschikking hebben over hun documenten.
  • Uitgebreide internetbundel, want dan hoeft niemand zich druk te maken over de limiet.
  • Lichte draagbare laptops, om overal mee naartoe te nemen.
  • Printvoorzieningen op kantoor en thuis, want soms is het beter om iets van papier te lezen.

Printvoorzieningen?

Het lijkt misschien een vreemd punt in dit lijstje, maar het belang van goede printvoorzieningen wordt vaak onderschat. Het is fijn om even iets te printen en het rustig door te lezen. Je ogen hebben dan even rust van het scherm en je haalt fouten makkelijker uit stukken. Zorg daarom voor voldoende toners, cartridges en papier, zowel op kantoor als bij veel thuiswerkende flexwerkers.

Tot slot

Flexwerken hoeft helemaal niet ingewikkeld of ingrijpend te zijn. Zorg voor de juiste afspraken,  voorzieningen en doelstelling. Dan is het mogelijk om optimaal te presteren in een veranderende werkomgeving.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*