Hoe bescherm ik mijn werkplek tegen toner- en inktresten?

Door , donderdag 27 juni 2013 om 12:35 - Tutorials

Toner poeder. Schadelijk? via

Toner poeder. Schadelijk? via

In ons vorige artikel hebben we gekeken of microscopische deeltjes schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De conclusie was dat het simpelweg nog onbekend is, maar dat het het beste is om er zo min mogelijk mee in aanraking te komen. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe kun je nou de stofdeeltjes verwijderen uit de lucht? Dit is een van de vragen die wij voor je gaan beantwoorden in dit artikel. Hoe houd je je werkplek zo schoon en veilig mogelijk?

Een afgesloten ruimte voor het kopieerapparaat kan om verschillende redenen verstandig zijn.

Een afgesloten ruimte voor het kopieerapparaat kan om verschillende redenen verstandig zijn.

Beschermtips

De laserprinter is een belangrijk onderdeel van een bedrijf. Er staan er altijd wel een paar op elke verdieping van een kantoorgebouw die dagelijks honderden prints maken. De laserprinter laat helaas Ultra Fine Particles achter in de lucht. Deze UFP kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Om blootstelling te voorkomen zijn er een paar maatregelen die genomen kunnen worden maar alle maatregelen leiden tot een gouden regel; ventilatie.

  • Luchtreiniger — Een luchtreiniger is vaak ontworpen om stofdeeltjes en pollen uit de lucht te verwijderen. Veel modellen zijn ook ontworpen om tonerstof uit de ruimte te filteren.
  • Afzonderlijke kamer voor de printer — Zet de laserprinter in een aparte ruimte. Veel kantoren hebben een “Printer Room” waar de laserprinter staat. Zo worden werknemers niet direct blootgesteld aan de UFP.
  • Ventilatie — Zet een raam open, airconditioning aan, zorg ervoor dat de lucht gereinigd wordt in de kamer. Let hierbij wel op dat de lucht uit de kamer niet het kantoor in geblazen wordt.

Ook Inkjet Printers kunnen hun sporen nalaten. Denk hierbij aan natte inkt, het vervangen van cartridges en vegen op de afdrukken. Om dit te voorkomen, zijn er ook simpele stappen om te ondernemen.

  • Gebruik hoge kwaliteit papier — Papier van een hogere kwaliteit, bijvoorbeeld Double A paper, absorbeert de inkt sneller waardoor er minder kans is op inktvlekken.
  • Plastic handschoenen — Gewone wegwerphandschoenen kunnen inktvlekken op de huid voorkomen als je de cartridge moet vervangen.
  • Goede ventilatie — Als de lucht van een goede temperatuur is en goed in beweging is, droogt de inkt sneller.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. TOXOZON schreef:

    Gebruik een TOXOZON toner- en fijndstoffilter voor je copier of printer en alle giftige toner wordt in speciale filters opgevangen.