Hoe kan ik printen met een Chromebook?

Door , donderdag 3 september 2020 om 12:00 - Tutorials

Google biedt sinds 2011 Chromebooks aan. Deze laptopjes draaien geen klassiek besturingssysteem zoals Windows, maar eerder een uitgebreid mobiel besturingssysteem en browser genaamd “Chrome OS”. Maar hoe gaat dit dan in zijn werking, hoe kun je een document of foto printen op een Chromebook? Dit kan op meerdere manieren. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je print met Chrome OS, en hoe je een printer toevoegt aan je Chromebook.

Hoe print ik vanaf mijn Chromebook?

Laten we beginnen de simpelste manier om documenten en foto’s te printen vanaf je Chromebook. Voordat we verdergaan is het van belang dat je Chromebook en printer aangesloten zijn op hetzelfde WiFi-netwerk, of dat je printer aangesloten is aan je Chromebook met een USB-kabel.

 1. Via de Chrome-browser kan je foto’s, documenten, webpagina’s en e-mails printen.
 2. Open het bestand dat je wilt printen.
 3. Klik rechtsboven op het instellingenmenu ⋮ en klik vervolgens op Afdrukken.
Voorbeeld Chrome menu instellingen

Je kan ook de snelkoppeling Ctrl + P indrukken om te printen.

 1. Klik naast Bestemming op Wijzigen en selecteer de printer waarop je het bestand wilt afdrukken.
  Als je printer niet in de lijst staat, hebben we in het volgende hoofdstuk een stappenplan met uitleg hoe je jouw printer toevoegt in je Chromebook.
Bestemming menu voor printer in Chrome OS
Kies in dit menu de printer waarop je wil afdrukken
 1. Kies je afdrukinstellingen en klik vervolgens op Afdrukken.

Hoe voeg ik een printer toe aan mijn Chromebook?

Als je Chromebook jouw printer niet automatisch detecteert, zal je hem handmatig moeten toevoegen aan Chrome OS. Het volgende stappenplan laat zien hoe je dat doet:

 1. Voordat je de printer toevoegt, moet je ervoor zorgen dat Chrome OS tot de nieuwste versie is geüpdatet. Hoe je dat doet lees je hier.
 2. Sluit de printer aan op je Chromebook via USB-kabel, of zorg ervoor dat je Chromebook en printer beiden draadloos zijn aangesloten op hetzelfde WiFi-netwerk.
 3. Op je Chromebook, klik op de klok rechts onderin het scherm en klik vervolgens op Instellingen ⚙.
 4. Scroll helemaal naar beneden en klik op Geavanceerd.
 5. Zoek naar de optie Afdrukken, klik op Printers en vervolgens op Printer toevoegen.
 6. – Als je printer wordt weergegeven, klik je erop en vervolgens op Toevoegen.
  – Als je printer niet wordt weergegeven klik je op Handmatig toevoegen. Volg de instructies voor het toevoegen van een nieuwe printer.

Nawoord

Zo simpel is het! Laat ons weten in de reacties of alles gelukt is, en eventuele problemen die je ondervindt. We zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen!

Banner bespaar op cartridges

Bestel eenvoudig en snel inktcartridges via Inktweb.nl >>

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

27 reacties

 1. Jla schreef:

  Chroom ziet mijn Samsung printer wel maar herkent het model niet .Model 2013

 2. Envy schreef:

  HP ENVY werk prima als je bovenstaande stappen volgt. Let wel op! Bij meerdere namen voor dezelfde printer, selecteer de printer zonder MAC-adres in de naam. Anders moet de PC alsnog aanstaan om te kunnen printen.

 3. Lex de Ruiter schreef:

  ik heb een brother dcpj32w …deze is geschikt als cloudprinter…. hangt aan de wifi en netwerk en wordt niet herkend door het chrome book …van acer terwijl het typenr wel in de lijst cloudprinters staat

  heeft iemand een oplossing of tip voor mij?

 4. Th a V dam schreef:

  Als je een printer hebt met wi-fi maakt het Chromebook contact met de wifi printer dit werkt uitstekend omdat je je Chromebook op hetzelfde netwerk hebt zitten als de wifi printer maken ze contact dit werkt goed

 5. Julia Koning schreef:

  Ik lees niet veel positiefs, ik ben erg benieuwd of het nu al weer een beetje beter werkt en het gebruiksvriendelijker is geworden! Ik zit namelijk zelf erg te twijfelen aan een chromebook. Doen of niet doen?

 6. naamloos schreef:

  Ik vind dit slecht geregeld!

 7. Hans schreef:

  Aanvulling op alle commentaren: de printer moet geschikt zijn als cloudprinter anders werkt het niet. Voor Brother bijvoorbeeld werkt HL-L2365DW laserprinter niet en die er qua naam precies op lijken wel. Overzicht Brother laserprinters: http://www.brother.com/E-ftp/gcp/gcp_support_model.pdf

 8. leon schreef:

  het eerste tekstje klopt al niet want a. vind ik het menublokje niet en b kan ik de hele fucking instellingen niet openen. chrome zuigt big time dus ik ga de rotzooi terugsturen.

 9. Leen schreef:

  chromebook
  Mijn printer werkt nu perfect als cloudprinter
  de printer stond verkeerd geregistreerd nl als klassieke printer ipv cloud printer
  Daarom deed hij het alleen als de pc aanstond

 10. Leen schreef:

  ik heb problemen met mijn laser printer de Brother HL-L 2365 DW.

  Mijn chromebook met OS besturing kan mijn laser printer niet aan sturen, wat is de oplossing

  Ik heb gehoord dat een wifi printer de oplossing zou zijn, klopt dat.

  Kunt u mij informeren welke dat dan moet zijn

 11. limo hire perth schreef:

  The reason behind the limo service companies provide special
  services to all the prom goers by providing their high quality
  to them is the do understand that a prom comes once in a lifetime opportunity.
  Recruitment will be done only after various official formalities like test drives, customer caring skill test,
  etc. With they grow in number, potential clients find it hard to choose a car transportation in New York that is trustworthy enough to suffice their needs and requirements.

 12. carel schreef:

  Stappen gevolgd conform verhaal en kon gelijk printen vanuit mijn HP chromebook,op mijn HP eprinter… toppertje.. bedankt.

 13. Mark schreef:

  Vind je hardware leuk dan kan je een Raspberry Pi in je netwerk hangen. Hier kan je cups op installeren en een lichte versie van Google chrome.
  Op deze manier kan je een cloud printer installeren.
  Meer hierover: http://www.howtogeek.com/169566/how-to-turn-a-raspberry-pi-into-a-google-cloud-print-server/

 14. Dannee schreef:

  Hallo,

  Ik heb zo juist een paar weken geleden een Chromebook aangeschaft. Alleen ik heb een Canon MP240 printer. Ik kan die niet verbinden met internet.. Klopt het nou dat ik niet kan printen via mijn Chromebook??

  Groet,

  Dannee

  • Anne schreef:

   Als ik het goed begrijp klopt dat inderdaad, tenzij je nog een computer hebt die je dan aanzet met daaraan de printer (kan je dus in feite net zo goed het bestandje op een usb zetten en die weer naar die computer brengen…)

 15. ik schreef:

  heb hier een hpnotebook 14 gekregen dolblij mee….maar kan alleen printen als de computer aan staat kan dit niet anders ??? wie helpt me verder.
  hebben een canon ptinter

  • Hoi schreef:

   Hangt er van af.
   Als het een usb-printer is, dan moet de computer waaraan de printer is verbonden aan staan wil je kunnen printen.

   Eventuele tussenoplossing is dat je de printer verbindt aan een ander apparaat in je netwerk, zoals een nas-server of je modem (uitgaande dat die laatste de mogelijkheid biedt een usb-printer aan te sluiten. KPN-modems hebben bijv. die mogelijkheid).
   Maar dan is nog de vraag of een chromebook in staat is om die printer te benaderen. Dit omdat de meeste nas-servers of modems de printer in het netwerk beschikbaar maken als windows-share. Dat betekent oa dat er nog steeds een driver nodig is om de printer te kunnen gebruiken.
   Sommige nas-servers bieden wel de mogelijkheid om een google-cloudprinter op te zetten.

 16. janpeter schreef:

  Geprobeerd om een speciaal aangeschafte cannon PIXMA MG3550 aan de net nieuwe samsung Chrome te koppelen via cloudprinten . het gaat dus niet.. er moet nog een app voor de samsung chrome komen denk ik… dit wordt echt slecht aangegeven door googlechrome. Je denkt oke een cloudprinter kopen en dan is het geregeld.. dus niet.. erg vervelend allemaal. of is er toch een manier?? wie weet het?

  • Bart Dekker schreef:

   Beste Janpeter

   Een Samsung Chromebook is volledig ingesteld voor het gebruik van Cloud Printen. Je hoeft dus niet te wachten tot er een App beschikbaar is.

   De Chromebook zal de printer meteen herkennen mits de printer en de Chromebook zijn aangesloten op dezelfde WiFi verbinding. Als de printer op WiFi is aangesloten kun je de stappen in dit artikel volgen om te gaan printen.

   • Peterttt schreef:

    Beste Bart,

    Ik heb een Kyocera printer (Netwerk bekabeld) in het netwerk zitten die ik via wifi kan aanspreken. Hoe koppel ik deze aan mijn chromebook?
    De chromebook zelf wijst mij iedere keer door naar het plaatsen van een externe pc of mac met chrome om de printer op cloudprinten te zetten. Dit kan allee niet in mijn situatie.

  • Harry schreef:

   Als je Google drive op je smartphone hebt kan je vanaf je phone wel printen

 17. Lourens schreef:

  Begrijp ik het goed dat je met een Chromebook alleen kan printen via een andere computer, of naar een wifi printer?
  Ondanks de aanwezigheid van een USB poort.

  Zoja dan hadden we een PC gekocht…

  groet

  • Anne schreef:

   Dat is inderdaad hoe ik het ook lees.. dat wordt dus geen chromebook voor mij! Verder klinkt het harstikke handig maar dan moet ik nog een aparte computer kopen om te kunnen printen… lijkt me niet de bedoeling…

 18. michel schreef:

  Aan deze info heeft niemand wat want zo makkelijk gaat het niet. Je kunt een printer niet toevoegen tenzij het verbonden ins met een windows of mc computer. dan pas kun je cloudprinten inschakelen.

  • Martijn Oud schreef:

   Hi Michel,

   Voor een Wi-Fi printer is dit niet nodig. Voor andere printer is het inderdaad nodig dat de printer verbonden is met een computer of router. Er is namelijk een internetverbinding nodig.

   Zie ook: http://www.google.com/cloudprint/learn/printers.html

   • Detlef schreef:

    Je kunt niet zomaar elke wifi printer gebruiken. Een normale wifi printer kan ook geen verbinding maken met een chromebook (of eigenlijk andersom). Je moet kennelijk een printer hebben met een cloudprint functie. Het lijkt erop dat de chromebook alleen via het web verbinding kan maken met een printer en dus niet direct via wifi……tenzij er een app is om direct contact te maken met een ‘ouderwetse¨ printer met wifi verbinding.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*