Cartridge leeg? Hoe weet je dat zeker?

Door , woensdag 14 september 2022 om 16:34 - Algemeen

inkt-niveau-meter

De vloeiende samenwerking tussen printer, pc en fotocamera zorgt ervoor dat we al onze herinneringen direct kunnen opslaan, bekijken, delen en printen. Je hoeft niet meer te wachten tot je foto’s ontwikkeld zijn en een nieuw fotorolletje te kopen, met 1 geheugenkaartje kun je al je foto’s opslaan en direct naar de printer sturen om ze af te drukken. Het nadeel is dat je af en toe wel moet wachten tot je nieuwe inktcartridges binnen zijn. Het gebeurt wel eens dat je een foto print en alleen maar strepen ziet of een hele flets gekleurde afdruk krijgt. Hoe weet je nou of dit aan de cartridge ligt, het gebrek aan inkt of een defecte printer?

Controleert de computer de inhoud niet voor mij?

Niet altijd wordt er door je printer aangegeven dat de cartridges leeg zijn, soms geeft je printer aan dat ze leeg zijn maar je kan dit bericht negeren en alsnog enkele foto’s perfect uitprinten. Omdat dit moeilijk is in te schatten, worden er vaak cartridges weggegooid waar nog redelijk wat inkt in zit. Met de volgende stappen kunt u zelf kijken of de cartridge echt helemaal leeg is.

Is mijn cartridge echt leeg?

lege-inkt-cartridge

Zicht

Bij sommige cartridges is het heel makkelijk om te zien hoe vol je cartridge is. Zo zijn er een aantal cartridges die doorzichtig zijn, zoals de compatible CLI-526, je ziet bij deze meteen of de cartridge vol of helemaal leeg is. Bij de originele cartridges ontbreekt dit helaas.

Geluid

Is aan jouw cartridge niet te zien of deze leeg is? Een manier om de inhoud te controleren is om deze te schudden om te horen of er inkt in zit. Met name cartridges die al gebruikt zijn geven een klotsend geluid als je ze heen en weer schudt.

Gewicht

Om er echt zeker van te zijn dat de cartridge leeg is, kun je ze wegen. Neem hiervoor een volle cartridge en schrijf het gewicht op. Neem ook een cartridge waar je zo goed als zeker van bent dat deze leeg is, een cartridge waarmee je bijvoorbeeld door geprint hebt na de waarschuwing dat de inkt bijna op is, tot het punt dat de afdrukken kleurloos zijn, en weeg deze. Zo heb je controlepunten van een volledig volle en lege cartridge. Elke cartridge die meer weegt dan de volledig lege cartridge is dus niet echt leeg. Mocht deze toch kleurloze prints geven, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat de printkoppen verstopt zijn en gereinigd moeten worden.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

 1. M.Hardorff schreef:

  Geachte heer Dekker, ik koop een cartridge bij Sneltoner waar 15 ml op het etiket staat. De hele cartridge weegt op mijn elektronische brievenweger VOL 49 gram en leeg 41 gram…gebruikt 8 ml of gram
  Ik kom dus 7 ml of gram tekort, maar betaal voor 15 ml. oef….. probleem voor de leverancier? Het soortelijk gewicht van cartridge inkt is bijna zeker hetzelfde als die van water n.m.0,998 dus een liter water weegt 1 kilo. Zo kun je makkelijk rekenen of de aanduidingen op de cartridges waarheids getrouw zijn en je niet te veel gaat betalen.
  Kunt u heer Dekker me vertellen hoe het zit met die aanduidingen op de verpakkingen van cartridges? Bedankt voor de moeite.

 2. n schreef:

  Hoi, zag pas op tv (nederland 3 geloof ik) een apparaatje wat je inktcartridge opnieuw iets met de chip kan doen, zodat je nog ongeveer 30% verder kon printen. Ken jij dat?
  Gr N