Hoe belangrijk is de witheid van printerpapier?

Door , donderdag 3 juli 2014 om 15:15 - Doe-het-zelf | Tutorials

Er zijn zoveel verschillende soorten papier, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Pak ter vergelijking eens 3 verschillende boeken van 3 verschillende uitgeverijen. Elk boek heeft hoogstwaarschijnlijk verschillend papier. Sommige velletjes zijn wat grijzer dan de ander, gladder, ruikt naar bleek, of is duidelijk gemaakt van gerecycled papier. Verschillende papiersoorten kan een uitkomst zijn voor milieuvriendelijkheid, maar niet zozeer bij het printen. Hoe weet ik nou welk papier het mooist wit is?

Het perfecte witte velletje papier
Het perfecte witte velletje papier

Hoe wordt “wit” omschreven

Er is een zogenaamde “ISO Standaard” voor de wit intensiteit van papier.  “ISO” komt van de “International Standard Organisation” of “International Organisation for Standardization”. Kort gezegd zorgt deze instantie, en term, er voor dat alles overal op dezelfde manier wordt berekend en uitgevoerd. Elke onderzoeker krijgt natuurlijk totaal andere conclusies als ze andere methodes gebruiken bij een onderzoek, zonder deze ISO standaarden zou heel veel niet met elkaar vergeleken kunnen worden.

Hoe wordt papier wit?

Bleek. Of dit nou natuurlijk of chemisch gewonnen is, het papier is simpelweg gebleekt. Gerecycled papier vaak niet, en is daarom een stuk grijzer dan de rest. Milieuvriendelijk papier zal geen sporen van chemische bleek bevatten, maar wel van natuurlijke witmakers. Dit is ook de reden dat sommige boeken een beetje chemisch ruiken, en de reden dat ervaak een “environmentally friendly” logo op veel pakken papier staat.

Papierpulp, van ongebleekt tot gebleekt.
Papierpulp, van ongebleekt tot gebleekt.

Welk papier moet ik kiezen?

Er is een ISO standaard voor papier witheid, ISO 11. Deze staat voor de standaard berekening gemaakt door het “International Commission on Illumination”. Deze meet de blauwe lichtweerkaatsing in papier. Hoe lager het uiteindelijke getal, hoe witter het papier. Double A paper zit bij deze berekening op 160.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

5 reacties

  1. electricien den haag schreef:

    kijk dit is nog eens handige nieuws, dit wist ik totaal niet. Bedankt voor het delen !

  2. Nico Klijmij schreef:

    Beste B.Dekker
    Ook ik vindt wit papier belangrijk edoch, bij alleen tekst lijkt het mij niet relevant (de kleur van het papier) maar bij het afdrukken van foto’s wel. Ik wil wel graag scherpe aftekening zien van zwart/wit. Dus beste Bart hoe zit het nou met de belangrijkheid??

  3. Elisabeth schreef:

    Aardig artikeltje al heeft het mij niets duidelijk gemaakt over de ‘Belangrijkheid’ van de witheid van papier. Wel over de verschillen in witheid maar dat was niet de titel van het artikeltje.

  4. André Kerkhof schreef:

    De kop luidt: “Hoe belangrijk is de witheid van printerpapier?”. In de tekst wordt wel over wit geschreven, maar niet over de belangrijkheid. Ofwel: de vlag dekt niet de lading.

  5. rikus schreef:

    Interessant,graag gelezen