Hoeveel is een 5% paginaopbrengst?

Door , maandag 3 oktober 2022 om 10:34 - Tutorials

Veel printerfabrikanten zoals HP en Canon stappen af van milliliters als indicatie van de grootte van de cartridges. In ruil daarvoor communiceren ze hoeveel pagina’s er geprint kunnen worden met een cartridge. De zogenaamde Page Yield. Veelal zijn dit erg hoge getallen en de meeste consumenten halen dit bij lange na niet. Dit is omdat er wordt uitgegaan van een pagina die 5% gevuld is. Maar hoeveel is 5% van een pagina eigenlijk?

Hoeveel is 5% dekking bij een print?

In onze test maakten we gebruik van het “gratis voor 30 dagen” programma APFill. Onderstaande pagina bevat 254 woorden (1.507 tekens) in het standaard Microsoft Word lettertype ‘Calibri’ 11 punt en deze heeft een paginavulling van 4,98%. Met APFill kun je gemakkelijk berekenen hoeveel dekking een pagina bevat en wat dit betekent voor de hoeveelheid pagina’s die je kunt printen.

Zoals te zien is deze 5% niet erg veel – circa 2 paragrafen tekst. Print jij, zoals bijna iedereen, meer dan dit op een pagina, dan moet je de paginaverwachting hierop aanpassen. Een volle pagina is al snel een 10 of 12% dekking. Met foto’s zit je al snel aan de 20%. En een over het algemeen vrij blanco DVD cover zit al tegen de 35%.

Waarom 5% en hoe wordt dat berekend?

Dit is een afgesproken standaard, ISO standaard ISO/IEC 19752. Vóór de standaard gebruikte elke fabrikant een andere manier van berekening wat het voor de consument erg lastig maakte.  Deze test wordt als volgt uitgevoerd;

 • De tests worden uitgevoerd met de standaard instellingen op normaal papier onder gecontroleerde omstandigheden vergelijkbaar met kantoor- en thuisgebruik
 • Een groep van 5 pagina’s wordt geprint totdat de cartridge leeg is
 • De cartridge is leeg als de printer een signaal aangeeft of de kwaliteit van de prints aanzienlijk verslechtert
 • In totaal 3 printers worden getest en het gemiddelde wordt genomen. De 1e set geïnstalleerde cartridges wordt niet meegeteld

Uiteindelijk kunnen we de conclusie trekken dat een 5% page yield bijzonder weinig is. Als we een normaal huishouden bekijken, dan wordt er al veel meer geprint op een vel A4 dan dat de fabrikant van ons verwacht. Gemiddeld gaan de cartridges dan 50% korter mee.

Pagina opbrengst uitrekenen

Zelf makkelijk uitrekenen hoeveel pagina’s u kunt printen? Vul in het eerste veld in hoeveel pagina’s uw cartridge kan printen en in het tweede veld hoeveel procent van een pagina u gemiddeld vult.

pagina’s

% paginadekking

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

 1. Ik heb met belangstelling je stukje gelezen. Ik vind het erg moeilijk om in te schatten hoeveel ik voor een print moet gaan rekenen.
  Ik ga dan ook even contact met je opnemen over hoe of wat.
  Het is best moeilijke materie haha.

  • Marc schreef:

   Beste Natascha,

   Blijft lastig inderdaad. Soms print je een pagina waar een logo van een bedrijf erg dikgedrukt of groot op staat, dan kan het zomaar erg hard gaan met de inktcartridges. Mocht u gebruik maken van ons huismerk FLWR weet u in elk geval dat deze maximaal afgevuld zijn waardoor u altijd de meeste inkt krijgt voor de laagste prijs!

   We zien u graag tegemoet op http://www.inktweb.nl

   Vriendelijke groet,

   Marc