Kan je ‘over datum’ printerinkt nog gebruiken?

Door , woensdag 26 april 2023 om 15:01 - Algemeen

Je leest: Kunnen printer cartridges over datum raken?

Veel cartridges en toners hebben een datum op de verpakking, net als voedingsmiddelen. Wat betekent dit en kun je ze na deze datum nog gebruiken? In dit artikel zullen we bespreken wat een datum op de verpakking of cartridge nou precies inhoudt, of je je hier zorgen om moet maken en of de cartridges na deze datum nog te gebruiken zijn.

Cartridge doosje met datum
Cartridge doosje met een datum op de onderkant.

Wat betekent de datum op een cartridge?

Als je de datum ziet op een cartridge, maak je al snel de vergelijking met de houdbaarheidsdatum op een pak melk of een brood; echter is dit niet correct. De datum op een cartridge is meestal alleen een garantiedatum. Daarmee wordt bedoeld dat de fabrikant de kwaliteit na het verstrijken van deze datum niet meer garandeert. Sommige cartridges bevatten ook een productiedatum, Canon doet dit soms.

We zien vaak voorbeelden van cartridges die al jaren voorbij hun garantiedatum zijn, maar alsnog prima werken. Je hoeft je dus weinig zorgen te maken om de garantiedatum op je cartridges. Sommige printers zullen “over datum” cartridges niet accepteren. De printer toont dan een waarschuwing. In de meeste gevallen kan je deze waarschuwing wegklikken en alsnog deze cartridges gebruiken.

foutmelding over datum inkt
Een “over datum” waarschuwing op een HP printer.

Houdbaarheid inktcartridges

Inktcartridges hebben dus geen houdbaarheidsdatum en raken niet over datum. De chemische componenten in de inkt zorgen voor een onbeperkte levensduur en vergaan niet. Sommige printers kunnen wel je cartridges softwarematig blokkeren wanneer het ziet dat de garantiedatum is verstreken.

Inkjet cartridges bevatten vloeibare inkt. Je inkjet-printer gebruikt deze inkt om afbeeldingen en tekst af te drukken, en droogt meestal direct als dit in aanraking komt met lucht. Dit is vergelijkbaar met de inkt in bijvoorbeeld een pen. Cartridges zijn zo ontworpen dat er geen lucht bij de inkt kan komen, en de inkt alleen de cartridge kan verlaten. Echter als de cartridges een lange tijd stil liggen of in de verkeerde omstandigheden bewaard worden, kan de inkt gaan stollen of zelfs opdrogen.

We raden aan dat je de inkjet cartridges in een koele, droge omgeving bewaart. Zorg ervoor dat je de cartridges niet uit hun luchtdichte verpakking haalt tot je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Als je inkt meer dan 6 maanden stil heeft gelegen, in bijvoorbeeld een kast, kan je de cartridge zachtjes en kort te schudden. Op deze manier voorkom je dat de inkt opdroogt of gaat stollen.

Een moderne printer zorgt er zelf voor dat de inkt niet opdroogt. Dit doet hij door eens in de zoveel tijd een automatisch ‘reinigingsprogramma’ uit te voeren. Uiteraard kan dit alleen als er cartridges in de printer zijn geïnstalleerd en de printer is aangesloten op netstroom. Zorg er dus voor dat je je printer niet van de stroom afhaalt om de levensduur van je cartridges zo lang mogelijk te garanderen.

Houdbaarheid tonercartridges

Tonercartridges hebben vaak ook een datum op de verpakking. Echter is dit geen garantiedatum, maar een productiedatum. Bij toner cartridges is het grote voordeel dat deze niet op vloeibare inkt werken, maar op droog poeder. Dit poeder wordt via een elektrische lading op papier overgebracht, waarna het wordt verhit om te zorgen dat de poederdeeltjes zich aan het papier hechten.

Het poeder in een tonercartridge kan niet stollen of opdrogen, wat laserprinters het grote voordeel geeft dat ze een stuk langer mee gaan. Zorg er wel voor dat de toner goed wordt opgeslagen, omdat het poeder kan gaan klonteren als deze voor langere tijd aan de open lucht wordt blootgesteld. Dit komt door het vocht dat in de lucht voorkomt.

Net als inkjetcartridges: Zorg dat de toner op een koele en droge plek wordt opgeslagen. Haal de toner pas uit de luchtdichte verpakking als je deze gaat gebruiken.

Banner bespaar op cartridges

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

4 reacties

 1. Visser schreef:

  SmartPrinter C5180.
  Hoe kan ik softwarematig de tekst “Houdbaarheidsdatum verlopen” verwijderen?

  Vriendelijke groet,
  Jelle

  • Dag Jelle, u zou de melding kunnen wegklikken (werkt niet bij elke printer) en als dit niet werkt raden wij aan om nieuwe cartridges te halen. De melding die gegeven wordt komt namelijk door de chip die op de cartridges zit en deze melding komt tevoorschijn, zodat de cartridge een optimale printkwaliteit behoudt. Als u besluit om nieuwe cartridges te halen raden wij u aan om voor ons huismerk “FLWR” te kiezen. Ik verneem graag of dit gelukt is.

 2. Margreet schreef:

  De datum op mijn Hp cartridges was verlopen toen ik ze wilde gebruiken en toen werden ze geblokkeerd. Weg €40,- Is hier iets aan te doen?

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Dag Margreet, helaas niet. Als de printer zelf de verlopen cartridges blokkeert is dit niet te omzeilen. Wellicht kunt u de cartridges nog retourneren?