Wat is: kettingpapier (Dot-Matrix papier)

Door , maandag 14 november 2022 om 17:24 - Tutorials

Kettingpapier, Dot-Matrix papier of Continuous form paper is papier wat veelal werd gebruikt in Dot-Matrix printers. Kenmerkend aan dit papier is dat het aan beide randen gaten bevat die afgescheurd kunnen worden en dat het papier “eindeloos” is. Het zijn geen losse A4-tjes zoals printpapier nu is. Naast dat het zeer vermakelijk is om dit papier in een papierversnipperaar te hangen (bonus: achteruitgespoeld) was het ook erg handig.

Waarom zitten er gaten in kettingpapier?

Het papier wordt door de printer getrokken dankzij de gaten aan de zijkanten. In de (matrix) printer zitten kleine tandwielen die exact hierin passen. Doordat de rol draait , een zogenaamde tractor feed, beweegt het papier door de printer. In de onderstaande afbeelding is dit goed te zien. Tegenwoordig wordt papier tussen twee rollen in verplaatst wat friction feed genoemd word.

Hoe verschilt het van hedendaags printerpapier?

Naast de gatenstrook stond het papier ook bekend omdat het doorlopend was. Hedendaags papier zijn losse A4 velletjes, kettingpapier’s bladen zitten aan elkaar vast en kunnen los gescheurd worden langs een geperforeerde lijn. Na het printen vouwt het papier zichzelf ook weer netjes op. Er zijn ook varianten met streeppatronen van twee verschillende kleuren om afzonderlijke regels beter te onderscheiden.

De meest voorkomende formaten zijn (lengte x breedte):

  • 241mm x 279mm
  • 381mm x 279mm
 

Wordt het nog gebruikt?

Naast computerliefhebbers die nog met matrix-printers printen voor de nostalgie, zijn de printers en hun speciale papier ook nog te vinden in bijvoorbeeld kantoren en winkels. Het principe van Tractor Feed wordt nog gebruikt in bijvoorbeeld pinapparaten en kassa’s om bonnen te printen. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat een Dot-Matrix printer goedkoper is dan inkjet, wat met sommige printermerken misschien ook wel het geval is. Uiteindelijk zien we dat het papier nog steeds gebruikt wordt, maar dat het gebruik toch aanzienlijk verminderd is. Het kan nog wel even duren, maar het kettingpapier zal uiteindelijk volledig verdwijnen.

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. G.G. schreef:

    Ik heb , tot 20.12.2020, meer dan20 jaar een NEC P22Q in gebruik gehad. Helaas van de ene naar ander dag defekt. Zoek er dringend een
    gebruikt model.
    Gr. Gabriele