Lexmark’s Retourprogramma, is het wel echt zo voordelig?

Door , donderdag 9 januari 2014 om 16:16 - Algemeen

lexmark-retour-programmaHet is bij Lexmark cartridges niet ongewoon om maarliefst 3 verschillende uitvoeringen voor één type cartridges te hebben. Van de Lexmark 100 zijn er de standaard capaciteit cartridges, de XL cartridges en de XLA cartridges. Daarnaast bieden wij ook nog de remanufactured Lexmark 100 cartridges aan. Waarom is dit, wat is het verschil, en welke cartridges moet ik kiezen?

Goedkopere cartridges als je belooft ze te recyclen

Lexmark heeft een unieke aanpak; veel cartridges zijn verkrijgbaar in de “normale” uitvoering en een “retourprogramma” uitvoering. Dit retourprogrammaproduct heeft dezelfde inhoud en verbruik als de normale cartridge maar wordt goedkoper verkocht. De gebruiker moet dan wel akkoord gaan de cartridge slechts eenmalig te gebruiken (lees: niet hervullen) en te recyclen (lees: retourneren naar Lexmark).

“Wanneer vervanging van de cartridge vereist is, kan er nog inkt in de cartridge aanwezig zijn”

Even een snelle vergelijking van de retourprogramma Lexmark 100XL (links) en de normale Lexmark (rechts).

Lexmark 100 XL (Retourprogramma) Lexmark 100 XLA
Cartridge Zwart (14N1068E) Zwart (14N1092)
Aantal pagina’s 510 pagina’s op 5% dekking 510 pagina’s op 5% dekking
Prijs € 27,30 € 31,50
Prijs per pagina (5% dekking) € 0,054 € 0,062

Zoals je kan zien is de Retourprogramma cartridge voordeliger maar met dezelfde (geschatte) pagina’s.

Interessant, dus de retourprogramma cartridges zijn beter?

Niet helemaal. Naast dat de cartridges eenmalig gebruikt mogen worden, weigert de cartridge te printen na een vastgestelde hoeveelheid inkt. Lexmark zelf zegt;

“Lexmark Retourprogramma cartridges zijn gepatenteerde cartridges die met korting worden geleverd aan klanten die akkoord gaan met de licentievereiste dat de cartridges slechts eenmalig worden gebruikt en alleen aan Lexmark mogen worden geretourneerd voor herfabricage of recycling.

Deze gepatenteerde cartridges mogen slechts éénmalig worden gebruikt en functioneren niet meer nadat een vastgestelde hoeveelheid inkt en/of toner is gebruikt. Wanneer vervanging van de cartridge vereist is, kan er nog inkt en/of toner in de cartridge aanwezig zijn.”

Vooral deze laatste zin is belangrijk. De cartridge weet hoeveel pagina’s er geprint zijn maar niet exact hoeveel inkt er verbruikt is. Het is moeilijk te meten of je voordeliger uit bent met de retourprogramma cartridges als je uiteindelijk minder print doordat er nog inkt in de cartridge zit maar de printer weigert dit te gebruiken. Dit hangt af van je gemiddelde print; is dit twee regels tekst per pagina of volledige foto’s?

Waarom doet Lexmark al deze moeite?

Zoals met veel dingen heeft het te maken met geld. Lexmark maakt minder winst op de cartridges maar doordat deze niet hervuld worden of worden ingezameld door een derde partij welke deze als remanufactureds gaat verkopen levert het uiteindelijk wel op. En besluit iemand de cartridges niet te recyclen, dan is dit voor Lexmark geen groot probleem.

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*