Printhacks: Zelf een boek printen

Door , vrijdag 6 januari 2017 om 14:15 - Algemeen

boek printen? leer het bij inktweb.nl

 

Zelf een boek printen? Geen probleem! Lees onze blog en je maakt binnen no-time een prachtig boek. Een zelfgemaakt boek is een fantastisch cadeau en kan zakelijk gezien ook erg handig zijn. Het is bijvoorbeeld een uitstekende manier om de gecreëerde content handig te bewaren en offline te bekijken. Komt er een nieuwe medewerker op de marketing en communicatie afdeling? Dan kan hij of zij naar het content boek kijken en hier alvast het één en ander van leren.

Denk goed na over de inhoud

Wil je voor iemand een cadeau maken? Een handgemaakt boek met jouw favoriete recepten, gedichten of verhalen is vaak het mooiste cadeau. Je kunt natuurlijk ook al die artikelen die je voor je studie moet doorlezen verwerken tot een boek. Dat leest een stuk makkelijker. Of misschien heb je wel een boek in pdf of ander type digitale tekst die je liever in je hand houdt en niet van een scherm leest.

Bedenk daarom goed wat je wilt printen en zorg dat je dit naar pdf kunt omzetten.

De layout en grote van je boek

Als je eruit bent welke content je wilt opnemen in het boek is het belangrijk om besluiten welk formaat het boek moet hebben, de manier waarop je de paginas wilt structureren en hoe je het boek wilt binden. Dat is met name belangrijk voor de manier waarop je gaat printen. Dit proces verschilt namelijk per type boek. We behandelen hier:

  • Een boek met A4 pagina’s
  • Een A5 vouweboekje

Een A4 boek

Dit proces is redelijk eenvoudig. Je gebruikt namelijk de hele pagina en wil alleen dubbelzijdig printen. Heb je geen printer die dubbelzijdig print? Geen probleem, je kunt namelijk eerst alle even pagina’s printen, de papiertjes omgekeerd terugstoppen in de printer en vervolgens alle oneven pagina’s printen. Let vooral op dat je genoeg marge overlaat om de pagina’s te binden.

Binden is ook niet ingewikkeld. Je kunt de pagina’s lijmen of bijvoorbeeld met een binder vastzetten.

Een A5 vouwboekje printen (impositie)

Het printen van een vouwboekje kan lastiger zijn. Stel dat je een vouwboek met 16 pagina’s wilt printen. Dan moet je op de eerste print pagina 1, 2, 15 en 16 printen. Volg daarom het schema in de afbeelding hieronder. Deze rangschikking van pagina’s wordt ook wel impositie genoemd. Zorg daarom dat je weet hoeveel bladzijden er in het boek zitten. Als je deze deelt door vier weet je hoeveel papier je nodig hebt. Het proces om de juiste bladzijden op de juiste pagina’s te printen kan gelukkig geautomatiseerd plaatsvinden. Lees daarvoor hieronder verder.

Impositie printen

Impositie printen

Omdat impositie printen iets ingewikkelder is gaan wij hier wat dieper op in. Met deze manier kun je overigens wel efficiënter printen. Met een programma als indesign is eenvoudig om de pagina’s op de impositie wijze te rangschikken. Lang niet iedereen beschikt echter over indesign, dus daarom leggen de methode uit met het gebruik van Word.

Stap 1

Converteer je Word-bestand naar PDF formaat. Dit doe je door naar opslaan als te navigeren en hier pdf formaat te selecteren.

Stap 2

Nu je een pdf bestand van je boek hebt kun je kiezen welke applicatie (programma) je wilt gebruiken. Je kunt hierbij kiezen tussen online apps, zoals Impose Online of Bookbinder en offline applicaties zoals Bookletcreator.

Stap 3

Via deze programma’s kun je eenvoudig je pdf in de juiste volgorde zetten. Let nog wel even op de printerinstellingen. Er zijn altijd veel opties, dus kijk even goed welke het beste past bij jouw project!

Let op!

Sommige versies van Word hebben de optie om je boek in impositie te rangschikken en printen er automatisch inzitten. Dit kun je zien bij printopties en is nog eenvoudiger en sneller dan de hierboven genoemde stappen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*