Printkosten besparen met het juiste lettertype?

Door , maandag 3 oktober 2022 om 10:47 - Tutorials

IMPACT en COURIER in 57 pt.
IMPACT en COURIER in 57 pt.

Wist je dat je geld weggooit als je met het ‘verkeerde‘ lettertype print? Het is niet iets waar veel mensen over nadenken maar het lettertype IMPACT verbruikt veel meer inkt dan bijvoorbeeld COURIER. Hoewel dit een extreem voorbeeld is, kan de combinatie van een ander lettertype of een kleiner tekengrootte een flink verschil maken in het gebruik van inkt. En dit betekent natuurlijk weer een besparing in kosten.

Welk lettertype is het meest kostenbesparend?

Matthew Robinson heeft een interessante test gedaan — met verschillende BIC balpennen heeft hij het woord ‘Sample’ uitgeschreven in verschillende lettertypes. Aan de hoeveelheid resterende inkt is te zien hoe zuinig een lettertype is. Natuurlijk is dit niet compleet wetenschappelijk, maar geeft een leuke indicatie.

Vooral Garamond en Courier komen positief uit deze test, Impact en Comic Sans doen het een stuk slechter.

Bron: http://www.matthewrobinson.co.uk/Measuring-Type
Bron: MatthewRobinson.co.uk

Een goede vuistregel is dat een serif lettertype meer inkt verbruikt. Daarnaast is het verstandig om vetgedrukt en vollere lettertypes te vermijden als inkt besparen het doel is.

Kostenbesparende lettertypes (in willekeurige volgorde)

 • Garamond
 • Century Gothic
 • Courier
 • Times New Roman

Een andere briljante oplossing? Ecofont.

Hoewel Ecofont misschien niet ’s werelds mooiste lettertype is, is het wel erg effectief. Ecofont lettertypes hebben kleine gaatjes in de letters. Op papier is dit niet te zien (de hersenen negeren dit blijkbaar). Nou ja, niet te zien… als je goed kijk valt het op. De tekst zelf oogt daarnaast ook een stuk grijzer (in plaats van zwart).

Ecofont lettertype

Interesse? Via de website kan je vanaf € 19,95 een licentie aanschaffen.

Onze eerste advies voor iedereen die minder wilt printen is altijd, en zal altijd zijn, print enkel wanneer nodig. Anno 2013 zijn er slimmere, milieuvriendelijkere en goedkopere manieren om informatie te delen. Moet je toch printen? Overweeg een lettertype welke minder inkt verbruikt, zoals Garamond of Times New Roman.

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

 1. Meglio Stone Art schreef:

  Dag,
  Voor onze documentatie naar onze klanten zoeken wij een nieuw lettertype. Voor de PDF bladen en voor de druk van een verkoopmap. Is het mogelijk een print bestand te ontvangen om het grafisch te bespreken met onze vormgever.
  Het kijkt ons een goede ontwikkeling met minder inkt te drukken en printen.

  Mvg. John Rademaker
  Meglio Stone Art