Epson MX-80 vs Canon IP7250

Door , donderdag 1 november 2012 om 16:00 - Algemeen

De drukkunst is een heel oud concept. De eerste manieren van “printen” dateren naar 200 na christus. Ook al bestond die methode uit niets meer dan het met inkt besmeren van een houten plaat waarin tekst geëtst was, Woodblock Printing, het was wel een snelle manier van dupliceren van geschriften.

Als we gaan kijken naar de allereerste commerciële computergestuurde printer, kijken we terug naar een recentere tijd. In 1980 kwam de Epson MX-80. De MX-80 was de eerste Dot Matrix printer die thuis op de computer aangesloten kon worden, om zo je eigen getypte werk uit te printen op papier. Een Dot Matrix printer zette kleine ronde stoppen op het papier en vormde daar letters mee. Het was langzaam, van lage kwaliteit en beperkte zich alleen tot tekst en simpele plaatjes. In dit artikel gaan we kijken hoe ver we gevorderd zijn in de afgelopen 32 jaar, van Dot Matrix tot de huidige Inkjet printers.

Misschien is een Inkjet printer niet zo verschillend van een Dot Matrix printer. Zoals hierboven uitgelegd, werkt Dot Matrix met het plaatsen van ronde stippen op papier om zo plaatjes en tekst te vormen. Een Inkjet printer doet bijna hetzelfde, deze spuit microscopisch kleine inkt druppeltjes op het papier om zo ook tekst en afbeeldingen te vormen. Toch is de technologie zo ver gekomen dat we nu zelf onze foto’s kunnen afdrukken en zelfs labels op CD’s kunnen printen. Om dit beter te vergelijken kunnen we het beste de Dot Matrix printer MX-80 (1980) en de Inkjet printer IP7250 (2012) naast elkaar vergelijken

Epson MX-80 vs IP7250

Epson MX-80 Canon IP7250
Releasedatum 1980 2012
Prijs € 385 ($500) € 80
Cartridges Zwart/wit Ink Ribbon YMCK Color Cartridges
Papierformaat Kettingpapier/faxpapier A-4, A-3, enveloppen, Glossy Photo Paper
Snelheid 80 punten per seconde/1 vol A4 per 5 minuten 15 A4 prints per minuut zwart/wit – 10 prints per minuut kleur
Aansluiting Parallel COM Poort USB/WIFI
Gewicht 7 kilo 6,6 kilo
Stroomverbruik 100 watt 24 watt

De inkt – misschien wel het belangrijkste

Om te beginnen hebben we het over de inkt en hun cartridges. Misschien wel de grootste vooruitgang die geboekt is.

Epson MX80: Maakt gebruik van een zwarte ink-ribbon. Een enkele cartridge gaat in de printer. Deze cartridge bevat een lint bedenkt met zwarte inkt die een afdruk achter laat op het papier.

Canon IP7250: YMCK Color Cartridges. 5 cartridges gaan in deze printer. Geel, magenta, cyaan, zwart en fotozwart. Het verbruikt misschien meer inkt voor alleen tekst, maar hierdoor kunnen er wel foto’s afgedrukt worden.

Papier

Als 2e onderdeel hebben we het papier wat door de printer gebruikt kan worden. Wat heb je tenslotte aan goede inkt cartridges als er geen goed papier door de printer gaat om op af te drukken?

Epson MX80: Kettingpapier. Dit laat misschien geen belletje rinkelen, maar dit is een heel pak papier wat aan elkaar vast zit. Een enorme strook papier wordt langzaam, zeer langzaam, door de printer heen getrokken.

Canon IP7250: Deze printer verslindt daadwerkelijk alles wat je erin stopt. Glossy Paper, DoubleA Paper, Enveloppen en soms zelfs A3 formaat papier. Sinds recent kan er ook op CD’s en DVD’s geprint worden.

Snelheid

Alles is snel tegenwoordig. Als de laptop niet opstart binnen 12 seconden, dan wordt hij vervangen. Het is dus ook een vereiste dat de printer vele pagina’s per minuut kan verwerken.

Epson MX80: Snelheid is een slecht woord voor deze printer. Het print 80 stippen per minuut, wat betekent dat het ongeveer 5 minuten kan duren voordat een volledige zwart/wit afbeelding is gemaakt op een A4.

Canon IP7250: Indien je zwart/wit print, kan deze printer 15 volledige A4 vullende afbeeldingen per minuut printen. Dat is 1 heel vol geprint A4 per 4 seconden. In kleur haalt deze printer alsnog 10 prints per minuut.

InfoWorld - 19 januari 1981

InfoWorld – Advertentie MX-80 – 19 januari 1981

Aansluitingen

Een gemiddeld huishouden heeft ondertussen 3 apparaten waarop men dagelijks documenten ontvangt of bewerkt. Een telefoon, iPad, laptop of desktop computer. Welke van deze zijn geschikt om mee te printen?

Epson MX80: Deze printer had een Com Poort aansluiting. Dit was een printerkabel met 25 draadjes en pinnetjes. Als een van deze draadjes losraakte, dan was je al niet meer in staat om te printen.

Canon IP7250: Tegenwoordig werkt alles met USB of zelfs WiFi. Dit betekent dat er geen draden meer aan te pas komen. Elk apparaat, telefoon, iPad, laptop, kan printen mits deze is aangesloten op het netwerk. In het ergste geval print je gewoon vanaf de USB stick of Memory Card.

Gewicht

Niet echt belangrijk, maar wel een teken van vooruitgang. Alles wordt kleiner en lichter. Als iets kleiner is, is er minder materiaal voor nodig, en vaak goedkoper te produceren.

Epson MX80: Deze printer woog 7 kilo.  Het klinkt veel, tot je leest hoeveel de Canon printer weegt.

Canon IP7250: Met een gewicht van 6,6 kilo is hij inderdaad lichter. Al helemaal als je je bedenkt dat er meer cartridges in gaan, er een WiFi ontvanger in zit, meer papierlades en een CD lade.

Stroomverbruik

Hoe energiezuinig zijn we eigenlijk?

Epson MX80: Deze printer verbruikte 100 watt. Nu is dit een term die eigenlijk niks zegt, je kunt niet bepalen hoeveel dit is per uur, per dag, per jaar. Het enige wat je weet is hoe hoger het getal, hoe meer energie een apparaat verbruikt.

Canon IP7250: Met een verbruik van 24 watt, als de printer aan staat en zich niet in stand-by modus bevindt, is hij inderdaad energiezuiniger.

Nieuwe functies

De Inkjet printers hebben niet alleen aanpassingen gehad aan al bestaande functies, maar hebben er ook een hoop nieuwe bij gekregen. Zo kunt u tegenwoordig niet alleen printen op papier of in kleur maar ook:

 • CD Labels printen
 • Direct van een geheugenkaart of USB stick printen
 • Dubbelzijdig printen
 • Printen vanaf je mobiele telefoon
 • Foto kwaliteit printen op glossy papier
 • Enveloppen beprinten

Dit zijn enkele van de nieuwe functies die de Dot Matrix printers niet konden. Een Dot Matrix printer was puur ontworpen voor het printen van tekst en kon ook niet meer dan dit.

Conclusie

Epson MX80

 • Verschenen in 1980 met een winkelprijs van $650 (€500 – 2012 euro prijs)
 • Zwarte Ink Ribbons voor €4,95 (2012 euro prijs)
 • Kettingpapier voor € 20,- (2012 euro prijs, 5x 500 vel, 0,008 cent per vel)
Canon IP7250
 • Verschenen in 2012 met een winkelprijs van €84,95
 • 5 kleuren cartridges voor €
 • Double A A4 papier voor €5.- (Pak van 80 vellen, €0,0625 cent per vel)

Als je de verschillen bekijkt, zie je al direct waar de grote vooruitgang is geboekt. De huidige printers printen niet alleen in kleur en vele malen sneller, maar ook in hogere kwaliteit en via andere aansluitingen zoals WiFi, USB en Memory Cards. Nieuwe printers zijn ontworpen om op de hoogste kwaliteit foto’s te printen, cd labels te maken en dubbelzijdig te printen. Tevens hebben veel moderne printers een scanner ingebouwd zodat u direct uw documenten kunt kopieren of inscannen naar de computer.

Of de printers tegenwoordig ook echt milieuvriendelijker zijn is moeilijk te bepalen, de printers verbruiken minder stroom, maar wel meer inkt. De hoeveelheid inkt cartridges die we gebruiken en gewoon weggooien in de prullenbak, is niet bepaald milieuvriendelijk. Lever daarom uw cartridges bijvoorbeeld bij ons in, zodat ze gerecycled worden!

Op het gebied van printen hebben we inderdaad heel veel vooruitgang geboekt. Niet alleen is alles sneller, in kleur en van hogere kwaliteit, maar verbruiken de apparaten ook minder energie en hebben ze meer aansluitingsmogelijkheden. Toch wordt de matrix printer af en toe nog gebruikt, en is het kettingpapier nog steeds te koop. Blijkbaar hebben de matrix printers zich in de laatste 30 jaar nog steeds nuttig bewezen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

 1. HENK SAMBERG schreef:

  B200 STORING BIJ CANON IP7250 PRINTER OPLOSSEN?