Waar staat CMYK voor?

Door , woensdag 14 september 2022 om 10:39 - Algemeen

Op bijna alle printers en inkt cartridges staat “CMYK”. Als je een kleurenprinter aanschaft, staat er op dat deze CMYK kleuren print. Voor de gemiddelde gebruiker zegt dit helaas helemaal niets, je koopt een kleurenprinter en verwacht dat deze de gewone rood, blauw en geel (primaire kleuren) gebruikt om te printen. Printers werken met een iets ander concept dan de natuurlijke primaire kleuren, het is niet drastisch anders, maar net anders genoeg om iemand in de war te brengen met nieuwe, dure termen en afkortingen zoals CMYK of PGBK. Aangezien wij je alle soorten inkt kunnen leveren, leggen we hierbij uit waarvoor de termen staan zodat u precies weet welke inkt je printer verorbert.

cmyk logotje

Om te beginnen leggen we uit waar de letters voor staan. Zoals in de afbeelding hierboven kun je al een beetje zien dat elke letter een kleur voorstelt, maar niet de primaire rood blauw geel kleuren zoals we gebruiken met het mengen van verf. De printer gebruikt iets aangepaste kleuren omdat, in tegenstelling tot de normale primaire kleuren gebruikt bij verven, de printer meer kleurcombinaties print met iets lichtere versies van rood blauw en geel. De CMYK staan in de printer voor:

  • C – Cyaan. Een lichtere kleur van onze bekende blauwe kleur.
  • M – Magenta. Een lichtere kleur van onze bekende rode kleur.
  • Y – Yellow, oftewel standaard geel.
  • K – Key. Key wordt gebruikt om de diepste kleur zwart aan te geven. Omdat CMY samen iets te licht zijn, kunnen deze niet een pure zwarte kleur maken. Vandaar de losse zwarte cartridge.

Nu zijn dit niet alle kleuren die gebruikt worden. Veel printers hebben nog een 5e cartridge. Een dikke versie van zwart, waarop PGBK staat vermeld. PGBK staat simpelweg voor Pigmented Black. Deze cartridge wordt gebruikt als je bijvoorbeeld tekst print, of een gehele zwart-wit afbeelding. Zo worden de kleuren cartridges met rust gelaten, en raakt deze inkt niet zinloos op. Daarnaast zijn er ook printers die “foto kleuren” gebruiken of waar een rode cartridge in gaat.

Halftoning

Om inkt te besparen, print een printer met druppeltjes, en geen volledige lijnen. De druppels zijn zo klein dat we ze met het blote oog niet afzonderlijk kunnen zien, maar door de druppels wat verder uit elkaar te printen zien we met onze ogen wel dat een kleur wat lichter is. In feite is de kleur niet lichter, maar zit er meer wit papier tussen de druppels inkt, waardoor het lijkt alsof er een lichtere kleur geprint is.

“Monitoren gebruiken RGB.
Print gebruikt CMY”

Dit is bijvoorbeeld duidelijk te zien als je een foto in een krant van dichtbij bekijkt. De druppels zijn hier zo groot dat je ze afzonderlijk kunt zien, maar als je hem een kleine afstand van je gezicht houdt om te lezen, dan valt dit nauwelijks op. Zo besparen printers een hoop inkt, en kunnen er lichtere kleuren gemaakt worden zonder een witte inkt cartridge nodig te hebben om te mengen.

Rood groen blauw

Zoals je misschien wel weet, worden PC monitoren en TV’s weergegeven met rood, groen en blauw kleuren. Deze kleuren worden met behulp van wit licht op het beeldscherm gemengd tot de benodigde kleur. Het nadeel hiervan is dat op een monitor de kleuren vaak anders zijn dan het uiteindelijk geprinte resultaat. Toch liggen de RGB en CMYK kleuren niet zo ver van elkaar af. Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, kun je met de juiste gemengde CMYK kleuren, de perfecte RGB kleuren krijgen. Een magenta en cyaan kleur is bijna niet te bereiken met onze primaire kleuren, maar de primaire kleuren zelf zijn weer wel te maken met het correct mixen van magenta cyaan en geel. Dit is alom de reden dat printers deze kleuren gebruiken, en niet rood groen blauw of rood geel blauw.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*