Waarom kan ik mijn printopdracht niet stoppen?

Door , donderdag 26 september 2013 om 12:00 - Tutorials

Er is niets vervelender en frustrerender dan dat je een artikel gaat printen en erachter komt dat je iets vergeet of een instelling totaal fout hebt staan. Om het papier en inkt te besparen aan een zinloze printopdracht, probeer je deze meteen te annuleren. Je drukt op elke mogelijke knop die je kunt vinden, je gaat naar eigenschappen van je printopdracht om het stoppen te forceren, je drukt zelfs op de powerknop van de printer maar deze begint gewoon terug te knipperen naar je. Het is niet alsof je net te laat bent, want de printer is nog ruim een minuut bezig met opstarten en het ontvangen en ontcijferen van de data die via de computer verstuurd wordt. Na een zeer lange frustrerende minuut, spuugt je printer een prachtig exemplaar van een zinloze printopdracht. Het enige waar je mee blijft zitten is de vraag, “waarom kan ik mijn printopdracht niet stoppen?!”

Het antwoord op deze vraag is simpel, maar niet wat je echt wil horen; De printersoftware is ronduit slecht geprogrammeerd.

500x_500x_printer-hate

Spoolsv.exe

Iedereen die wel eens in het windows taakbeheer zit is de service “Spoolsv.exe” wel eens tegengekomen. Iedereen die dit is tegenkomen, heeft ook bij zichzelf gedacht; “Waar is dit voor?”. Het antwoord is simpel: het is om de printopdracht naar de printer toe te sturen. Vroeger werkten de printers nog niet met een USB kabel, maar met een IEEE 1284 36 pin parallel port. Via een apart programma werd de printer aangestuurd, de drivers zaten nog niet standaard in het besturingssysteem van de computer.

Een Parallel Port stekker. Gelukkig zijn deze gewoon vervangen door USB.

Een Parallel Port stekker. Gelukkig zijn deze gewoon vervangen door USB.

Printer Drivers

Er kwamen meer en meer printers op de markt en er werd meer en meer geprint, met name door consumenten. Er werd een programma geschreven die de printopdracht kon laten zien. Het bekende kleine schermpje rechts onder op je monitor als je gaat printen. Dit programma was helaas slecht gecodeerd en werd lang niet ondersteund door alle printers. De printer moest namelijk de status zelf terug sturen naar de computer. Fabrikanten van de printers kon dit ook moeilijk aanpassen, de printers waren niet compatibel met de nieuwe, ingewikkelde, code die werd geschreven. De oplossing kwam door Microsoft, om de Spooling code standaard in Windows te integreren. Dit zorgde ervoor dat er één enkele unieke code is die de printers aanstuurt. Met de komst van de USB printers was het ook veel gemakkelijker om data heen en weer te sturen in een fractie van een seconde. De fabrikant van de printer hoeft zich geen zorgen te maken over verschillende Spooling programmatuur, dankzij de standaard die Microsoft gezet heeft, kan iedereen zijn eigen drivers maken die altijd werken op een computer, en communiceert met de printer.

Dit is tevens het grote probleem; teveel software. Er wordt zoveel software gemaakt voor elke printer dat het besturingssysteem simpelweg niet meer weet waar hij zoeken moet. Elk stukje software voor de scanner, printer, fax, wifi-verbinding, USB-verbinding, geeft zijn eigen data door naar de printer. Windows is simpelweg niet meer in controle over de printopdracht. Het enige wat het nog doet, is keurig aangeven welke printopdrachten er in de wachtrij staan, maar het is de controle over deze opdrachten al lang verloren door de enorme hoop drivers die de printerfabrikanten meesturen.

De Spoolsv.exe in het processen menu van TaskManager.

De Spoolsv.exe in het processen menu van TaskManager.

Conclusie

Kortom, er is teveel software dat communiceert met je printer. Soms is het zoveel dat je tussen alle extra “features” de gewone printknop niet meer kan vinden. De codering van de communicatie tussen windows en de printer is instabiel en is zeer onbetrouwbaar. Het is heel makkelijk voor de Canon PhotoPrint of de HP PhotoSmart Suite om alle controle van de Spooling service over te nemen, en zelf de printer te besturen. Daarom kun je de opdracht annuleren, maar zal het niet lukken. De verantwoordelijke software heeft al geen invloed meer op de opdracht. De “Power” knop van de printer werkt niet omdat er al data in de printer zit, en na een hoop klikken kan het zelfs zo zijn dat de hele software gewoon crasht.

Het zal opgelost kunnen worden als de software niet meer via de zeer verouderde en instabiele software werkt, maar een nieuwe communicatiemethode maakt naar de printer zelf.  De Spooling service is slecht geprogrammeerd, waardoor de programma’s die van deze communicatiemethode gebruik maken ook zeer slecht kunnen functioneren.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

  1. tHEUN tERPSTRA schreef:

    Geachte lezer, de printer gaat het hele boek printen, en hij moet maar één pagina….! Help! Hoe krijg ik hem stop en opnieuw een gewenste opdracht invoeren.

    Mer vriendelijke groet, Theun Terpstra Lutjegast

  2. ali chemicali schreef:

    wat een onzin, ik kan dit wel