3D scannen met de Occipital Structure Sensor?

Door , maandag 9 januari 2023 om 12:44 - Algemeen

3D Scannen voor thuisgebruik!

Bij Inktweb.nl zijn wij altijd in voor nieuwe technologieën met betrekking tot printen. In een vorig artikel hebben wij al veel uitgelegd over het 3D printen. Nu worden scannen en printen vaak in een adem genoemd, maar hoe zit dat met 3D printers? Op dit moment wordt er een 3D scanner ontwikkeld die gepaard kan gaan met de 3D printer. De mogelijkheid om je eigen objecten te scannen en in 3D uit te printen komt dichter en dichterbij!

b3c2dd10d1bdff97c4a8ea10e4fab888_large
De Occipital Structure Sensor.

Occipital

Het Amerikaanse bedrijf Occipital ontwikkelt een 3D-scanner voor tablets en smartphones. Het apparaat kan zowel objecten als hele ruimtes in drie dimensies inscannen. Na het scannen is het mogelijk deze scan te printen met een 3D printer. Het gaat om een zeer compact voorwerp die geplaatst wordt op een iPad en  je vervolgens de mogelijkheid geeft om met je tablet te gaan scannen.

Wat is het en hoe werkt het?

De Structure Sensor is een 3d-scanner die in werking lijkt op bijvoorbeeld de Kinect. In tegenstelling tot dat apparaat, staat de Structure Sensor niet op een vaste plek, maar kan die op een tablet of smartphone bevestigd worden. Op die manier kan de scanner gebruikt worden voor het scannen van objecten. De gebruiker hoeft alleen maar rond een object te lopen, een bijbehorende app zorgt er vervolgens voor dat het object virtueel goed in elkaar komt te zitten. De gescande objecten kunnen vervolgens met behulp van een 3D-printer uitgeprint worden.

Doordat de scanner een hele ruimte kan scannen, is het ook mogelijk om objecten virtueel te plaatsen in deze ruimte. Dit is uitermate goed te gebruiken in spellen op tablets en Nintendo DS, die gebruik maken van zogenaamde “augmented reality”, oftewel, aangepaste realiteit. Hierbij kun je dus bijvoorbeeld een virtueel dier plaatsen in een gescande ruimte. Het doel van het bedrijf is om de virtuele wereld zo te laten overlopen in de echte wereld dat het moeilijk word te onderscheiden wat echt of niet echt is.

3D-scanner gescande prodcuten
Originele objecten die gescand worden met de 3D scanner.
eb18d6192b54a160be88d8b730cd8fc5_large
De uiteindelijke scans van de bovenstaande voorwerpen.

Specificaties

Het apparaat is zeer compact en zeer licht. De scanner weegt maar 99.2 gram en kan scannen tot maximaal 3.5 meter ver. Ook is de batterijduur lang. Het is mogelijk om 3 tot 4 uur lang actief gebruik te maken van de scanner. De Structure Sensor werkt volledig op zichzelf en trekt dus geen batterijduur van de tablet of smartphone. Ook de prijs van het apparaat valt redelijk mee. Naar verwachting gaat de Structure Sensor tussen de € 200,- en de € 300,- kosten.

VoordelenNadelen
+ Compact apparaat Alleen compatible met Apple
+ Gemakkelijk in gebruik Past tot nu toe alleen nog op iPad 4
+ Kan gemakkelijk een hele ruimte of object scannen
+ Je gescande objecten zijn met een 3D printer uit te printen

Een ding is zeker, over een aantal jaar zal de 3D-scanner en printer niet meer weg te denken zijn uit ons huishouden.

De bron van deze informatie komt van deze website: http://www.kickstarter.com/projects/occipital/structure-sensor-capture-the-world-in-3d.
Via deze link kun je ook investeren in het bedrijf dat deze scanner ontwikkelt. Met meer donaties kan het bedrijf een beter product sneller op de markt brengen. Bij hoge investeringen krijg je zelfs een scanner toegestuurd zodra deze uit is.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*