Wat is DPI, en wat betekent het voor mijn printer?

Door , donderdag 16 mei 2013 om 12:12 - Tutorials

In de computer wereld wordt je bijna dood gegooid met afkortingen. HD, SD, USB, Wi-Fi enzovoort. Nu zijn we allemaal wel redelijk bekend met de meeste afkortingen. Misschien weten we niet waar voor het staat, maar dan weten we wel wat het inhoud. Toch zijn er nog een paar die veel voorkomen maar nog niet al te duidelijk zijn. Neem bijvoorbeeld de afkorting DPI. Veel printers, met name multifunctionals, geven aan hoeveel DPI ze hebben. Het probleem is alleen dat niet iedereen weet waar het voor staat en, als we wel weten waar het voor staat, wat het precies doet en of een hoger DPI een zichtbaar betere kwaliteit geeft.

DPI is een afkorting voor Dots per Inch. Het is ene Engelse term die aangeeft hoeveel stipjes een enkele inch bevat (één inch is 2.54 centimeter lang). Als een printer aangeeft dat deze 600DPI heeft, betekend het dat er maximaal 600 stipjes geprint kunnen worden per 2.54 centimeter, oftewel, 600 druppeltjes inkt per inch. Dit houdt in dat elk druppeltje niet groter dan 0.04 millimeter is. Meer druppels, betekent een hogere kwaliteit.

“Koop een printer niet alleen aan de hoogte van de DPI”

Kost een hoge DPI print meer inkt?

Ja, maar niet extreem. Een hogere DPI betekend niet dat de printer meer inkt gebruikt maar dat de druppeltjes inkt kleiner zijn per inch. Of een inch nou bedekt is met 200 of 2000 druppels, het oppervlak wat beprint wordt is niet groter. Toch wordt er net iets meer inkt gebruikt bij een hogere DPI. Bij een lagere DPI is de ruimte tussen de druppels inkt ook groter, er wordt kortom wat minder papier bedrukt. Het verbruik tussen 600 of 1200 DPI is ongeveer 12%.

Scannen

Als je gebruik maakt van een scanner dan kun je vaak instellen hoeveel DPI deze scant. Ook hierbij is 300 vaak een goede hoeveelheid. Als je foto 300 DPI bevat, en de scanner scant 600 DPI, krijg je gewoon weg een 300 DPI foto waarvan elke druppel inkt verdubbelt is naar 2 pixels. Doordat een monitor niet werkt met druppeltjes inkt maar met pixels, kun je een foto inzoomen op je monitor. Als je een kraakheldere foto met 600 DPI zal scannen op 300 DPI, kun je de foto minder ver vergroten dan dat je deze met 600 DPI zou inscannen.

Hogere DPI zorgt tevens voor een groter bestandsformaat die niet ideaal zijn om te versturen via email of een mobiele telefoon.

Een printers loupe - Flickr.

Een printers loupe – via Flickr.

Menselijk Oog

Het menselijke oog ziet vaak niet meer dan 300 DPI. Nu zegt dit helaas vrij weinig, want ons oog past zich aan aan de omstandigheden van een afbeelding. Op papier, in een normaal verlichte ruimte, ziet ons oog inderdaad niet meer dan 300 DPI, in het donker zien we minder DPI.

Als we naar een monitor kijken daarentegen, kunnen we veel meer zien. Een goed effen verlichte monitor kan ons meer DPI laten zien, afhankelijk van de persoon, kwaliteit van de ogen en eventueel gebruik van een bril of contactlenzen. Toch is 300DPI over het algemeen een ideaal te gebruiken hoeveelheid, die zorgt voor goede heldere foto’s vol detail.

via Flickr

via Flickr

Conclusie

Een hogere DPI zorgt voor hogere kwaliteit foto prints en scans die makklijk kunnen worden vergroot naar en hogere resolutie, mits het oorspronkelijke bestand dat geprint of gescant wordt zich daartoe verleent. Koop een printer (of scanner) niet alleen aan de hand van de DPI. Een hoog DPI getal op de doos van een printer betekend niet dat het kraakheldere foto’s print. Dit is ook zeer afhankelijk van de printer mechanica, gebruikte cartridges en het papier dat je gebruikt om op te printen.

3 reacties

  1. lenie schreef:

    duidelijke begrijpelijke uitleg

  2. gerrit de vries schreef:

    goede uitleg, zinvol

  3. Vicky Koster schreef:

    Kijk,hier heb ik tenminste wat aan! Dank!

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*