Wat is “eetbare inkt” en hoe werkt het?

Door , maandag 3 oktober 2022 om 10:16 - Tutorials

De technologie van “eetbare inkt” is niet nieuw en wordt al jaren gebruikt. Ook in TV-programma’s als “Cake Boss” is veelal eetbare inkt te zien. In de bakkerswereld wordt de techniek dan ook volop gebruikt. Maar wat is eetbare inkt, ook wel “edible ink” precies? In dit artikel hopen wij deze vraag te kunnen beantwoorden.

Wat is eetbare inkt?

Eetbare inkt is eigenlijk het verkeerde woord. De “inkt” is simpelweg water met kleurstoffen. Dit kan geprint worden met een printer op speciaal eetbaar papier (zogenaamde Frosting Paper), eenmaal geprint kan dit bijvoorbeeld op een taart of een cupcake geplakt worden. Dit kan worden opgegeten zonder hiervan ziek te worden. Elke printer waar de speciale cartridges voor gemaakt worden kan gebruikt worden. Specifieke cartridge types zoals de populaire CLI-521 cartridges worden schoongemaakt en hervuld met de speciale inkt. De printer moet wel nieuw zijn. Er kan niet eerder mee geprint zijn met normale chemische inkt.

[pullquote]”Eetbare inkt is eigenlijk helemaal geen inkt”[/pullquote]

De inkt die uit Nederland komt, wordt onder speciale voorwaarden gefabriceerd en gecontroleerd, zo weet je altijd wat je binnenkrijgt, dit is absoluut niet schadelijk voor het menselijk lichaam en wordt onder andere veel in de bakkerswereld gebruikt. De populariteit van eetbare inkt in Nederland is al jaren groeiende.

Wat zijn de ingrediënten van eetbare inkt?

In eetbare inkt zitten verscheidene ingrediënten die elk niet schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Wij zetten ze hier even op een rijtje;

 • Water
 • Alcohol
 • Citroenzuur of citric acid (om vers te houden)
 • E104, 122, 124, 131,151 (kleurstoffen)
 • E422, E202, E490 (conserveermiddel, additieven)

Op elke cartridge zit een houdbaarheidsdatum, deze wordt altijd aangegeven op de cartridge. Let hier goed op; mocht deze er niet opstaan is het aan te raden deze niet te gebruiken.

Video; Hoe werkt het (Engelstalig)?

In bovenstaande video wordt ook goed uitgelegd wat deze inkt is en kun je ook een printer in actie zien (vanaf circa 4:00) of zien hoe de print op een cake geplaatst wordt (vanaf circa 7:10). Let op: de video is in het Engels.

Heeft u nog vragen over eetbare inkt? Wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in de reacties hieronder!

Wij verkopen sinds kort ook eetbare inkt! Bekijk ons assortiment

About Marc

Marc is de mede-oprichter van Inktweb.nl

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

16 reacties

 1. Marie schreef:

  Hoeveel prints kan je doen per cartridge? ik vind het zo raar dat dit nergens wordt verteld? natuurlijk geen volledige blz maar er zou toch een “gedacht” van moeten zijn. dit gaat om het bepalen van een verbruiksgemiddelde

 2. Marcel schreef:

  Hoi,

  Vraag als de inkt in de printer zit hoelaat zijn deze dan houdbaar ? En hoe duur/goedkoop zijn de cartridges en goed eetbaar papier?

  Alvast bedankt voor de reactie

 3. JanKees schreef:

  Goedendag,

  Ik zou graag willen weten hoeveel je van alles nodig hebt (in liters/grammen) om bijv. een liter eetbare inkt te kunnen maken.

 4. Gian schreef:

  Hi Marc,

  Waar kan ik zijn voor een eetbaar printer.

  Mvg,
  Gian

 5. theo schreef:

  Hallo,om maar meteen met de deur in huis te vallen; onze toen nieuwe printer, speciaal voor snoeppapier(ouwels) te printen doet het niet meer! misschien door te weinig gebruik.
  Is dat met nieuwe cardridges verholpen?
  Is het dat deze snel uitdrogen of is er iets anders aan de hand?

 6. danny schreef:

  ik heb uit ervaring al ondervonden als mn eetbaar papier op een taart legt de print na een tydje vocht uit de taart zal opnemen en lelijk zal vervormen

 7. Patrick schreef:

  @Pascale

  De toepassing eetbaar plastic ben ik nog niet (vaak) tegen gekomen. Gaat het om product verpakkingen dan lijkt mij het gebruik van bovenstaand voorbeeld met betrekking tot eetbaar inkt niet echt toepasbaar.

  Heb je A4 achtige vellen gemaakt van Eetbaar plastic zou het wellicht kunnen, het hangt er dan van af in hoeverre de inkt in het plastic trekt en hoe het opdroogt. Bij serieuze interesse willen wij dit graag voor je testen.

 8. Pascale schreef:

  Hallo!

  In hoeverre is het mogelijk om eetbare inkt op eetbaar plastic te printen?

 9. Patrick schreef:

  Hoi Ramon,

  Het is zeker mogelijk om te “switchen”, van bakkers hoor ik zelfs dat zij de printkop, rubbers en alles met water afspoelen. Bakkers hebben natuurlijk een dedicated printer staan voor hun eetbare afdrukken. Maar het geeft wel aan dat je de printkop goed kunt reinigen voordat je van cartridges wisselt.

  In een commerciële omgeving zou ik het zeker afraden, maar de hoeveelheid inkt wat meegeprint zal worden in het de eetbare afdruk lijkt mij persoonlijk verwaarloosbaar.

  Je kan dit dus wel in gedachte nemen, maar onze officiële standpunt blijft, gebruik de inkten niet door elkaar.

 10. Ramon schreef:

  Goedemorgen,

  Is het niet mogelijk om een printer waar je “normaal” mee print te gebruiken voor eetbare inkt door eerst één of twee “proefprints” te maken om de boel te reinigen?
  Ik zou graag eetbare prints maken (de toepassingen zijn eindeloos), maar ik vind €149,- ex btw erg prijzig voor een complete set om af en toe wat prints te maken.

 11. Alev schreef:

  Een vraagje, de alcohol die in deze inkt zit, iemand enig idee wat voor functie deze heeft en of deze direct na het afdrukken (net als in parfums e.d.) verdampt?

  • Martijn Oud schreef:

   Hi Alev,

   De exacte reden weten we niet, we gaan het voor je uitzoeken!

  • Martijn Oud schreef:

   Beste Alev

   Ik heb met de fabrikant gebeld en u vraag voorgelegd aan hen, zei reageerde met het antwoord:

   ”De alcohol zit in de inkt om de kleur pigmenten opgewekt te houden. Maar in de inkt zit zo weinig alcohol dat wij de keuze kregen tussen het wel vermelden en het niet vermelden van de alcohol op de verpakking, en omdat er toch alcohol inzit, hoe weinig dan ook, hebben wij besloten het toen wel op de verpakking te vermelden.”

   Ook voegde hij later aan dit bericht toe dat de alcohol in de inkt verdampt wordt zodra het geprint wordt op het papier.

   Ik hoop dat wij u hier een antwoord hebben gegeven op uw vraag

 12. Marc schreef:

  Inderdaad Karen, wel goed reinigen dan! :)

 13. Karen schreef:

  Je kan ook een niet nieuwe printer gebruiken als je hem goed reinigt!