Wat is Solid Ink?

Door , donderdag 22 november 2012 om 14:01 - Algemeen

We zijn bijna niets anders meer gewend. We gaan naar de winkel, kopen een inkt cartridge, pakken hem thuis uit en zien de heldere gekleurde vloeibare inkt in de cartridge zitten, en klikken deze in de printer. Vaak eindigt dit in vrolijk gekleurde vingers wat bijzonder moeilijk weg te wassen is. Sommige mensen kiezen voor een Laser Printer, en beleven dit avontuur niet. Met een Laser Printer koop je zogenaamde Toner die je in de printer moet monteren, en ook nog wel eens wil eindigen met het verspreiden van zwart poeder door de kamer. Hier is een oplossing voor, die helaas niet goed genoeg is ontwikkeld om massaal te gebruiken, en deze heet Solid Ink. Maar wat is dit dan precies?

Solid Ink

De naam zegt het al, het is harde inkt. Een blok inkt, om het zo te noemen, wordt in de printer geladen en gesmolten. Vervolgens wordt de gesmolten inkt op het papier gedrukt en weer opdroogt. Maar waarom wordt deze methode dan niet zo vaak gebruikt? Misschien kunnen we deze vraag ophelderen met een simpele voor en nadelen vergelijking.

Voordelen +

  • Geen vloeibare inkt. Je handen zitten niet onder de inkt, de cartridges lekken niet en drogen niet op als ze ouder worden.
  • Betere kleuren. Solid Ink kan veel mooiere kleuren uitprinten door en dikkere laag inkt achter te laten op het papier.
  • Geen afval. Er gaat geen inkt verloren en wordt niet weggegooid. Inkjet heeft altijd een spons die de overtollige inkt opvangt die niet gebruikt wordt.
  • Meerdere formaten om op te printen. Er kan op veel meer materiaal geprint worden zoals karton, krant papier of spreadsheets.
  • Milieu vriendelijk. De inkt kan zelfs gemaakt worden van plantaardige olie en hierdoor eetbaar zijn. Er zijn veel minder chemicaliën nodig voor deze inkt.

Nadelen –

  • Te dikke inkt laag. Ook al zijn de kleuren dan erg mooi, de inkt laag is vaak te dik waardoor het af kan breken of van het papier af kan schuren. Het is zeer fragiel.
  • Opwarmtijd. Als de printer net aan is kan het enkele minuten duren voordat de printer warm genoeg is om de inkt te smelten.
  • Door de organische materialen die gebruikt zijn voor de inkt, is het erg gevoelig voor zonlicht en verbleken de kleuren snel.
  • Energie. Doordat de printer altijd een beetje warm moet blijven zodat er een reserve gesmolten inkt is, is deze niet bepaald energie zuinig.
  • Als de stroom uitvalt, stolt deze reserve inkt.
  • Vervangen van inkt. Er is hiervoor een volledig cool-down proces nodig, zodat de gebruiker zich niet verbrand tijdens het vervangen van de inkt.
  • Nare geurtjes. De printer is non-stop warm en de inkt dus ook. Daardoor komen er eigenlijk constant rare geuren uit de printer*.
Solid Ink komt in alle kleuren en maten.

Conclusie

Zoals je al ziet, er zijn teveel nadelen, en te weinig voordelen om dit te balanceren. Als deze technologie verder ontwikkeld wordt kan er een hele hoop verbeterd worden. Het probleem is dat veel mensen met vloeibare inkt werken en het een grote gok is om er veel geld in te investeren. Daarom staat deze technologie van gestolde inkt al bijna stil sinds zijn verwekking in 1986. De enige echte vooruitgangen die geboekt zijn, is het energie verbruik en de rare luchtjes uit de printer. Echte vooruitgangen zijn dit niet, maar de technologie blijft te interessant om het te laten liggen.

 

* De geur is bij de nieuwere Solid ink printers verholpen. Zoals bijvoorbeeld de ColorQube 8570 van Xerox.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*