Wat zijn de verschillende papierformaten?

Door , dinsdag 13 september 2022 om 11:25 - Tutorials

Via Flickr
Via Flickr

Wat moet je weten over de verschillende papierformaten? We gebruiken het elke dag en toch weten de meeste mensen er maar weinig vanaf. Papier. Welke standaard wordt er gebruikt? Wat voor formaten zijn er? En vandaag gaan wij jullie vertellen welke formaten papier er dus bestaan.

Welke formaten papier zijn er?

Het meest gebruikte formaat papier is A4. Dit gebruikt men voor werkelijk alles van printers tot faxapparaten. A5 wordt vaak gebruikt voor schriften. Voor handleidingen van apparaten wordt over het algemeen A6 gebruikt, foto’s worden ook vaak op dit formaat afgedrukt. Deze maat wordt dan regelmatig vermeld onder de afmetingen, 10×15.

Er is goed nagedacht over de verschillende groottes. Als je de formaten nu visualiseert, wordt het al snel duidelijk dat elk formaat de helft zo klein is dan het cijfer eronder.  Één A3 vel is even groot als twéé A4-tjes. En een A5 past tweemaal in een A4.

De papier formaten van A0 tot A8

Welke verschillende standaarden zijn er?

Helaas zijn er wel verschillende standaarden – zo gebruiken ze in de Verenigde Staten een ander formaat A4 dan dat wij doen. US letter is daar het meest gebruikte formaat. Deze is iets korter en breder van afmetingen dan ons A4 formaat. US Legal wordt daar ook gebruikt. Deze is langer dan A4 en even breed als de US Letter.

Natuurlijk zijn er nog veel meer formaten. Deze hebben ook een andere letter. De B, C en D serie. De B-serie (B1, B2, B3) wordt vooral gebruikt voor boeken. En de C-serie (C1, C2) voor enveloppen. De D-serie wordt bijna niet gebruikt.

Om je een klein voorbeeld te geven van de verschillen tussen de maten:

  • B5 is groter dan A5, maar kleiner dan A4
  • C- en D-formaten zitten tussen de A- en B-formaten in
  • C is iets groter dan A
  • D is net aan kleiner dan A

Hieronder nog een tabel met de maten van de A-serie:

#Lengte (mm)Breedte (mm)
A01189841
A1841594
A2594420
A3420297
A4297210
A5210148
A6148105
A710574
A87453
A95337
A103726
A112618

Zoals je ziet, zijn er vrij veel verschillende formaten papier. Het nadeel is dat we niet in de hele wereld dezelfde formaten gebruiken. Net als dat we in meerdere werelddelen andere frame rates hebben voor film. Er wordt hard aan gewerkt, maar een echt universeel formaat is helaas nog niet in zicht.

En natuurlijk is het mogelijk om bij ons op de website (Inktweb.nl) nog een pak met papier te kopen, zodat je kan gaan beginnen met het printen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. w f de groot schreef:

    graag informatie over foto behang opmaat, van aafbeeldingenvan bossen