Waar moet je op letten bij printer papier!

Door , donderdag 7 februari 2013 om 12:20 - Tutorials

Papier is papier! Was het maar zo makkelijk. Papier is er in vele soorten en maten en is niet simpel “om op te tekenen”, “om op te printen” of “om foto’s op te printen”. Voor elk gebruik is er een ander soort papier wat het beste bij de situatie past, maar hoe weet je nu welk papier dat is? Zoveel keuze brengt ook zoveel twijfels met zich mee. Laten we hierbij wat duidelijkheid scheppen over de verschillende soorten papier en welke het beste bij je past.

Een geprinte foto
Een geprinte foto – Flickr

Wat moet je weten?

Waarmee moet je rekening houden als je het perfecte papier voor je printopdracht wilt vinden? Punten zoals “wat ga ik printen” en “waar worden de prints voor gebruikt” is vaak niet genoeg. Bedenk eens welke van deze punten ook op jou van toepassing zijn:

  • Kleur of zwart/wit? – Kleuren kunnen in elkaar overlopen op goedkoper papier, waardoor je minder scherpe printjes krijgt.
  • Inkt of laser printer? – Inkt verspreidt zich door alle poriën van het papier, net zoals water in een keukendoekje.
  • Foto of tekst? – Een foto komt het best tot zijn recht op glossy fotopapier maar het is zonde om dit papier voor tekst te gebruiken.
  • Wordt het papier volledig bedrukt? – Net als bij het eerste punt wil je de mooiste en scherpste kleuren hebben. Voor simpele regels tekst is dit minder van belang.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van papier?

Alle soorten papier hebben iets andere kenmerken. Elk van deze kenmerken kan een positieve of negatieve invloed hebben op je afdrukken.

  • Doorzichtigheid – Doorzichtig papier is vaak dunner waardoor de inkt eerder doorlekt tot de achterkant. Dit is bijvoorbeeld heel onhandig voor dubbelzijdige afdrukken.
  • Gewicht – Minder doorzichtig papier is vaak wat zwaarder. Zwaarder papier absorbeert de inkt beter en kan zo wat scherpere afdrukken maken. Ook komt dit weer beter over voor bijvoorbeeld zakelijke afdrukken of kaarten.
  • Helderheid – Een mooi fel wit papier geeft een mooi contrast voor foto’s. De kleuren worden niet beïnvloed door een doffer papier en komen zo beter tot hun recht.
  • Dikte – Dik papier is vaak zwaar en minder transparant. Echt dik papier kan voorkomen dat je afdrukken kreuken of scheuren.
  • Toplaag – Glanst het papier of is het mat? Een mooie glans kan heel goed uitpakken voor je foto’s, maar ook een matglans kan net het gewenste effect geven wat je wilt hebben.

Dikte, doorzichtigheid en gewicht

Deze 3 eigenschappen gaan heel goed samen. Een minder doorzichtig vel papier is vaak dikker en weegt ook iets meer, maar waarom is dit belangrijk? Eigenlijk voor maar een hele belangrijke reden; het uitlopen van inkt. De poriën van het papier zuigen al het inkt op waardoor het zich een beetje verspreidt door het papier. Dun en doorzichtig papier heeft wat meer uitloop en drukt vaak ook door aan de andere kant. Als je dus een heleboel zwart/wit documenten dubbelzijdig wilt printen, kun je beter een wat dikker en minder transparant papier nemen.
Echt dik papier is met name belangrijk als je je eigen kerstkaarten wil sturen. De textuur en dikte van het papier geeft een veel mooier effect dan het dunne, slappe standaard A4 papier.

Printer papier met eigen eigesnchappen
Oppervlakte van glanzend, mat en zijde fotopapier.

Helderheid en toplaag

Wil je toch wat dunner papier gebruiken, maar toch je printjes het beste tot hun recht laten komen? Dan kun je kijken naar een glanzende of speciaal bewerkte toplaag. Hierdoor krijgt het papier zelf minder de kans de inkt te absorberen en spreidt het zich minder door het papier zelf heen. Je moet deze afdrukken wel even langer laten drogen aangezien de inkt niet volledig wordt geabsorbeerd door de bovenste laag. Als je papier mooi wit is, steken de zwarte randen en kleuren heel mooi af tegen de achtergrond. Dit geeft dus een mooi contrast en tevens worden de wat doorzichtigere kleuren niet beïnvloed door het papier.

Hoe print ik?

Een laserprinter werkt met gesmolten poeder dat opdroogt op het papier. Het wordt niet zozeer geabsorbeerd, maar het vormt een plastic laag op het papier zelf. Dit is heel goed voor tekstdocumenten en dubbelzijdige printjes. Hier kun je vaak wat dunner en doorzichtiger papier gebruiken zonder dat dit je afdrukken belemmert. Gebruik hiervoor dus geen glossy photo paper. Op glossy photo paper komen inktafdrukken in kleur beter tot hun recht.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*