Wist je dat: er varkensbotten in papier verwerkt worden?

Door , donderdag 3 januari 2013 om 13:04 - Algemeen

Het is een rare, maar het is waar. Sommige fabrikanten van inkjet papier gebruiken vermalen varkensbotten in hun papier. Dit is misschien even schrikken voor de veganisten, maar gelukkig gebruiken de meeste fabrikanten gewone, standaard, vertrouwde chemicaliën om hun papier net dat beetje extra te geven. Er is wel een hele goede reden om varkensbotten te gebruiken in papier. Niet alleen is het minder vervuilend voor het milieu maar het is ook goedkoper en veiliger om te gebruiken. Laten we eens kijken waarom het gebruikt wordt, en wat het verschil is tegenover de chemicalïen die normaal gebruikt worden.

Silicium

Silicium is een chemisch product dat gewonnen wordt uit kwarts en zand. Pure silicium, of siliciumdioxide, is een stof wat bestaat uit zeer fijne kristaldeeltjes wat ervoor zorgt dat inkt goed geabsorbeerd wordt in het papier, en snel opdroogt. Door de betere absorbatie kunnen er dus ook kleinere stippen op het papier geprint worden, waardoor je hogere kwaliteit foto’s kunt printen. Silicium wordt in vele producten gebruikt, bijvoorbeeld in tandpasta, geneesmiddelen en droge voeding. Silicium zelf is niet schadelijk voor de gezondheid maar het hevig inademen van kristallijn siliciumdioxide-poeder kan leiden tot stoflongen. De pure onbewerkte siliciumdioxide die in de fabrieken opgeslagen ligt, kan dus best schadelijk zijn voor je gezondheid.

Een potje pure Siliciumdioxide poeder.

Calciumcarbonaat

Een andere methode om de kwaliteit van het papier te verbeteren voor printgebruik, is om calciumcarbonaat aan het papier toe te voegen in plaats van silicium. Calciumcarbonaat kan gehaald worden uit onder andere botten. Het slachtafval van varkens kan worden weggegooid, of worden gebruikt voor andere doeleinden. Calciumcarbonaat is niet schadelijk voor de gezondheid en wordt ook gebruikt in producten als kauwgom en geneesmiddelen. Het nadeel is dat het net wat minder zuiver is dan silicium, en kan dus een net iets minder scherpe fotokwaliteit leveren. Door het gebruik van calcium kunnen fabrikanten wel vermelden dat ze 100% natuurlijk papier hebben gemaakt.

Tips om uw varken zo goed mogelijk op te gebruiken!

De volgende informatie komt uit het boek Pig 05049 van Christien Meindertsma. Ze heeft een anoniem varken 3 jaar gevolgd om te kijken welke producten er van dit varken gemaakt worden. Om nog een paar extra, misschien wel verrassende, voorbeelden te geven:

Varkenshuid: Veiligheidshandschoenen, boter, brood en kauwgom.
Interne organen: Dierenvoer, hartkleppen en insuline.
Botten: Goedkope wijnkurken, beton, bier, wijn, yoghurt, ijs en lucifers.
Bloed: Sigarettenfilters, vissenvoer en tandpasta.

 

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

3 reacties

 1. It is important to know what you are paying
  for comes up to your standards prom limousine service.

  A wedding limo service is all that you need to give enough
  reasons for guests to talk about something.
  Compare the cars offered by several different limo
  services in Delaware and make sure you are paying
  for a limousine that will make it through the evening.

 2. marianne waarts schreef:

  beste bart mag ik je heel hartelijk bedanken voor de tip die op facebook stond over de printkoppen schoonmaken van de canon heb 4 dagen het water moeten verschonen voor ik schoon water had nieuwe cartrixe er in gedaan als een zonnetje doet hij het weer mijn canon mp550 kun je mij ook uitleg geven over de lexmark Z2320 moeten daar echt 2 inkt in hij heeft nu alleen een kleuren er in zitten maar geeft aan dat hij geen contakt kan maken met de pc help ben een leek van 61 op dit gebied

 3. Diego schreef:

  Aha, dat is die rare nasmaak!