Zelf flyers maken en ontwerpen (Deel 1)

Door , woensdag 14 september 2022 om 16:09 - Algemeen | Doe-het-zelf

zelf flyers maken

Startups en beginnende ondernemers/bedrijven hebben vaak weinig budget en willen hun uitgaven zo laag mogelijk houden. Toch is het belangrijk om goed onder de aandacht te komen bij potentiële klanten. Dit kan op verschillende manieren, onder andere met een website, social media, een flyer/brochure, free publicity, via vak gerelateerde fora en natuurlijk via je eigen netwerk. In deze tweedelige serie zal nader ingegaan worden op het zelf maken van flyers en brochures, de factoren die jouw promotie tot een succes zullen maken en hoe je zelf flyers maken kunt met een beperkt budget.

De mogelijkheden

Er is een legio aan manieren om een flyer te ontwerpen en verspreiden. De kosten hiervoor lopen sterk uiteen. Wil je graag een flyer gebruiken voor promotie? Dan zijn dit een aantal van de mogelijke opties (oplopend in prijs):

 • Zelf flyers ontwerpen en printen
 • Zelf ontwerpen en printen bij een copyshop
 • Zelf ontwerpen en laten afdrukken bij een drukkerij
 • Laten ontwerpen door een designer en afdrukken bij een drukkerij

De meeste voordelige optie: zelf flyers maken

Als beginnend bedrijf ben je meestal niet direct een volle werkweek kwijt aan het leveren van diensten of producten. Daarom is het een goed idee om een deel van die tijd te besteden aan promotionele activiteiten. Zelf een website bouwen is voor velen te lastig en tijdrovend, maar zelf flyers maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Hoe kun je een flyer ontwerpen?

Het ontwerpen van een flyer is steeds tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger. Je kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een tool bij één van de online drukkerijen. Dan ben je echter wel gebonden aan een beperkt aantal design mogelijkheden en de drukkerij die de online tool aanbied. Dat is niet ideaal. Houdt daarom de touwtjes in eigen hand en maak gebruik van een programma of website waarbij je geheel vrij bent in design en print.

Er zijn verschillende programma’s en websites met online tools die hierbij in aanmerking komen. Bij de keuze is het vooral belangrijk om te kijken of je al ervaring hebt met één van deze opties. Het gehele proces een stuk zal dan vele malen voorspoediger verlopen.

Online tools

Er zijn een aantal online tools die je kunt gebruiken om zelf een flyer te maken en printen. Meestal is het mogelijk om te kiezen uit standaard templates en een blanco canvas. Ben je niet zo creatief? Kies dan voor één van de standaard templates en je hoeft alleen nog teksten toe te voegen. Twee uitstekende online tools waar je direct het design kunt downloaden (zonder enige kosten) zijn:

 • Flyer for free, hier kun je een standaard template gebruiken, met of zonder eigen afbeelding. Je kunt ook zelf templates uploaden en deze gebruiken. Het is mogelijk om binnen 30 tot 60 minuten een prachtige flyer te maken, maar je bent met deze tool wel enigszins beperkt in de mogelijkheden.
 • Canva, hier kun je werkelijk van alles mee en dus ook zelf flyers maken. Een flyer zelf maken is hier in eerste instantie iets ingewikkelder, maar de opties zijn oneindig. Wanneer je Canva onder de knie hebt kun je naast flyers ook prachtige visuals maken voor presentaties en websites. Ook hier is het mogelijk om gebruik te maken van een template en hoef je niet alles zelf te bedenken en ontwerpen.

Ontwerp programma’s

Heb je al ervaring met design software? Dan is het een goed idee om deze te gebruiken wanneer je zelf flyers gaat maken. Dit zal ervoor zorgen dat het ontwerpproces eenvoudiger is en sneller verloopt. De volgende software kan uitstekend gebruikt worden om zelf flyers te maken:

 • Illustrator
 • Photoshop
 • Indesign
 • Microsoft publisher
 • Word

Voor al deze programma’s is het mogelijk om online templates te vinden, dus mocht je niet in een creatieve bui zijn, maak dan gebruik van deze templates. Het bespaart bovendien tijd.

Volgende week:

Zelf flyers maken? Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar een effectieve flyer ontwerpen kan lastig zijn. Volgende week geven wij tips over de succesfactoren van een flyer en hoe je de flyer het beste kunt printen.

En het papier dat je nodig hebt voor het maken van de flyers kan je op Inktweb.nl kopen voor de beste prijs en kwaliteit.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

 1. Jaco schreef:

  Bedankt voor de heldere uitleg. Dit geeft voor iedereen een mooi kijkje in de wereld van drukwerk.