10 tips voor organisaties om milieuvriendelijker te printen

Door , vrijdag 31 maart 2017 om 16:34 - Algemeen

In sommige bedrijven wordt er aan de lopende band geprint terwijl dit lang niet altijd nodig is. Met onze 10 tips om te besparen op inkt zal je bedrijf niet alleen minder uitgeven, maar ook nog eens milieuvriendelijker zijn! Het is namelijk erg belangrijk om goed om te gaan met het milieu en verstandig om medewerkers hier onderdeel van te maken. Met deze tips kunnen zij bijdragen door milieuvriendelijker te printen en hier ondertussen zo min mogelijk hinder van ondervinden.

We moeten allemaal beter omgaan met het milieu en door milieuvriendelijker te printen kan jouw bedrijf hieraan bijdragen! Lees daarom onze 10 tips om milieuvriendelijker te printen.

1. Minder printen

Het kost veel energie en bomen om papier te maken. Het is daarom verstandig om het aantal prints te beperken.

2. Print dubbelzijdig

Zoals bij het vorige punt vermeldt kost het veel energie en bomen om papier te fabriceren. Het is daarom verstandig automatisch dubbelzijdig te printen. Zo bespaar je de helft op het verbruik van papier zonder dat iemand hier last van heeft.

3. Kies de juiste printerinstellingen

Door je printerinstellingen te gebruiken is het mogelijk fors te besparen op het verbruik van inkt en toners. Print daarom standaard in “draft mode” bij prints voor eigen gebruik. De kwaliteit is nog steeds prima en het kost zowel minder inkt als minder tijd en dus energie. Print ook automatisch in grijstinten, dan bespaar je op printkosten.

4. Kies het juiste lettertype

Ieder lettertype ziet er anders uit en daardoor gebruiken sommige lettertypes ook minder inkt. Door standaard in te stellen dat je tekstverwerkingsprogramma’s gebruik maken van een milieuvriendelijker lettertype verspil je minder inkt. Met name Garamond en Courier komen zeer positief uit de test voor milieuvriendelijke lettertypes.

5. Recycle cartridges en toners

Veel bedrijven gooien hun gebruikte cartridges en toners weg. Wil je milieuvriendelijker printen? Dan lever jij de gebruikte cartridges en toners in om te recyclen. Wil je nog meer bijdragen? Lever ze dan in bij goede doelen! Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar dan help je hen ook nog! Lees hier over de goede doelen waar je cartridges en toners kunt inleveren.

6. Gebruik multifunctionele printers

Meer machines verbruiken meer energie. Als je minder energie wilt verbruiken kies je daarom voor een multifunctionele printer die kan printen, scannen en kopiëren. Het scheelt bovendien ruimte en je bespaart op je uitgaven.

7. Digitale verspreiding van informatie

Als bedrijf heb je waarschijnlijk veel contact met klanten. Het is echter niet van deze tijd om al je communicatie op papier te verspreiden. Kijk daarom goed naar je wat je communiceert en bepaal welke informatie er digitaal verspreid kan worden. Om dit te doen kun je bijvoorbeeld werken met e-mail, ftp en cloudservices.

8. Kies de juiste printer

Als je op zoek gaat naar een printer is het belangrijk goed voor ogen te hebben wat de specifieke eisen en wensen zijn waar deze aan moet voldoen. Niet alle printers kunnen bijvoorbeeld dubbelzijdig printen. Daarnaast zijn fotoprinters bijvoorbeeld minder efficiënt in inktverbruik dan de standaard printer.

9. Maak afspraken over het gebruik van printers

Thuis let iedereen meestal wel op het efficiënt gebruik van de printer, want dit kost natuurlijk per slot van rekening geld. Op kantoor staan medewerkers hier vaak minder bij stil. De baas betaalt immers toch. Zorg er daarom voor dat het duidelijk is hoe en waarvoor de printer gebruikt wordt en laat ook duidelijk weten dat dit vanuit een milieuvriendelijke en duurzame gedachte is.

10. Recycle printers

Een printer gaat over het algemeen lang mee, maar moet op een gegeven moment wel vervangen worden. Gooi deze dan niet zomaar weg en zorg ervoor dat de printer gerecycled wordt. Zo kunnen de verschillende onderdelen weer opnieuw als grondstof voor andere producten dienen en bespaar je op het verbruik van grondstoffen.

Aan de slag!

Nu heb voldoende tips om milieuvriendelijker te printen. De meeste tips zijn eenvoudig tot uitvoering te brengen en vergen een minimale effort. Zo doen we samen iets voor het milieu!

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*