9 tips om je werkstuk langer te laten lijken!

Door , dinsdag 20 september 2022 om 11:18 - Tutorials

Voor school moet je weer eens een werkstuk maken. En je word nog verplicht om minimaal X aantal pagina’s vol te schrijven! Natuurlijk kan je dat netjes doen – maar er zijn ook een aantal manieren om hier een klein beetje in vals te spelen. Hier negen tips om vals te spelen met minimale werkstuk lengte.

Je kan je document écht langer maken (door meer tekst), maar het leukste is natuurlijk om het document langer te laten lijken! De eerste tips richten zich op het langer maken. De tips die daarop volgen worden waarschijnlijk minder gewaardeerd door je leraren.

 1. Als je veel gebruik maakt van cijfers kan je deze uitschrijven. “Een, twee en drie” in plaats van “1, 2, en 3“.
 2. Conclusies! Aan het eind van een grote paragraaf trek je een conclusie. Hierdoor heb je een extra regel tekst en het is nooit verkeerd om een conclusie te trekken.
 3. Deze is geniepig maar effectief: Schrijf in de rechterbovenhoek, op elke pagina, je naam, datum, klas, les en de naam van je leraar.
 4. Als je wilt zeggen dat je met je broertje en zusje bent wezen rollerskaten schrijf je natuurlijk: “wij zijn wezen rollerskaten”. Wat je beter kan doen in dit geval is: “Ik ben samen met mijn broertje en zusje wezen rollerskaten”.

En nu de leukste tips! Hoe je écht kan vals spelen in de lengte van je document. Gebruiken op eigen risico!

 1. Als er geen verplicht lettertype is kan je er voor kiezen om een ‘groter’ font te kiezen. Het standaard Calibri neemt een stuk minder ruimte in beslag dan Palatino Linotype.
'Vervangen' in MS Word voor werkstuk
‘Vervangen’ in MS Word
 1. Een slimme manier om te smokkelen in de lengte van je werkstuk is om alleen de lettergrootte van leestekens te vergroten. Dit valt nauwelijks op. Dit kan via ‘Vervangen’ in Microsoft Word. Zoek naar punt (.) en vervang deze weer door punt (.) Onder ‘Meer‘, ‘Opmaak‘ kan je de lettertype en grootte aanpassen.
 2. Dikgedrukt/Schuingedrukt. Belangrijke tekst of quotes moet je voor leesbaarheid al dik- of schuingedrukt maken. Het helpt ook in de lengte van je document!
 3. Het letterpunt van 11 naar 12 veranderen valt minder op als je je documenten inlevert in PDF in plaats van een Word bestand. Uitgeprint is het natuurlijk nog minder merkbaar.
marges voor werkstuk
Marges aanpassen
 1. De marges is nog een slimme manier om te smokkelen in lengte van je document. Onder het tabje ‘Pagina-Indeling‘ kan je deze aanpassen. In plaats van het standaard 2,5 cm kan je dit makkelijk vergroten naar 3,0 cm. De onder- en bovenkant kan je zelfs nog hoger zetten.

Natuurlijk zijn al deze tips educatief bedoeld ;). Als je gepakt wordt, weten wij van niets! Heb jij nog meer tips? Deel ze in de reacties hieronder!

About Duncan den Boer

Duncan is nu 18 jaar en doet de opleiding Commercieel Medewerker binnendienst. Hij loopt een half jaar stage bij Inktweb.nl en hoopt dan zijn diploma te behalen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

4 reacties

 1. Billy schreef:

  Dit is een van de beste webs ooit !

 2. Ik doe de titel op 72 of 53 en ik sla steeds een regel over hhhhi

 3. Doe ik ook of ik sla gewoon een regel over