De fascinerende geschiedenis van de Apple Printers

Door , donderdag 3 april 2014 om 12:00 - Algemeen

Het Apple logo is niet meer uit het dagelijks beeld weg te denken. Overal kom je het tegen, op computers, telefoons, MP3 spelers, tablets. Ze hebben hun wortels in de muziek- en filmindustrie. Niet alleen het logo zorgt ervoor dat het merk snel te herkennen is, maar ook het gladde, strakke, compacte design laat meteen zien van welk merk het product is. Voor alle populaire iDevices had Apple alleen zijn handen in de computerwereld. Ze stonden bekend om hun stabiele en snelle apparaten met enorme kracht en vooruitgang tegenover de rest. Zowel met computers als printers waren ze marktleiders, maar waarom waren hun printers zo populair, en wat is de reden dat ze hier dan mee gestopt zijn?

Het eerste, kleurige, logo van Apple. Foto van www.dendmedia.com.

Het eerste, kleurige, logo van Apple. Foto van www.dendmedia.com.

Geluidsloos

3 jaar nadat Steve Jobs en Steve Wozniak hun eerste Apple computer op de markt brachten, en een korte periode na de uitgave van de Apple II computer, kwam Apple met hun eerste printer. Deze thermische printer werd geïntroduceerd als de Apple Silentype.  Ook zoals in het heden het geval is, was deze printer alleen te gebruiken met een unieke interface card, speciaal ontwikkeld voor de Apple II en Apple III computers. Wat de printer verder zeer populair maakte, was de snelheid van het printen, de compacte vormgeving en de stille werking. Ook de lage kosten van $595 maakte deze printer zeer toegankelijk.

“Ook de destijds lage kosten van $595 maakte deze printer zeer toegankelijk”

WYSIWYG

In 1985 kwam Apple met zijn eerste laser printer. Ook al was Xerox veel  eerder in 1981 en HP in 1984 met hun eigen lijn van laser printers, Apple had een groot voordeel tegenover de andere printers. De Apple printer was gemaakt voor exclusief gebruik met Apple computers. Met de komst van de WYSIWYG computers, What You See Is What You Get, oftewel, je ziet op je scherm al hoe het er op papier uit komt te zien, was het zeer makkelijk om direct op de monitor je tekst vorm te geven en lettertypes aan te passen.

Met een prijskaartje van $6995 was het helaas niet toegankelijk voor consumenten, maar wel zeer populair in grote bedrijven. Apple had hier gelukkig ook een antwoord op. Een Dot-Matrix printer, ook weer compleet compatible met de nieuwste Apple computer en hun handige en gebruiksvriendelijke interface. Deze printer kostte aanzienlijk minder, $595, en was hierdoor veel toegankelijker.

Apple zijn eerste inkjet printer.

Apple zijn eerste inkjet printer.

Inkjet

Apple had met de WYSIWYG computers grote indruk gemaakt. Je kon je grafische ontwerpen direct zien en daarna printen, in plaats van dat het resultaat pas voor het eerst op de print te zien was. Mensen konden hun ontwerpen aanpassen met lettertypes en vormen en zo creatief hun tekst mooier maken. In 1990 werd de printer wereld al overspoeld met de inkjet printers, dus kwam Apple met de StyleWriter.

De prijs was $599 en kon bijna dezelfde kwaliteit printen als de $6995 kostende laser printers. Afbeeldingen, grafische ontwerpen, tekst, het was allemaal snel, goedkoop en in zeer hoge kwaliteit te printen.

Toekomst

De laatste 6 jaar werd overheerst door Windows. Het ondersteunde veel meer programma’s, bestandsformaten en randapparatuur. Apple had hier een simpel antwoord voor, back to basic. Terug naar waar ze begonnen zijn, krachtige en betrouwbare computers. De printers waren volgens Apple niet het belangrijkste deel van hun bedrijf, dus deze tak werd afgesloten met hun laatste model. De Apple LaserWriter 8500. Het meest indrukwekkende aspect van deze printer was weer zijn kracht, waar Apple bekend om stond, 600 DPI, 20 pagina’s per minuut, het was het laatste werkpaard van de Apple Printers.

Deze keuze viel Apple zwaar, maar het gaf ze de nodige speelruimte om hun werkstijl aan te passen. Printers werden door teveel bedrijven gemaakt en goedkoper aangeboden. Apple moest zijn nieuwe strategie bedenken. De computers werden krachtiger, sneller en betrouwbaarder, en 4 jaar later kwam hun nieuwste product op de markt. Het product wat Apple zou maken tot wat het nu is, een product waarin ze uniek waren, een prachtig design had, en waarvan iedereen wonderbaarlijk dacht dat ze het absoluut nodig hadden in hun levens. De iPod.

De hele reeks iPads, iPods en iPhones.

De hele reeks iPads, iPods en iPhones.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. Eva schreef:

    Je leest vrij weinig over Apple printers