Cartridges recyclen – Zo doe je dat!

Door , vrijdag 27 november 2020 om 14:57 - Algemeen

Je hebt net je cartridges vervangen. Wat doe je met die lege cartridges? Hoe recycle je deze? Lege en kapotte apparaten noemen we ook wel e-waste. De e staat voor elektronisch, en waste staat voor afval. Vaak zijn deze gebruiksartikelen slecht voor het milieu. Het is dus belangrijk dat je dit goed recyclet, zodat de componenten opnieuw gebruikt kunnen worden en het niet in de natuur terechtkomt. In dit artikel leggen we je uit hoe en waar je jouw lege cartridges en toners kan recyclen. Dat kan op verschillende manieren!

1.    Inzamelpunten

Lege cartridges zijn geld waard! Door heel Nederland vind je inzamelpunten, sommige daarvan voor goede doelen zoals KiKa en Cliniclowns. Op de website van Eeko vind je alle inzamelpunten. Ook in ons Inktweb.nl filiaal te Alkmaar kan je je cartridges inleveren. De verzamelde cartridges worden op de juiste manier gerecycled waarna de opbrengst wordt gedoneerd aan Cliniclowns.

De inleverbox bij ons op kantoor steunt Cliniclowns.

2.    Wecycle

Een andere grote aanbieder van inleverpunten is Wecycle. Met partners door het hele land zit er altijd wel een inleverbak bij jou in de buurt! Deze recyclepunten vind je in de meeste bouw- en supermarkten. Op de website van Wecycle vind je een E-waste -recyclepunt bij jou in de buurt: https://inleverpunten.stichting-open.org/

  • Vul je plaats of postcode in.
  • Vink aan dat je een ‘Klein apparaat’ wilt inleveren.
Een Wecycle inleverstraat
Een Wecycle inleverstraat!

Let wel op dat de cartridges die je via Wecycle inlevert over een printkop beschikken om onder de categorie ‘klein apparaat’ te vallen. Om erachter te komen of jouw cartridges over een printkop beschikken hebben we een handig artikel die je hier kan teruglezen.

3.    Zelf inzamelen

Wil je zelf wat verdienen aan je lege cartridges? Spaar er minimaal 25 op en laat ze ophalen door een bedrijf als Inkt Collect. Afhankelijk van het model en het merk kan de vergoeding oplopen tot enkele euro’s per cartridge of toner.

Ook via Inkt Collect kan je er voor kiezen om de opbrengst te doneren aan goede doelen! We raden Inkt Collect aan voor middel- tot grote bedrijven met veel printers in hun bezit. Helpt u ook het milieu door duurzaam te ondernemen?

4.      Terugsturen naar de fabrikant

HP inleverenveloppen

De meeste printerfabrikanten hebben tegenwoordig hun eigen recycleprogramma. HP, Canon, Brother en Epson zijn hier goede voorbeelden van. Via de websites van deze fabrikanten lees je hoe dit werkt. Vaak krijg je een envelop thuisgestuurd waarmee je kosteloos je cartridges kan retourneren. De onderdelen van de cartridges worden dan gerecycled en in sommige gevallen hergebruikt voor nieuwe cartridges!

Let wel op dat deze recycleprogramma’s alleen originele cartridges en toners van hun eigen fabricagelijn accepteren. Huismerk producten zijn dus uitgesloten.

In conclusie

Er zijn veel manieren om cartridges te recyclen! We hopen dat deze blog je een beetje op weg geholpen heeft, en hopen dat ook jij bijdraagt aan een milieuvriendelijke toekomst!

Hoe recycle jij je cartridges en toners? En heb je nog tips of suggesties? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Banner bespaar op cartridges

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*