Wat is een printkop? En heeft mijn cartridge er een?

Door , maandag 28 december 2020 om 17:04 - Tutorials

Wij gebruiken veel de term printkop in onze blog artikelen en klantenservice. En hoewel we zoveel mogelijk proberen vreemde woorden zoals deze te vermijden, is dit toch een term welke veel voor komt. Een printkop komt namelijk in verschillende vormen, en het verschil is erg belangrijk.

Wat is een printkop, en wat doet het?

De printkop (print head) print de inkt uit een cartridge op het papier. Een printkop regelt dus grotendeels de techniek van het printen. Een inkt cartridge is enkel een container voor de inkt. Er zijn printkoppen welke werken met LED, laser, maar ook elektronische signalen.

Wat zijn de verschillende printkoppen?

Een printkop is eigenlijk in te delen in intern en extern. Als een printkop intern is, is deze ingebouwd in de printer. En bij een externe printkop zit deze op de inkt cartridge zelf.

Intern (in de printer): Een printkop in de printer zelf zorgt ervoor dat de cartridges goedkoper zijn om te produceren. Omdat een inkt cartridge nu enkel een cartridge is met inkt en een chip zijn de huismerk cartridges van betere kwaliteit. Wat voor fabrikanten van deze compatible cartridges uiteraard een nadeel is, daarom zijn er nog grote spelers (HP, Canon) die er voor kiezen om de printkop toch extern te laten.

Een nadeel van een interne printkop, is dat deze veel lastiger is om schoon te maken als dit nodig is.

Een Canon printkop (intern in de printer)
Een Canon printkop (intern in de printer)

Extern (op de cartridge): Het grootste nadeel van een printkop op de cartridge zelf is de prijs. Op elke cartridge moet een duur, belangrijk, onderdeel van de printer geplaatst worden. Dit zorgt voor goedkopere printers, en duurdere cartridges. Wat ook indirect een reden is dat deze printers gebruik maken van slechts twee cartridges (zwart en kleur). Dit heeft ook weer een voordeel; bij elke vervanging van de cartridges wordt er een splinternieuwe printkop geplaatst.

Een HP cartridge met een externe printkop (A = De printkop, B = Contacten)
Een HP cartridge met een externe printkop (A = De printkop, B = Contacten)

Daarnaast zijn deze printkoppen ook gepatenteerd, en mogen deze niet zomaar nagemaakt worden door andere fabrikanten.

Meer interessante artikelen

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

10 reacties

 1. Jos schreef:

  Beste,
  Hp PSC 1350 all in one .
  Heb nieuwe (Niet originele )kleurcassette 57 geplaatst en de foutmelding blijft “ inktpatroon controleren “…..ondanks al jullie scenario’s .
  Printer heeft telkens met goedkopere niet originele cassettes gewerkt….
  Oplossing mogelijk ?
  Mvg
  Jos

 2. Wil Buijs schreef:

  Heb zojuist cartridges Print Isy, 3 colors en zwart (gekocht bij de MediaMarkt, voor Euro 31,95) vervangen in mijn HP Deskjet F 2100. Kan wel printen maar krijg geen tekst op papier. Wie kan mij helpen?

 3. Rob Westerveld schreef:

  Op mijn Canon MX 700 verschijnt eensklaps de tekst instaleer een juiste printkop.
  Printkop inmiddels schoongespoeld, laten drogen, nieuwe cartrige geplaatst maar geen resultaat.
  Wat nu

  • Netty Reininga schreef:

   Ik heb zojuist de printkop gereinigd als geadviseerd van mijn canon printer MG6350. De printkop ziet er goed en schoon uit. Echter printer meldt nog steeds: Type printkop is onjuist. Installeer de juiste printkop (ondersteuningscode 1403).
   Wat kan ik doen?

 4. Lutgendorff schreef:

  We hebben een samsung leas printer die blijft aangeven rood en blauw zijn leeg terwijl er net nieuwe inzitten weet U misschien een oplossing.
  Mevrouw Lutgendorff

 5. G.K. Terlouw schreef:

  Hallo,
  Ik gebruik nu een inktjetprinter van HP met 2 cardridges (1x kleur en 1 x zwart) als ik een nieuwe printer koop waarbij de kleurcardridge uit meerdere aparte cardridges bestaat ben ik dan goedkoper uit of scheelt dit niet zoveel?
  Vriendelijke groeten.