Wat is een printkop? En heeft mijn cartridge er een?

Door , dinsdag 13 september 2022 om 14:47 - Tutorials

Wij gebruiken veel de term printkop in onze blog artikelen en klantenservice. En hoewel we zoveel mogelijk proberen vreemde woorden zoals deze te vermijden, is dit toch een term welke veel voor komt. Een printkop komt namelijk in verschillende vormen, en het verschil is erg belangrijk.

Wat is een printkop, en wat doet het?

De printkop (print head) print de inkt uit een cartridge op het papier. Een printkop regelt dus grotendeels de techniek van het printen. Een inkt cartridge is enkel een container voor de inkt. Er zijn printkoppen welke werken met LED, laser, maar ook elektronische signalen.

Wat zijn de verschillende printkoppen?

Een printkop is eigenlijk in te delen in intern en extern. Als een printkop intern is, is deze ingebouwd in de printer. En bij een externe printkop zit deze op de inkt cartridge zelf.

Intern (in de printer): Een printkop in de printer zelf zorgt ervoor dat de cartridges goedkoper zijn om te produceren. Omdat een inkt cartridge nu enkel een cartridge is met inkt en een chip zijn de huismerk cartridges van betere kwaliteit. Wat voor fabrikanten van deze compatible cartridges uiteraard een nadeel is, daarom zijn er nog grote spelers (HP, Canon) die er voor kiezen om de printkop toch extern te laten.

Een nadeel van een interne printkop, is dat deze veel lastiger is om schoon te maken als dit nodig is.

Een Canon printkop (intern in de printer)
Een Canon printkop (intern in de printer)

Extern (op de cartridge): Het grootste nadeel van een printkop op de cartridge zelf is de prijs. Op elke cartridge moet een duur, belangrijk, onderdeel van de printer geplaatst worden. Dit zorgt voor goedkopere printers, en duurdere cartridges. Wat ook indirect een reden is dat deze printers gebruik maken van slechts twee cartridges (zwart en kleur). Dit heeft ook weer een voordeel; bij elke vervanging van de cartridges wordt er een splinternieuwe printkop geplaatst.

Een HP cartridge met een externe printkop (A = De printkop, B = Contacten)
Een HP cartridge met een externe printkop (A = De printkop, B = Contacten)

Daarnaast zijn deze printkoppen ook gepatenteerd, en mogen deze niet zomaar nagemaakt worden door andere fabrikanten.

Cartridges en printkoppen

Je kan af en toe dus wel een printkop met je cartridge krijgen en soms dus ook niet. Het fijne is dat als hij dus bij je cartridge komt hij vaker aan vervanging toe komt en je minder snel problemen hebt met printen. Maar het nadeel als hij bij je cartridge komt is dat je altijd meer betaald voor de cartridge ook als is de printkop niet aan vervanging toe. En wanneer hij bij je printer komt betaal je dus minder voor de cartridges en zal je soms goedkoper uit zijn als je weinig print. Dit komt dan ook, omdat als je niet veel print je ook minder snel een nieuwe print kop hoeft te kopen. Maar voor de beste prijs kan je natuurlijk altijd naar Inktweb.nl.

Meer interessante artikelen

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

22 reacties

 1. Karl Praats schreef:

  Printers met interne printkop, zoals de Pixma TS 5051, gebruiken 5 cartridges. Dit is voordelig, vermits slechts alleen de lege cartridge moet vervangen worden. Het lijkt mij dat zulke printers met 5 cartridges niet meer op de markt zijn.
  Klopt dit ? Kent u een printer, die nog 5 cartridges gebruikt ?

  • Dag Karl, er zijn super veel printers die nog 5 of meer cartridges gebruiken. Dit zijn vaak fotoprinters en deze hebben daarom ook meer kleuren. Een van onze voorbeeld is de: Epson Expression Photo XP 960. Deze heeft in totaal 6 kleuren inkt. Het zoeken van de printers kan verwarrend zijn, maar als u gaat zoeken op fotoprinters zal u ze vrij snel tegenkomen.

 2. Legius schreef:

  Wij hebben een HP laserprinter. Kort geleden heb ik de toner vernieuwd. Normaal gesproken gaat hij enorm lang mee, maar het laatste half jaar is het waardeloos. De afdrukken zijn vrij snel weer erg vaag. Waar kan dit aan liggen?

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Dag Legius, wanneer heeft u voor het laatst de drum vervangen? Dit is ook een belangrijk onderdeel van de printer dat vervangen moet worden. Uw probleem klinkt als een drum die aan vervanging toe is.

   Ik verneem het graag.

 3. Jan Stufken schreef:

  Wij hebben een Brother DCP-J552DW al aantal jaren. Het print prima.
  Alleen nu wordt de gele kleur niet meer afgedrukt. De printer herkent wel de gele cartridge en kan ook inhoud cartridge aangeven. We hebben al aantal keren schoonmaak uitgeprobeerd en zonder resultaat. We hebben ook de gele cartridge vervangen.
  Ik heb de indruk dat de printkop kapot is.
  Nu de vraag: kan de printkop bij deze printer vervangen worden?
  Hoe doe ik dat?

  Met vriendelijke groet,
  Jan Stufken

  • Youp schreef:

   Goedendag Jan, helaas is het voor uw printertype niet mogelijk om de printkop te vervangen. Ik raad aan dat u nog aantal keer een reiniging uitvoert via de software, of om een reinigingskit te kopen voor uw printer. Mocht dit niet baten, dan raad ik toch een nieuwe printer aan.

 4. Marya schreef:

  Goede dag,
  Twee weken geleden heb ik nog duidelijke etiketten geprint. Ik gebruik een HP 1510, dezelfde cartridges (zwart en Kleur) zitten er nog in en nu krijg ik alleen blanco papier. Ik heb even rond gekeken op internet en zag dat een vochtig keukenpapiertje tegen de printkop zou helpen, er zit genoeg inkt in maar nu krijg ik een vaag printje, wat kan ik nog doen?
  Hartelijke groet,
  Marya

 5. Benjamin schreef:

  Beste,
  Ik heb een canon MG2550s printer,
  het probleem dat ik heb (of had)
  was dat de cartridgewagen vast zat.
  (bij het opstarten van de printer, blokkeerde de printer, en begon het foutlampje te branden.)
  Ik heb de cartridge handmatig naar het midden moeten trekken en eruit moeten halen, en
  een nieuwe cartridge ingestoken, (de oude eruit) en de printer opnieuw opgestart, aangezien deze NIET automatisch de cartridgewagen naar het midden en terug schoof om het eruit te halen.
  blijkt nu dat het probleem wel opgelost is, want het foutlampje is uit, en de cartridgewagen beweegt terug normaal. En telkens als ik nu de klep opendoe, verplaatst de cartridgewagen zich nu WEL automatisch
  Maar ik zit met de vraag? wat was nou eigenlijk het probleem?
  Wat betekend dit probleem?
  Wat was er fout met de oude cartridge?

  Met vriendelijke groeten,

  Benjamin

 6. Frits schreef:

  Hoe kan ik in de specificaties van een printer zien dat ie geen printhead heeft maar dat die printhead in de catridge moet zitten?

  • Allon schreef:

   Bedankt voor uw reactie. U kunt eenvoudig zien of uw printer werkt met een vaste of losse printkop aan de hand van uw cartridges.

   Zit er aan uw cartridge een koperen plaatje bevestigd dan is het een ‘vaste’ printkop. Heeft uw cartridge aan de onderkant geen koperen plaatje dan gaat het om een losse printkop.

 7. Jos schreef:

  Beste,
  Hp PSC 1350 all in one .
  Heb nieuwe (Niet originele )kleurcassette 57 geplaatst en de foutmelding blijft “ inktpatroon controleren “…..ondanks al jullie scenario’s .
  Printer heeft telkens met goedkopere niet originele cassettes gewerkt….
  Oplossing mogelijk ?
  Mvg
  Jos

 8. Wil Buijs schreef:

  Heb zojuist cartridges Print Isy, 3 colors en zwart (gekocht bij de MediaMarkt, voor Euro 31,95) vervangen in mijn HP Deskjet F 2100. Kan wel printen maar krijg geen tekst op papier. Wie kan mij helpen?

 9. Rob Westerveld schreef:

  Op mijn Canon MX 700 verschijnt eensklaps de tekst instaleer een juiste printkop.
  Printkop inmiddels schoongespoeld, laten drogen, nieuwe cartrige geplaatst maar geen resultaat.
  Wat nu

  • Netty Reininga schreef:

   Ik heb zojuist de printkop gereinigd als geadviseerd van mijn canon printer MG6350. De printkop ziet er goed en schoon uit. Echter printer meldt nog steeds: Type printkop is onjuist. Installeer de juiste printkop (ondersteuningscode 1403).
   Wat kan ik doen?

 10. Lutgendorff schreef:

  We hebben een samsung leas printer die blijft aangeven rood en blauw zijn leeg terwijl er net nieuwe inzitten weet U misschien een oplossing.
  Mevrouw Lutgendorff

 11. G.K. Terlouw schreef:

  Hallo,
  Ik gebruik nu een inktjetprinter van HP met 2 cardridges (1x kleur en 1 x zwart) als ik een nieuwe printer koop waarbij de kleurcardridge uit meerdere aparte cardridges bestaat ben ik dan goedkoper uit of scheelt dit niet zoveel?
  Vriendelijke groeten.