Canon printkoppen schoonmaken

Door , donderdag 24 januari 2013 om 15:50 - Tutorials

In ons vorige artikel hebben we uitgelegd hoe je de printkoppen van HP cartridges kunt schoonmaken, om zo te kijken of het problemen in slechte printkwaliteit kan oplossen. Ook hebben we hierbij verteld dat het alleen geldt voor de HP cartridges, omdat Canon, Epson, Lexmark etc. andere soort printsystemen en cartridges gebruiken.

In dit artikel leggen we uit hoe je de Canon printkoppen kunt schoonmaken. Dit is wel een wat moeilijker klusje, omdat bij veel Canon’s de printkop niet op de cartridge zelf zit maar in de printer. Maar het is goed te doen als je de stappen in dit artikel volgt.

Het voordeel van het zelf reinigen is dat het minder (lees: geen) inkt verbruikt en veel grondiger is. Het zelfde resultaat zou in theorie ook bereikt kunnen worden door meerdere keren de reinig via de software uit te voeren, dit gebruikt alleen veel inkt en zal echte opstoppingen niet verhelpen.

Disclaimer: Hoewel er niets mis kan gaan als je onze stappen netjes opvolgt – is dit alles wel op eigen risico!

Stap 1) Open de printer

Open de printer. Je kunt de inkt cartridges bij Canon makkelijk bereiken door de bovenste plaat op te tillen. Indien de printer aangesloten is op het lichtnet, komt de wagen met de cartridges, na even wachten, vanzelf naar voren.

Stap 2) Verwijder de cartridges

In de wagen zie je de 5 cartridges zitten. Pigment zwart, zwart, geel, magenta en cyaan. Verwijder deze uit de printer. Ze kunnen gemakkelijk verwijderd worden door het lipje aan de voorkant tegen de cartridge aan te duwen. Hierdoor schieten ze vanzelf los.

Stap 3) Verwijder de printkop

Hier zie je de printkop. Deze kun je loshalen door de klem naar achter te trekken. Na deze stap kun je de printkop uit de wagen halen. Kantel de printkop naar voren en trek hem dan naar je toe. Dit moet met een vloeiende beweging gaan. Indien je weerstand voelt, controleer of de vergrendeling goed los is.

IMG_0511_edit2

Stap 4) Maak de printkop schoon

IMG_0518_edit

Trek 1 voor 1 de rubber er af. Nu is het tijd om de printkop schoon te maken. Zet de kraan aan op heet water, spoel de printkop nu schoon onder het water. Draai de printkop om en spel deze kant ook goed schoon. Het duurt een tijd  maar zodra er geen inkt meer met het spoelen mee komt, dan is de printkop schoon

Laat de printkop drogen, of dep deze voorzichtig droog met een doekje. Indien je een föhn gebruikt, zet deze dan niet op de hete stand! Als je met links de printkop vast houdt en met rechts de föhn bedient, dan merk je dat je de juiste temperatuur hebt als je linkerhand niet te warm of zelfs heet wordt.  Zorg ervoor dat er geen stof of papierresten blijven hangen aan de printkop. Dit is juist wat je nu probeert weg te krijgen! Plaats daarna weer de rubbers terug.

Stap 5) Plaats de printkop terug

Plaats de printkop terug in de printer, en klik de cartridges in de printkop. Als je de printer weer dicht doet, hoor je de wagen weer terug gaan in de printer.

Stap 6) Draai een reinigingsprogramma in de software

In de Canon printer software kun je een reinigingsproces uitvoeren, en de printkoppen opnieuw uitlijnen. Voer deze processen uit zodat de inkt weer goed door de printkop stroomt.

Na deze stappen heb je handmatig de inkt- en papierresten kunnen verwijderen uit de printer (hoera!). Dit is iets wat niet gedaan kan worden met het reinigingsprogramma voor de printkoppen. Draai nu een testafdruk uit en bekijk het resultaat!

Let op: Krijgt u een foutmelding op uw printer? Lees dan ons artikel over Veelvoorkomende Canon foutmeldingen.

Als u na deze stappen het toch nog niet helemaal snapt, kunt u de onderstaande video bekijken voor verdere uitleg.

Bekijk hier de Canon cartridges van inktweb.nl

273 reacties

 1. Henriette schreef:

  Hallo.

  In het begin kreeg ik een b200 melding dus heb ik op deze beschreven manier de printkop schoon gemaakt.
  Nu krijg ik bij het terug plaatsen een U052 melding. eerst geen printer kop aanwezig.
  daarna printer kop is onjuist installeer de juiste printkop.
  deze is origineel.
  wat kan ik nu nog doen.

 2. jos schreef:

  Precies uitgevoerd zoals omschreven.
  1 nacht in een bakje met warm/lauw water en de daarna een dag laten drogen. Printkop weer aangebracht en na een uur geprint. Alle kleuren doen het weer.
  Bedankt, een perfecte tip!

 3. rob knoren schreef:

  Ik heb een canon mx515 printer. Kan ik hier ook de printerkop verwijderen of zit de printerkop op de beide cartridges (zwart en kleur)
  Ik verneem het graag.

  Met vriendelijke groet, Rob

 4. Fleur Lugard-Lensen schreef:

  ik heb een MP 272 dus heel anders dan de vb tekening van een printkop. heb geen idee waar mijn printkop zit.

 5. Lisa schreef:

  Ik heb zelf een canon mp540 en ik had een B200 foutmelding. Ik heb toen de printerkop schoongemaakt maar toen geen verschil. maar toen ik de richel waar de printerkop langs glijd schoonmaakte (die was helemaal zwart), toen deed hij het wel weer!

  Even een tip die ik wilde delen.

 6. Hilde schreef:

  De gouden tip van het weken, drogen en desinfecteren is werkelijk fantastisch! De printer werkt weer als nieuw! Dank dank! Mij man was sowieso al verbaasd dat ik deze acties had ondernomen maar nu dus ook erg blij dat ik dat gedaan heb :)

 7. Henk schreef:

  Mijn MP610 doet het al jaren prima met niet originele cartridges. Sinds kort ineens geen zwart meer, terwijl beide cartridges vol waren. Na veel zoeken op deze pagina uitgekomen. Bovenstaande instructies opgevolgd, lauw-warm water in een bakje, laten intrekken, spoelen, en dat een paar keer, en mijn printer werkt weer als van ouds. Bedankt!

 8. reinhilde schreef:

  Heb steeds foutcode B200 , heb printerkop handmatig gereinigd , gedroogd en teruggeplaatst, maar blijf de foutcode B200 krijgen…printer doet het nog steeds niet…wat kan ik nog doen ?

 9. reinhilde schreef:

  Heb steeds foutcode B200 , heb printerkop handmatig gereinigd , gedroogd en teruggeplaatst, maar blijf de foutcode B200 krijgen…printer doet het nog steeds niet…wat kan ik nog doen ? Heb pixma mg 5350

 10. Martin Brinckman schreef:

  Hallo, Dank voor de info, die is zeer handig, maar mijn probleem is als volgt ; alles gedaan volgens aanwijzigingen, maar 1 zwarte printkop wil niet printen, dus als ik een testpagina laat printen slaat hij een item over.Hij doet alle kleuren + 1 zwarte, maar er mist er eentje..
  Dat betekent dat een pagina tekst met witte banen wordt . Is dat iets wat iemand herkend ?
  BVD, Martin Brinckman

 11. Guusje schreef:

  Hoi! Ik heb net mijn inktkop schoongemaakt, daarvoor printe hij roze en met allemaal strepen.

  Nu print hij wel goed zwart, maar de kleuren print hij niet.

  Ik heb al een nieuwe cartrige erin gedaan, allebei reinigingsprogramma’s uitgevoerd, uitlijnen gedaan en controle van spuitknop uitgevoerd.

  Niks helpt en hij print nog steeds geen kleur :( kunnen jullie mij helpen? Mvg Guusje

 12. Caroline schreef:

  Ik heb ook jullie tip gebruikt daar mijn pixma mp 540. Ook bij mij print 1 zwarte printkop niet. Ik heb alle reinigingsprogramma’s gebruikt en uitgelijnd maar dit heeft ook niet geholpen. Hebben jullie nog een tip die ik kan proberen. Kleuren werken wel prima. Ik krijg ook geen foutmelding.
  Hulp dus nodig.
  BVD Caroline

 13. Bea schreef:

  mijn Canon MG5350 print wel goed vanaf Word, maar print ik iets uit de mail, dan drukt hij bijna niks af,. Na schoonmaken kop gaat het 1 a 2 keer goed, daarna weer niks. Wat kan het zijn?

 14. Christiane schreef:

  Ik heb een canon 510 printer. Plots niet meer kleuren printen. Zwart alleen wel. Bij diepte reiniging zag ik dat de cartridge Y niet minderde. Nieuwe gekocht. Nu zwart verbleekt en nog geen kleur. Heb al de manuele reiniging gedaan. Nog niet beter. Proberen met methanol?

 15. Henk schreef:

  ik heb een probleem met de canon MG5450.
  Is van 2013 en ik krijg ondanks reinigen enz. zoals beschreven bovenstaan, steeds de code B200 terug.
  Wil dat dan nu zeggen: over en sluiten of is er nog een truckje wat ik niet weet.
  Groot nadeel is, ik heb pas 5 sets nieuwe inkt gekocht.
  Zou dus jammer zijn indien ik de printer niet meer aan de praat zou krijgen.

 16. Wijnia schreef:

  LAMPJE KNIPPERT ORANJE CANON PIXMA

 17. Andre Minnen schreef:

  Hallo,
  Ik heb een printer canon mg5350 met foutmelding B200 . Ik heb de printkop gereinigd gedroogd en weer geplaatst . De printer doet het nog steeds niet .wat nu ?

 18. Irene schreef:

  Dag Bart,

  ik heb gedaan wat je hebt beschreven. Alle kleuren en zwart PGBK doen het prima. Alleen de kleur zwart BK geen enkele afdruk. Wie weet raad?
  Groetjes Irene

 19. Arnold Mauer schreef:

  Hoi Bart, gedaan zoals je beschreven hebt en het werkt weer helemaal goed.

  Bedankt,
  Arnold

 20. Will v D schreef:

  Heel erg blij met deze info. Ik heb het stappenplan nauwkeurig opgevolgd en het werkt weer perfect!!
  Deze pagina opgeslagen voor een eventuele volgende keer. Ik ben blij :)

 21. Pieter schreef:

  super! dit had ik niet in de gebruiksaanwijziging gezien.
  Er kwam opeens helemaal geen inkt meer uit. Maar nu wel weer.
  Note: de MG5450 blijkt precies zo in elkaar te zitten. Het terugdoen van de printkop is wat moeilijker, heeft even geduurt voordat ik de beweging snapte.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*