Canon printkoppen schoonmaken

Door , woensdag 29 april 2020 om 12:50 - Tutorials

In ons vorige artikel hebben we uitgelegd hoe je de printkoppen van HP cartridges kunt schoonmaken, om zo te kijken of het problemen in slechte printkwaliteit kan oplossen. Ook hebben we hierbij verteld dat het alleen geldt voor de HP cartridges, omdat Canon, Epson, Brother etc. andere soort printsystemen en cartridges gebruiken.

In dit artikel leggen we uit hoe je de Canon printkoppen kunt schoonmaken. Dit is wel een wat moeilijker klusje, omdat bij veel Canon’s de printkop niet op de cartridge zelf zit maar in de printer. Maar het is goed te doen als je de stappen in dit artikel volgt.

Het voordeel van het zelf reinigen is dat het minder inkt verbruikt en veel grondiger is. Hetzelfde resultaat zou in theorie ook bereikt kunnen worden door meerdere keren de reiniging via de software uit te voeren, dit gebruikt alleen veel inkt en zal echte opstoppingen niet verhelpen.

Let op:

Hoewel er niets mis kan gaan als je onze stappen netjes opvolgt – is dit alles wel op eigen risico!

Stap 1) Open de printer

Open de printer. Je kunt de inkt cartridges bij Canon makkelijk bereiken door de bovenste plaat op te tillen. Indien de printer aan staat, komt de wagen met de cartridges, na even wachten, vanzelf naar voren.

Stap 2) Verwijder de cartridges

In de wagen zie je de 5 cartridges zitten. Pigment zwart, zwart, geel, magenta en cyaan. Verwijder deze voorzichtig uit de printer. Ze kunnen gemakkelijk verwijderd worden door het lipje aan de voorkant tegen de cartridge aan te duwen. Hierdoor schieten ze vanzelf los. De cartridges kunnen inkt lekken die moeilijk uit kleding te wassen is, dus zorg ervoor dat de spuitmondjes van de cartridges nergens tegen aan komen.

Als er inkt op je handen belandt is het moeilijk om dit er af te krijgen. Je kan met behulp van dit artikel je handen schoonmaken.

Stap 3) Verwijder de printkop

Hier zie je de printkop. Deze kun je loshalen door de klem naar achter te trekken. Na deze stap kun je de printkop uit de wagen halen. Kantel de printkop naar voren en trek hem dan naar je toe. Dit moet met een vloeiende beweging gaan. Indien je weerstand voelt, controleer of de vergrendeling goed los is.

Een Canon printkop (intern in de printer)
Een Canon printkop.

Stap 4) Maak de printkop schoon

Bovenkant van een Canon printkop. Omcirkeld: Rubbertjes.

Trek één voor één de rubbertjes er af. Zie bovenstaande foto. Nu is het tijd om de printkop schoon te maken. Zet de kraan aan op heet water, en spoel de printkop schoon onder het water. Draai de printkop om en spoel deze kant ook goed schoon. Dit duurt een tijdje maar zodra er geen inkt meer met het spoelen mee komt, dan is de printkop schoon.

Laat de printkop drogen, of dep deze voorzichtig droog met een doekje. Indien je een föhn gebruikt, zet deze dan niet op de hete stand! Als je met links de printkop vasthoudt en met rechts de föhn bedient, dan merk je dat je de juiste temperatuur hebt als je linkerhand niet te warm of zelfs heet wordt.  Zorg ervoor dat er geen stof of papierresten blijven hangen aan de printkop. Dit is juist wat je nu probeert weg te krijgen! Plaats daarna weer de rubbers terug.

Stap 5) Plaats de printkop terug

Maak de printkop goed droog met een handdoek en keukenpapier. Plaats de printkop terug in de printer, en klik de cartridges terug in de printkop. Als je de printer weer dicht doet, hoor je de wagen weer teruggaan in de printer.

Stap 6) Draai een reinigingsprogramma in de software

In de Canon printer software kun je een reinigingsproces uitvoeren, en de printkoppen opnieuw uitlijnen. Voer deze processen uit zodat de inkt weer goed door de printkop stroomt. Het kan namelijk zo zijn dat er wat vocht in de printkop overblijft na het reinigen.

Na deze stappen heb je handmatig de inkt- en papierresten kunnen verwijderen uit de printer. Dit is iets wat niet gedaan kan worden met het reinigingsprogramma voor de printkoppen. Draai nu een testafdruk uit en bekijk het resultaat!

Krijg je een foutmelding op je printer? Lees dan ons artikel over Veelvoorkomende Canon foutmeldingen.

Als je na deze stappen het toch nog niet helemaal snapt, kun je de onderstaande video bekijken voor verdere uitleg met beeld:

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

378 reacties

 1. Tijs Tijert schreef:

  Mijn canon mg5750 print ook alleen maar blanco.

  Ik heb de cartridges vervangen door nieuwe, alle reinigingprogramma’s doorlopen en tenslotte ook de printkop handmatig gereinigd volgens jullie instructies.

  Hierna weer reinigingsprogramma’s gedraaid maar nog steeds verschijnt er geen druppel inkt op het papier…

  Het zijn dus niet de cartridges, het is niet de printkop, wat kan het dan nog zijn?

  Het was geen goedkope printer met scanner (€200,-) dus ik ben nog niet geneigd te kijken naar een nieuwe…

  Ik hoop dat je nog een idee hebt…

 2. Bob van Dongen schreef:

  Heel goede tip.
  Gisteren uitgevoerd en met injectienaald steeds alle kanalen schoongemaakt.
  Lang herhaald, er blijft inkt komen.
  Goed drogen (deels met föhn) en een dag wachten
  Cartridge weer geplaatst en alles weer ok

 3. Wido La Heij schreef:

  Beste mensen,

  mij lukte het niet. Het gaat mis bij de zin: “Hier zie je de printkop. Deze kun je loshalen door de klem naar achter te trekken.” 1- Wat is “de klem”? Ik zie geen klem. 2- Naar achter “trekken”? Ik verwacht “naar achter DUWEN”, of “naar voren TREKKEN”. Dat is echt onduidelijk taalgebruik. Ik ga nu verder modderen….

 4. Jef Goossens schreef:

  Heb de printkop schoon gemaakt maar het probleem met zwart afdrukken is gebleven.
  Een 2-tal afdrukken heb ik kunnen printen en daarna niets meer, blanco blad maar de kleuren doet hij nog wel nog redelijk. Heb de printer nu +- 3 jaar en in die tijd misschien een 1000-tal pagina’s afgedrukt wat op zich niet veel is. Ben helemaal niet content van de deze Canon, type Pixma TS8053. Ga terug naar HP denk ik. Grtjs, Jef

 5. Wim markestein schreef:

  Kopiéren Scannen en afdrukken lukt wel.

  Maar een brief printen lukt niet meer.