Verstopte HP cartridges schoonmaken

Door , dinsdag 9 juni 2020 om 8:04 - Doe-het-zelf | Tutorials

Een print te danken aan een uitgedroogde/verstopte inktcartridge.
Een print te danken aan een uitgedroogde/verstopte inktcartridge.

Het komt weleens voor dat je printer wat kuren begint te vertonen. Soms begin je met het printen van een foto, maar wat uit de printer rolt lijkt meer op een “verbind de punten” puzzel. Je probeert via de software van de printer de printkoppen te reinigen, maar zodra je het testpatroon print, is er geen verbetering te zien. Het kan wel eens voor komen dat de printkoppen verstopt zijn na een lange tijd van stilstand, of dat er een luchtbelletje in zit waardoor de printer niet meer correct print.

Gelukkig kan je dit zelf oplossen, maar werkt het bij elke printer net iets anders. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf de cartridges van een HP printer kunt reinigen, om zo misschien de printer weer naar wens te laten functioneren (printkoppen). Niet geschoten is altijd mis, dus het is het proberen altijd waard!

Let ook op dat deze uitleg alleen voor HP printers is, en niet voor Canon, Epson of Brother printers. Al deze fabrikanten gebruiken andere technieken van inktdistributie tijdens het printen.

Lees gauw verder hoe je jouw HP inktcartridges schoonmaakt, of bekijk de video hieronder voor een gedetailleerde uitleg:

Stappenplan

Benodigdheden:

 1. Keukenpapier
 2. Wattenstaafjes
 3. Warm water

Zoals je ziet is er niet veel voor nodig, alleen een beetje geduld en wat huis- tuin- en keuken producten. Keukenpapier kan uiteraard ook vervangen worden door een tissue of desnoods toiletpapier.

Een HP cartridge met een externe printkop (A = De printkop, B = Contacten)
A = De printkop
  B = De contacten

LET OP!
Bij het schoonmaken van de cartridges kan er inkt gaan lekken. Printerinkt is niet uit kleding te wassen, dus wij raden aan dat je oude kleding aandoet of de juiste voorzorgmaatregelen treft.
Als je inkt op je handen krijgt, hebben we hier een handig artikel om dit er af te krijgen.

Stap 1

Maak de bovenkant van de cartridge schoon met een wattenstaafje.
Reinig de printkop met een nat wattenstaafje.

Verwijder de inkt cartridges uit de printer. Aan de onderkant van de cartridge zie je de printkop. Maak een wattenstaafje nat met een beetje warm water en maak hiermee de printkop schoon van de cartridge.

Stap 2

Met een droog papieren doekje dep je voorzichtig tegen de printkop.

Neem een stuk keukenpapier en dep voorzichtig de printkop droog. Na een paar keer deppen merk je dat er weer inkt uit de printkop komt. Vouw een stukje keukenpapier dubbel tot je een mooi vierkant pakketje hebt en druk deze voorzichtig tegen de printkop. Je krijgt op het papier wat ovalen te zien van de kleuren die je schoonmaakt. Bij de kleureninkt krijg je dus een rode, gele en blauwe ovaal.

Stap 3

Pak een nieuw stuk schoon keukenpapier en veeg de contacten – (B) op de eerste foto – schoon in de printer zelf, waar de inkt cartridges op gezet worden. Zorg dat ze goed glimmen, er geen inktresten meer te zien zijn en ook geen stukjes papier blijven hangen.

Stap 4

Zet de cartridges terug in de HP-printer en laat deze opnieuw een reinigingsproces uitvoeren. Als alles goed is gegaan, krijg je nu een correcte print-out van de testpagina. Als dit niet het geval is, ligt het probleem toch ergens anders, maar je hebt in ieder geval uitgesloten dat het geen dichtgeslibde printkoppen zijn.

Dit probleem is niet altijd de oorzaak van slechte prints, verstopte printkoppen komen eigenlijk alleen voor als de printer een tijd stil gestaan heeft, maar het kan nooit kwaad om even handmatig de cartridges te reinigen als de printer kuren vertoont.

Bespaar geld met FLWR huismerk cartridges

Bekijk hier het scherp geprijste assortiment cartridges op Inktweb.nl

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

93 reacties

 1. opa kees schreef:

  ik ben in het bezit van een hp smarttank 555 die ik samen niet zo dikwijls met mijn dochter gebruik
  kort geleden kwamen er fouten in de geprinte documenten,daarna kwam er allen nog lege bladen uit de printer,koppen div malen laten reinigen zonder resultaat ,nieuwe zwarte printkop gekocht en deze gemonteerd daarna printe hij goed maar niet langer dan 1 dag alleen als ik hp smart gebruik en het een pdf document of iets in kleur is wil de printer het doen .wat kan ik ergens aan de instellingen doen om de printer alle documenten te laten printen ,anders zit er niets anders op dan deze zo goed als nieuwe printer naar de sloopstraat te brengen en een goedkope andere te kopen
  vriendelijke groet opa kees

 2. Bert schreef:

  Hallo,
  Ik heb voor mijn HP 2620 nieuwe inktcartridges gekocht maar de printer blijft aangeven dat de cartridges leeg zijn. Heb vervolgens jullie advies gevolgd en de inktcartridges gereinigd maar de inktindicator blijft aangeven dat de beide cartridges leeg zijn. Wat is het probleem, denk je ?

  • Hallo Bert,

   Mijn eerste vraag is dan heb jij huismerk cartridges gekocht? Zo ja, dan kan het zijn dat je printer een update heeft gehad
   en de huismerk cartridges dus niet meer werken en bij originele cartridges weet niet wat het probleem is maar het
   kan zijn dat je printer een update nodig heeft en dat het dan weer werkt.

   Met vriendelijke groet,

   Joël van der Hurk

 3. Petra schreef:

  Bij het eerste bericht zeggen jullie zelf dat als ik hem niet gebruik haal deze uit het stop contact dat doe ik dus nu zeggen jullie dat deze altijd aan moet staan beetje raar dit

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Dag Petra, dat hebben wij niet gezegd. :) We vroegen of u de stekker uit het stopcontact haalt wanneer u de printer niet gebruikt, en niet dat u dat juist niet moet doen. In ieder geval is dus het tegendeel waar: U moet de printer altijd aan houden, zo blijven uw inktpatronen een stuk langer goed!

 4. Petra schreef:

  Ik heb mijn printer altijd uitstaan en toch droog het uit .en inkt schoon gemaakt wordt alleen maar slechter

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Dag Petra, bedankt voor uw antwoord. U zegt dat uw printer altijd uitstaat; dit is hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat uw cartridges steeds uitdrogen. Het is echt belangrijk dat uw printer ingeschakeld blijft, ook wanneer u de printer niet gebruikt. Op deze manier zullen uw cartridges niet uitdrogen.

 5. Petra schreef:

  Ik heb een hp 6200 printer inkt droogt snel uit gereinigd maar het zwart werkt nog slechter ondanks het inkt er toch wel wat uit komt

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Dag Petra, bedankt voor uw reactie. Wanneer u uw printer niet gebruikt, haalt u deze dan uit het stopcontact? Dit is meestal niet goed voor de cartridges, en zorgt voor uitdroging. Door de printer in het stopcontact en ingeschakeld te houden, ook wanneer u hem niet gebruikt, blijven de cartridges langer goed, en gaat u uitdroging tegen. De printer kan op deze manier namelijk regelmatig een onderhoudsprogramma uitvoeren.

 6. Vd griek schreef:

  Hallo
  Ik hen een hp 6010 envy
  Inkt abonnement hp.
  Krijg storing E. O
  Kleur afdrukken alleen wat geel
  Schoon gemaakt maar geen verandering
  Is 1, 5 jaar oud.
  Print weinig

 7. Dhr C.V. Apostel schreef:

  Geachte heer / mevrouw,
  Ik heb de HP officejet J4580 All-in-One printer. (ruim 14 jaar oud). De printer werkt zeer goed, tot 2 weken geleden dan. Op mijn HP computer print het geen bankafschriften of e-mails af maar wel een brief geschreven op de kladblok ook een tekstpagina print het wel goed af. Op mijn HP laptop print alles wel goed af. Wat de oorzaak is, is mij een raadsel. Misschien kunt u mij adviseren. Trouwens ik heb van alles geprobeerd, nieuwe printkabel, stekker er uit weer erin, poorten, beveiliging gecontroleerd, als standaard printer ingesteld, maar niks helpt.
  Mvg

  • Youp schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Het is lastig om te zeggen waar het probleem in zit, echter kunt u zelf wat software van HP draaien om te kijken waar het probleem misschien in zit.
   Ik raad aan dat u de “HP Print and Scan Doctor voor Windows” downloadt en installeert. Dat doet u via deze link:
   https://support.hp.com/nl-nl/drivers/selfservice/model/3645099

   Deze software zal wat diagnostische processen draaien en hierna hopelijk het probleem opsporen. Ik verneem graag of dit gewerkt heeft!

 8. HP deskjet 3700 heeft een tijdje niet moeten printen. Het kleuren inktpatroon werkt goed, maar bij gebruik van het zwart komt er niets uit. Deze is nochtans nog voor 3/4 gevuld, terwijl het kleuren inktpatroon bijna leeg is. Ik heb herhaaldelijk het patroon schoongemaakt volgens de aanwijzing, maar er komt geen inkt uit, maar wel bij het schoonmaken. Ik gebruik de originele inktpatronen en mijn printer is pas 3 jaar oud.

  • Youp schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Als u de cartridge al grondig heeft schoon gemaakt maar nog steeds geen inkt geeft, heeft u hier waarschijnlijk te maken met een zwaar verstopte/defecte cartridge. Wij raden aan dat u aanklopt bij de verkopende partij zodat u de cartridge kunt ruilen om snel weer te printen.

 9. Matthy schreef:

  Beste,

  Mijn printer hp envy 4525 drukte tot voor enkele dagen perfect af. Nu vandaag werden bepaalde lijnen niet afgedrukt. Via jouw handleiding heb ik de printkoppen gereinigd en hij drukt opnieuw correct af! Toppie dus!

 10. Ik heb de cartridges gereinigd, maar wordt helemaal niets afgedrukt. Wat zou het probleem kunnen zijn? HP deskjet 3052a.

  • Youp schreef:

   Goedendag mvr. Braxhoofden,

   Vervelend dat u dit probleem ondervindt. Gebruikt u huismerk of originele cartridges? Als u alles geprobeerd heeft, raadt ik aan dat u de leverancier van uw cartridges contacteert en het probleem bij hun neerlegt. Waarschijnlijk zijn de cartridges defect. Het betreffende verkooppunt zal u hopelijk goed te woord staan en een oplossing bieden.

   Ik hoop u hiermee genoeg geholpen te hebben.
   Met vriendelijke groet,
   Youp – Inktweb.nl

 11. Ria 49 schreef:

  Ik heb een HP ENVY 5030 printer die altijd zijn best heeft gedaan prachtige kleuren, Maar door werkzaamheden in de buurt hebben wij een stroomuitval gehad en dat was drie dagen voordat ik aangesloten werd door een nieuwe provider, alles werkt perfect maar de kleuren zijn niet meer mooi oranje is bijna bruin citroengeel is mosterdgeel ( oker ) het is afschuwelijk ik heb de cardridges schoongemaakt zoals HP het voorschrijft maar het blijft zo wat kan ik nu nog doen aub uw hulp ?

  • Youp schreef:

   Goedendag,

   Vervelend dat uw printer deze kuren vertoont met het printen. Waarschijnlijk heeft uw printer een tijdje stil gestaan door de stroomstoring wat heeft geresulteerd in opgedroogde inkt binnen de cartridges. Ik raadt aan dat u de printer eventjes laat uitlijnen en wellicht een aantal testprintjes maakt om te kijken of dit het probleem verhelpt. Mocht dit het probleem niet vehelpen raadt ik aan dat u de cartridges vervangt met nieuwe. Via onze website kunt u cartridges voor uw printer bestellen voor een scherpe prijs: https://www.inktweb.nl/hp/envy/envy-5030/

   Ik hoop u hiermee genoeg geïnformeerd te hebben.
   Met vriendelijke groet,
   Youp

 12. Marco schreef:

  Hallo hallo,
  mijn HP deskjet 2600 serie print geen rood maar geel. Het geprinte geel is dan wel iets donkerder dan normaal geel. Cartridge is nog voor 80% vol.
  Hebben jullie daar een truuk voor?

  groetjes Marco

  • Youp schreef:

   Dag Marco,

   Uit uw verhaal begrijp ik dat de cartridge geen magenta op het papier afdrukt. Hier zijn twee mogelijkheden voor. Het kan zijn dat de cartridge misschien niet goed de inktniveau’s uitleest en de cartridge wel leeg is, of dat de kleur verstopt zit. Ik raadt u aan nogmaals de cartridge goed schoon te maken door middel van ons stappenplan, en daarna een testprint te maken. Mocht dit niet baten, denk ik dat u toch een nieuwe cartridge moet aanschaffen.

   We zien u graag terug op https://www.inktweb.nl/
   Met vriendelijke groet,
   Youp

 13. beste,
  ik heb een nieuwe printer al heel lang in huis en nu pas heb ik hem gebruikt maar nu blijkt dat het niet goed afdrukt met de inktpatronen die erbij zitten en zie ook dat de datum verstreken is. Heb deze tip ook gebruikt maar het blijft een vage kleur hebben.

  • Youp schreef:

   Dag,
   In principe hebben cartridges geen houdbaarheidsdatum. De datum op de cartridges is niets anders dan een garantiedatum, daarover meer informatie in dit artikel. Als de cartridges vóór deze datum problemen vertonen, heeft u recht om bij de fabrikant een klacht in te dienen. Als ik uw verhaal zo lees lijkt het mij dat de cartridges uitgedroogd te zijn. Ik raadt aan dat u het stappenplan nogmaals volgt om er zeker van te zijn dat de verstoppingen zijn verholpen. Als dit alsnog weinig resultaat biedt, ben ik er bang voor dat uw cartridges te lang ongebruikt in uw printer hebben gezeten en dus uitgedroogd zijn.
   U kunt nog proberen om de printer uit te lijnen en een aantal testprints uit te voeren, om hopelijk hiermee nog de cartridges door te laten stromen.
   We zien u graag terug op http://www.Inktweb.nl
   Met vriendelijke groet,
   Youp

 14. Henk schreef:

  Geweldige tip het werkt weer

 15. frank van veen schreef:

  het met een nat wattestaafjes heeft heel goed gewerkt heb een HP F 380 het werkt perfect bedankt echt een aanrader

 16. Ab schreef:

  Hartelijk dank voor de schoonmaaktip, ik had om de andere regel vlekken in de afdruk van mijn j610, Na het schoonmaken zoals het boven werd omschreven zijn de letters weer superstrak!

 17. Herma schreef:

  Perfect, hij doet het weer!

 18. Jan van der loo schreef:

  De printer werkt weer na behoren, bedankt voor de uitleg.🇦🇮

 19. Rob schreef:

  Hp PSC 2355 XP sp3
  Kleuren cartridge schoongemaakt maar print nog steeds alleen zwart wit.
  Zit inkt in want keukenrol neemt alle drie kleuren op.

  Ligt aan printer knop kleuren kopie op printer geeft ook alleen zwart weer.

  Lijkt wel of de officiële kleuren cartridge niet herkent word.

  In ieder geval bedankt voor deze tips.

 20. Gitta schreef:

  Ik heb nieuwe orginele cartridges in de HP photosmart 5510 printer gedaan. Zwart wordt niet afgedrukt. Ik heb de cartridge opnieuw er in gedaan, maar helaas.
  Wat kan ik doen?

 21. Louis Walraevens schreef:

  Beste dank voor de informatie.
  Het is goed gelukt!

 22. Willy-otte schreef:

  Mijn hp deskjet draait weer als een tierelier, na reinigen weer perfecte prints,goede tip. bedankt