Verstopte HP cartridges schoonmaken

Door , donderdag 10 januari 2013 om 10:04 - Tutorials

verstopte-cartridge
Het komt weleens voor dat de printer wat kuren begint te vertonen. Soms begin je met het printen van een foto, maar wat uit de printer rolt lijkt meer op een “connect the dots” puzzel. Je probeert via de software van de printer de printkoppen te reinigen, maar zodra je het testpatroon print, is er geen verbetering te zien. Het kan wel eens voor komen dat de printkoppen verstopt zijn na een lange tijd van stilstand, of dat er een luchtbelletje in zit waardoor de printer niet meer correct print.

Dit is zelf te reinigen, maar werkt bij elke printer net iets anders. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een HP printer kunt reinigen, om zo misschien de printer weer naar wens te laten functioneren (printkoppen). Niet geschoten is altijd mis, dus het is het proberen altijd waard!

Benodigdheden:

 1. Keukenpapier
 2. Wattenstaafjes
 3. Warm water

Zoals je ziet is er niet veel voor nodig, alleen een beetje geduld en wat huis- tuin- en keuken producten. Keukenpapier kan uiteraard ook vervangen worden door een tissue of desnoods toiletpapier.

Printkop

A = De printkop
  B = De contacten

Stap 1

-uitleg-

Reinig de printkop met een nat wattenstaafje.

Verwijder de inkt cartridges. Aan de onderkant van de cartridge zie je de printkop. Maak een wattenstaafje nat met een beetje warm water en maak hiermee de printkop schoon van de cartridge.

hp-schoonmaken-2

Stap 2

-uitleg-

Met een droog papieren doekje dep je voorzichtig tegen de printkop.

Neem een stuk keukenpapier en dep voorzichtig de printkop droog. Na een paar keer deppen merk je dat er weer inkt uit de printkop komt. Vouw een stukje keukenpapier dubbel tot je een mooi vierkant pakketje hebt en druk deze voorzichtig tegen de printkop. Je krijgt op het papier wat ovalen te zien van de kleuren die je schoonmaakt. Bij de kleureninkt krijg je dus een rode, gele en blauwe ovaal.

Stap 3

Pak een nieuw stuk schoon keukenpapier en veeg de contacten – (B) op de eerste foto – schoon in de printer zelf, waar de inkt cartridges op gezet worden. Zorg dat ze goed glimmen, er geen inktresten meer te zien zijn en ook geen stukjes papier blijven hangen.

Stap 4

Doe de cartridges terug in de printer en laat deze opnieuw een reinigingsproces uitvoeren. Als alles goed is gegaan, krijg je nu een correcte print-out van de testpagina. Als dit niet het geval is, ligt het probleem toch ergens anders, maar je hebt in ieder geval uitgesloten dat het geen dichtgeslibde printkoppen zijn.

Het is niet altijd de oorzaak van slechte prints, verstopte printkoppen komen eigenlijk alleen voor als de printer een  tijd stil gestaan heeft, maar het kan nooit kwaad om even handmatig de cartridges te reinigen als de printer kuren vertoont. Let ook op dat deze uitleg alleen voor HP printers is, en niet voor Canon, Epson of Brother printers.

56 reacties

 1. René schreef:

  Hallo, Bart, kan je op deze manier ook een hp printkop van een 6500a schoonmaken?
  grtz

 2. Dirk schreef:

  Hallo Martijn,
  Ik heb ook problemen met het printen, om de drie regels een vage printregel. Kan dat in de printkop zitten? En hoe kan ik die schoonmaken. Ik heb de printer zelf al een reinigingsopdracht gegeven, maar dat helpt niet.

  Bedankt alvast!

 3. Maurice schreef:

  Hallo Bart,

  Hartstikke bedankt, ik heb je stappen opgevolgd en het klopte helemaal.

  Ook ik gebruik de printer maar sporadisch.
  De patronen zijn nog vol, had ik bij a weer nieuwe dure HP patronen gekocht.

  Nogmaals bedankt,
  Groeten Maurice

 4. neirynck tatiana schreef:

  Beste, ik heb een hp photosmart B110, mijn zwart was leeg, heb 2 dagen later een nieuwe ingestoken, reiniging laten doen en dat zwart komt niet door. heb dan ook manueel de printkop gereinigd maar die doet het nog niet. Help!!!

  mvg tatiana

 5. Henrie schreef:

  Bart, bedankt voor de tip ! mijn F4580 heeft een tijdje stil gestaan en daar zaten nieuwe cartridges in en hij wou niet printen. nu weer wel !

 6. Anita schreef:

  Hallo Bart. Wij hebben een HP Photosmart Plus all in one, die regelmatig gebruikt wordt. Hij geeft steeds Inktsysteemfout 0xc19a0003 aan. Bovenstaande stappen om de printkop te reinigen hebben we uitgevoerd, maar hij doet nog dteeds niks en blijft dezelfde fout aangeven. Wat kan er aan de hand zijn?

 7. cor vellinga schreef:

  Bart bedankt , de printer loopt weer als een trein

 8. Roy schreef:

  Hallo Bart,
  Ik heb eveneens de systeemfout 0xc19a0003 op mijn HP Photosmart printer.
  Het probleem hiervan is dat je de printer niets meer kan laten doen, zoals ’n test of zo. Aangezien ik je eventuele antwoord op de vraag van Anita op 21-04-14 niet kan vinden probeer ik ’t op deze manier.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  M.vr.gr. Roy

  • Rob van der Hoeven schreef:

   Ik heb ook hetzelfde probleem, maar ik zie geen antwoorde hoe dit op te lossen ??

  • Zuidema schreef:

   hebben jullie al antwoord? wij hebben hetzelfde probleem

   • Bart Dekker schreef:

    Deze foutcode is erg lastig op te lossen aangezien het niet helemaal duidelijk is waar het fout gaat in de printer. De meest voorkomende oorzaak is dat de printkoppen niet communiceren met de printer. Haal de cartridges uit de printer en maak de gouden connectie punten goed schoon met een wattenstaafje ondergedompeld in lauw water.

    Maak hierna ook de binnenkant van de printer, waar de connectie punten zich verbinden met de printer zelf, schoon. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar deze kunnen net zo goed iets vuil worden als de printkoppen zelf.

    Herplaats de cartridges en haal de printer 15 seconden van het netstroom. Sluit deze hierna weer aan, de kans is groot dat de printer hierna weer werkt.

    Succes!

 9. Willy Janssen schreef:

  Ik de melding Oxs 19a 0023 op mijn printer HP photosmart wireless B110, wat kan daar de reden van zijn en wat kan ik daar aan doen?
  Willy Janssen
  Kasteellaan 58
  6602 DH Wijchen
  Mail adres w.janssen237@upcmail.nl

  telefoon:+31246411364
  mobiel :+31621319491

 10. a.schamp schreef:

  mijn hp 301 geeft geen hele teksten weer na het vervangen van de cartridge heb printerkoppen schoongemaakt. Sommig tekst delen vervagen wat kan ik doen?

 11. Ruth Weijel schreef:

  Bart, alle eer en bedankt voor jouw reinigingstips!
  Onze officiele formulieren kunnen we nu weer echt volledig kopiëren!

  Ruth en Joop Weijel (de “vuilinisman”)

 12. Kassie schreef:

  Ik heb een Dell A960 printer, die nu geen rood en geel wil printen. Blauw en zwart werken prima. Schoonmaken heeft niet geholpen, wat nu?

 13. henk schreef:

  ik heb de 3 stappen gedaan maar heeft niet geholpen ik heb een hp printerb109 wat kan ik zelf nog doen?

 14. Dirk schreef:

  Heb een hp B110 die een foutmelding geeft op het inktsysteem code Oxc19a022.
  Eerst aan en uit gezet , geen verbetering.
  Printkop gereinigd, geen verbetering.
  Printkop vervangen ,nog steeds een foutmelding.
  Enige suggestie

 15. peter schreef:

  Ho 6500 xx heeft een losse printkop.
  De 4 cartridges eruitnemen.
  Beugel omhoog.
  Printkop, het bakje met de 4 zeefjes dus,
  optillen en naarboven eruitwippen.
  Let op! Niet aan de onderkant komen!
  ( de glimmende vlakken)
  Deze hebben honderden microscopische gaatjes.
  Vanaf de zeefjes afspoelen met lauw water.(30-35°c)
  Ook aan de onderzijde en de gleuf tussen de houder en de glimmende strookjes.
  Totdat er geen kleur meer uitkomt.
  Dan goed spoelen in is op isopropyl alcohol(90-100%).
  5 min.
  Daarna met demiwater, ook 5 min.
  Daarna al het water uitslaan.
  En dan laten drogen.
  Mag op de CV niet warmer als 30°
  Met de kop naar boven.
  Na monteren grote kop reiniging doen en dan….
  Printen maar.
  De kop nooit aanraken met iets i.v.m verstopping…..
  M vr gr,
  Peter.

 16. Gerrit Cuypers schreef:

  Hoi Bart,

  Ontzettend bedankt voor de tips. Had een week geleden de lege zwarte cartridge vervangen door een nieuwe. Deze had ik echter reeds een 8 maanden aangekocht. Na een weekje printte de HP de zwarte kleuren zo goed als niet meer en kreeg ik na het printen slechts een licht blauwige tekst welke zo goed als niet leesbaar was. Ik heb jouw tips opgevolgd en jawel, de printer werkt terug zoals het moet! Perfect uitgelegd in stappen hoe men tewerk moet gaan. Thanks!!!

 17. Harry schreef:

  Helemaal top Bart.
  Ik had het zelfde probleem als Gerrit. Een tijd geleden een tweetal inktpatronen (HP) gekocht. gisteren de tweede patroon geplaatst. Bij printen geen leesbare tekst. Na jouw stappenplan wel.

  Bedankt

 18. Jeffrey heeft HP Deskjet 3050A – PRINT SCAN COPY
  Telkens Staat er Niet-compatibele zwart cart, ook als ik er nieuwe in doe maakt niet uit welke vd 2 Hoe kan ik dit Oplossen a.u.b zit hier erg mee in mij maag wil graag opgelost hebben.

  Dank voor u Hulp….

  Afz: Jeffrey

 19. jolanda kamp schreef:

  Kan iemand mij helpen met het schoonmaken van mijn printer? Ik woon in Eemdijk vlakbij Baarn.

 20. Berber schreef:

  Dag,

  Ik heb een Epson Xp 302 printer. Zojuist de zwarte cartridge vervangen maar nu print hij niks.. ik heb al een paar de printkop gereinigd (zelfreinigend). Nog steeds wil hij geen zwart printen. Naar alle waarschijnlijkheid zit hij verstopt. Hoe kan ik dit verhelpen?

  Mvg
  Berber

 21. Marlo schreef:

  Hallo Bart,

  Ik heb alles gedaan wat er staat met mijn hp photosmart B210 a en had goede hoop na het lezen van de reacties maar helaas geen resultaat. Heb ook het ‘bakje’ waar de cardriges inzitten eruit gehaald. Het probleem is dat de printer alleen geen zwart print de rest doet het prima. Wat kan ik doen?

  • Chris schreef:

   Hallo Bart,

   Met mijn HP PHOTOSMART C6380 ook hetzelfde probleem : zwart drukt niet af.
   Gereinigd zoals jij dit zegt.

   Telkens ik nu de printer aanzet gaat hij de printkoppen uitlijnen, zonder dat ik iets doe.
   Resultaat telkens : uitlijning mislukt.

   Er wordt wel een blad afgedrukt met kleuren en zwarte balk. Zwart kan ook van aparte inktpatroon fotozwart komen natuurlijk.

   Dus zwart wordt wel degelijk afgedrukt’

   Maar indien document in kleuren met zwarte tekst verstuurd vanaf Apple iMac dan enkel de delen inkleuren, geen zwarte tekst.

   Is dit software probleem of een printkop probleem ?

   Zou ik een nieuwe printkop bij bv. Replace Direct bestellen voor 55 euro min 1-matige kortingsbon 5 euro, dus 50 euro , origineel HP !

   Of toch maar een nieuwe printer kopen , gelijkaardige met 5 aparte inktpatronen zal zeker tussen 120 en 180 euro kosten.

   Wat met de pas aangekochte inktpatronen ? Die moet je eigenlijk ook meerekenen , want die zijn ook rijp voor de vuilbak, wegens opengedaan en nieuwe printer heeft andere typen inktpatronen.

   Wie weer raad ?

   Grieten
   Chris

 22. Martin schreef:

  Hoi Bart,

  Geweldige tip, ik kan weer printen. Bedankt man.

 23. Frederiek van Rhijn schreef:

  Ik heb een Epson XP205.
  Staat nu 5 maanden stil, omdat de inkt op is.
  Kan ik nog steeds nieuwe cartridges erin stoppen of zijn de spuitmondjes intussen opgedroogd?

 24. Sarah schreef:

  Hallo,

  Ik heb een HP Deskjet 6540. Na 3 jaar te hebben stilgestaan heb ik vandaag proberen printen, maar hij print enkel blanco… Ik heb nieuwe inkt gekocht, maar nog steeds geen streepje zwart te bespeuren.
  Kan u me helpen?

  Mvg
  Sarah

 25. Chris D schreef:

  Dag Bart,

  Ik had ook een probleem met mijn HP Photosmart C6380 (C6300 series)/.
  Zwart wou ie niet meer afdrukken.
  Zelfs na verschillende reiningen. NIveau 1 en 2 (diepere en grondiger reiniging)
  Dan alle kleuren CYM , foto-zwart en tekst-zwart vervangen.
  Nog geen resultaat.
  Dan jouw methode toegepast.
  Alles teruggeplaatst.
  Ik moest printer uit en terug aanzetten.
  Deze begon meteen uit zichzelf met reiningsproces (of dat nu niveau 1 of 2 was weet ik niet, maar het duurde wel 6 minuten !)
  Kreeg dan ook die”19a 0023″ of zoiets fout te zien.

  Dan opnieuw uitgezet en terug aan.

  Begon ie meteen aan de uitlijning zonder dat ik iets deed.
  Er kwam een testpagina uit die mij wel ok leek, maar op schermpje printer kwam er uitlijning mislukt.

  Zwarte kleur kwam wel op het testpapier terug te voorschijn. DUs jouw oplossing werkt wel degelijk.
  Oef was dat een opluchting !

  Nogmaals uitgezet en opnieuw aan.

  Weer uitlijning opnieuw automatisch uitgevoerd na aanzetten.
  Weer mislukt volgens klein printerschermpje.

  Nu vanuit de printer-menu op de printer zelf de printkopreiniging zelf opgestart.

  Papier dat geprint werd gaf mooie kleuren weer in blokken, enkel zwart is daar niet bij.

  Dan Printuiitlijning vanuit printer-menu op printer zelf nogmaals voor 3e keer geprobeerd.

  Deze blijft mislukken.

  Weet jij raad met deze uitlijning ?
  Opnieuw alles reinigen zoals jij dit hierboven uitlegt ?

  Een document afdrukken vanaf mijn apple MAC gaat nog steeds niet in zwarte tekst kleur.

  Een document met tekst bestaande uit verschillende kleuren geel, rood, blauw en zwart geeft nog steeds het probleem van het niet afdrukken van zwarte tekst. De rode, gele en blauwe komen wel door.

  IS dit dan een probleem van software misschien ?

  Alvast bedankt voor de goede raad.
  Want op volgende HP-pagina staat als 5e oplossing : printkop vervangen door een nieuwe en 6e oplossing is printer laten nakijken,maar daar deze reeds enkelej aren buiten garantie is, is een nieuwe kopen mogelijks goedkoper.

  Groeten
  Chris

 26. Chris D schreef:

  Hoi Bart,

  Nog even vergeten te vermelden die link van HP voor de 5e en 6e oplossing.

  http://support.hp.com/be-nl/product/HP-Photosmart-C6300-All-in-One-Printer-series/3560272/model/3560277/document/c04235258/

  Groeten
  Chris

 27. Gerard Bosman schreef:

  ik Heb een HP Photosmart 2610 All in One sinds twee dagen
  na vervanging HP cartridge geeft hij steeds aan kleuren cartridge fout, wat kan ik hier aan doen???/

 28. Gerard Bosman schreef:

  Ik heb in mijn HP de kleuren Cartridge vervangen door een gericycled 344/c9663E gekocht bij 123 inkt ik heb steeds een melding verwijder en controleer de kleuren inktpatroon.
  Koppen schoon gemaakt alles gereinigd en nog steeds klotte.
  Wie weet daar de oplossing voor, Vriendelijke groeten G.Bosman Dr poolstraat 17 1718 PA Hoogwoud

 29. Gerard schreef:

  Hallo Bart, forum,

  Wellicht kunnen jullie mij raad geven.
  Printer HP Officejet Pro 8600
  Verrichtte vlekkeloos een printopdracht.
  Direct daarna de volgende opdracht kwam melding
  “Printkop niet aanwezig of storing”
  De machine kan zich nu niet zelf meer reinigen of dergelijke eigen hulp programma’s.
  Hebben jullie wellicht een oplossing?

 30. neeltje schreef:

  hoi Bart

  Ik heb een Canon printer MP610.

  Ik heb de printkop eruit gehaald en gereinigd.
  rood en geel doen het nu goed alleen blauw en zwart nog steeds niet…

  wat zou ik kunnen doen?
  groet Neeltje

 31. Linda schreef:

  Help aub. Ik heb een HP 7510waar ik de originele cartridges vervangen heb door kopie. Hij gaf toen aan incompatible printkop. Printkop defect of niet aanwezig. Nu heb ik de originelen er weer ingezet en krijg dezelfde melding.

 32. Guido schreef:

  Bedankt Bart
  Mijn printer drukt opnieuw perfect af.Warm water,oorstokjje,+/- 25€ uitgespaard.

 33. Ingrid Post schreef:

  Hallo Bart
  Kan je mij misschien advies geven ik heb een HP 8500a en deze print de kleur cyclaam niet meer. Ik heb een nieuwe cartridges gekocht maar ook dit had geen resultaat. Als ik de cartridge eruit haal komt er wel inkt uit. Ik heb alle reinigings adviezen gedaan. En bij de drukproef is alles oké. Alleen deze kleur blanco.
  Wat denk je “nieuwe printer” ?
  Alvast bedankt
  Gr Ingrid Post

 34. Nelly schreef:

  Hi Bart,
  Ik heb een HP serie F2100 dubbele kleur. Heb een tijdje zwart cartridg. vervangen en er ingedaan maar kleur cartridg. had ik nog niet. Vandaag na een lange tijd niet gebruiken heb ik de printer geprobeerd aan te zetten. Inkt lamp brandt. Ik heb jouw raad gevolgen maar helaas doet het niet.
  Ik weet echt geen raad!
  Ik vraag me af… hoe vak moet ik die proces van deppen herhalen? Blijft de probleem als ik een nieuwe inkt vervang? Help me please…… :’-(

 35. Maarten schreef:

  Mijn HP Photosmart 7510 printer geeft na verwisseling van cartridge : the printhead appears to be missung, not detected or incorrectly installed
  IK heb zorgvuldig alles gereinigd en nieuwe cartridge geplaatst en de printer blijft die mededeling geven en ik kan er dus niets meer mee.
  Heeft iemand een suggestie of wordt het een nieuwe printer?

 36. Elisabeth schreef:

  Beste Bart,
  Bedankt voor jou tip om de cartridge schoon te maken als je hem een tijdje niet hebt gebruikt. De kleur doet het weer met printen. Helaas doet de zwarte het alleen goed tijdens kopiëren en niet bij het printen. Mijn vraag is hoe kan dat? Dat hij wel kopieert en niet print? Hij geeft geen tekst of bijna niet leesbaar. Terwijl ik dan denk het principe is toch het zelfde? Ik hoor graag hoe ik dat kan oplossen.
  Alvast bedankt,
  Elisabeth

 37. verdickt gery schreef:

  hallo wij hebben een hp 3520 en de inkt loopt er onderaan uit.wat kunnen we daar aan doen?het printer werkt nog.groetjes,gery

 38. Jan schreef:

  Bart, bedankt. Geweldige handleiding voor het schoonmaken van catridges. Eerst bleef de printer volhouden “cartridge defect” maar moest dit toch opgeven na gebruik gemaakt te hebben van jouw handleiding. De printer en cartridge werken weer zoals het moet.

 39. Rob van der Wiel schreef:

  Bedankt voor deze geweldige tip.
  Ik heb een Hp officejet pro 8500 printer met 2 verwisselbare printkoppen.
  Ik heb de koppen op een andere manier gereinigd met behulp van een ultrasoon bad, met wat warm water erin.
  Je houdt dan de printkoppen met de onderkant ongeveer 10 seconden in het water en daarna laten drogen.
  De printer werkt hierna weer als nieuw en streeploos.

 40. P Dingemans schreef:

  Dag Bart Ik heb een HP Photosmart B 109 a-m .Na diverse handmatige reinigingen wordt Zwart nog steeds niet weergegeven.Kan dit iets te maken hebben hebben met de zwarte slangetjes onder de cartridge parkeerstand ? Ik heb deze losgemaakt bij het reinigen van de inktvilten

 41. Renate Arends schreef:

  Hallo Bart, ik heb een dag geleden nieuwe cartidges in mijn HP Deskjet F2280 printer gedaan. Nu print hij alles in het groen af. Wat kan het probleem zijn? Alvast bedankt voor je reaktie.

 42. Gina schreef:

  Hallo, ik heb een HP B110 A, na vervanging van een cartridge geeft hij de foutmelding aan dat de printkop niet geschikt is voor de printer en of beschadigd is. Ik krijg dit niet weg (ook niet als alle cartridges er uit zijn), en hij doet niets meer, Heeft iemand nog tips?
  Groetjes GIna

 43. Frans schreef:

  Ik heb een hp 8600 pro.
  Bij de test afdruk heb groen in plaats van geel.
  Heb al nieuwe cartbrits gekocht . maar geel blijf groen.
  Wat kan hier aan doen.
  Al vast bedank.
  Vriendelijke groet Frans

 44. Laila kuhnen schreef:

  Mijn hp photosmart B209a geeft na het wisselen van de lege inktcartrige zwart het niet meer. Heb al een andere erin gezet, werkt niet. Heb de houder eruit gehaald en schoon gemaakt met lauw water. Na het terug zetten errors gehad maar wat stekkers eruit halen en wachten weer aan de gang gekregen maar zwart werkt nog steerds niet. Weet iemand hier iets voor want ik zie hier wel vragen maar geen antwoorden verschijnen.
  Ik zou blij worden van hulp.

 45. Sin schreef:

  Ik wilde mijn oude printer al bijna weggooien. Las ik je tip met duidelijke uitleg en foto’s. En hij werkt weer! Geweldig en bedankt!

 46. Joost schreef:

  Kan dit ook voor een epson xp520?

 47. Goli schreef:

  Hallo
  Ik heb een hp 2575 alleen zwarte inkt doet niet wie kan aub helpen?

 48. Henri schreef:

  Wie kan mij helpen?
  Ik heb een HP PHOTOSMART PRINTER c5380 All-in-One. Nawisseling van cartridges komt hij iedere keer nadat ik de printerkop schoon heb gemaakt met de mededeling: probleem met de printerkop en verwijder de cartridges en printkop en plaats deze weer terug.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*