Verstopte HP cartridges schoonmaken

Door , dinsdag 9 juni 2020 om 8:04 - Doe-het-zelf | Tutorials

Een print te danken aan een uitgedroogde/verstopte inktcartridge.
Een print te danken aan een uitgedroogde/verstopte inktcartridge.

Het komt weleens voor dat de printer wat kuren begint te vertonen. Soms begin je met het printen van een foto, maar wat uit de printer rolt lijkt meer op een “verbind de punten” puzzel. Je probeert via de software van de printer de printkoppen te reinigen, maar zodra je het testpatroon print, is er geen verbetering te zien. Het kan wel eens voor komen dat de printkoppen verstopt zijn na een lange tijd van stilstand, of dat er een luchtbelletje in zit waardoor de printer niet meer correct print.

Gelukkig kan je dit zelf oplossen, maar werkt het bij elke printer net iets anders. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf de cartridges van een HP printer kunt reinigen, om zo misschien de printer weer naar wens te laten functioneren (printkoppen). Niet geschoten is altijd mis, dus het is het proberen altijd waard!

Let ook op dat deze uitleg alleen voor HP printers is, en niet voor Canon, Epson of Brother printers. Al deze fabrikanten gebruiken andere technieken van inktdistributie tijdens het printen.

Benodigdheden:

 1. Keukenpapier
 2. Wattenstaafjes
 3. Warm water

Zoals je ziet is er niet veel voor nodig, alleen een beetje geduld en wat huis- tuin- en keuken producten. Keukenpapier kan uiteraard ook vervangen worden door een tissue of desnoods toiletpapier.

Een HP cartridge met een externe printkop (A = De printkop, B = Contacten)
A = De printkop
  B = De contacten

LET OP!
Bij het schoonmaken van de cartridges kan er inkt gaan lekken. Printerinkt is niet uit kleding te wassen, dus wij raden aan dat je oude kleding aandoet of de juiste voorzorgmaatregelen treft.
Als je inkt op je handen krijgt, hebben we hier een handig artikel om dit er af te krijgen.

Stap 1

Maak de bovenkant van de cartridge schoon met een wattenstaafje.
Reinig de printkop met een nat wattenstaafje.

Verwijder de inkt cartridges uit de printer. Aan de onderkant van de cartridge zie je de printkop. Maak een wattenstaafje nat met een beetje warm water en maak hiermee de printkop schoon van de cartridge.

Stap 2

Met een droog papieren doekje dep je voorzichtig tegen de printkop.

Neem een stuk keukenpapier en dep voorzichtig de printkop droog. Na een paar keer deppen merk je dat er weer inkt uit de printkop komt. Vouw een stukje keukenpapier dubbel tot je een mooi vierkant pakketje hebt en druk deze voorzichtig tegen de printkop. Je krijgt op het papier wat ovalen te zien van de kleuren die je schoonmaakt. Bij de kleureninkt krijg je dus een rode, gele en blauwe ovaal.

Stap 3

Pak een nieuw stuk schoon keukenpapier en veeg de contacten – (B) op de eerste foto – schoon in de printer zelf, waar de inkt cartridges op gezet worden. Zorg dat ze goed glimmen, er geen inktresten meer te zien zijn en ook geen stukjes papier blijven hangen.

Stap 4

Zet de cartridges terug in de HP-printer en laat deze opnieuw een reinigingsproces uitvoeren. Als alles goed is gegaan, krijg je nu een correcte print-out van de testpagina. Als dit niet het geval is, ligt het probleem toch ergens anders, maar je hebt in ieder geval uitgesloten dat het geen dichtgeslibde printkoppen zijn.

Dit probleem is niet altijd de oorzaak van slechte prints, verstopte printkoppen komen eigenlijk alleen voor als de printer een tijd stil gestaan heeft, maar het kan nooit kwaad om even handmatig de cartridges te reinigen als de printer kuren vertoont.

Bespaar geld met FLWR huismerk cartridges

Bekijk hier het scherp geprijste assortiment cartridges op Inktweb.nl

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags part-time bij Inktweb.nl. Hij doet onder andere content-management werkzaamheden en andere marketing-gerelateerde opdrachten.

70 reacties

 1. Henk schreef:

  Geweldige tip het werkt weer

 2. frank van veen schreef:

  het met een nat wattestaafjes heeft heel goed gewerkt heb een HP F 380 het werkt perfect bedankt echt een aanrader

 3. Ab schreef:

  Hartelijk dank voor de schoonmaaktip, ik had om de andere regel vlekken in de afdruk van mijn j610, Na het schoonmaken zoals het boven werd omschreven zijn de letters weer superstrak!

 4. Herma schreef:

  Perfect, hij doet het weer!

 5. Jan van der loo schreef:

  De printer werkt weer na behoren, bedankt voor de uitleg.🇦🇮

 6. Rob schreef:

  Hp PSC 2355 XP sp3
  Kleuren cartridge schoongemaakt maar print nog steeds alleen zwart wit.
  Zit inkt in want keukenrol neemt alle drie kleuren op.

  Ligt aan printer knop kleuren kopie op printer geeft ook alleen zwart weer.

  Lijkt wel of de officiële kleuren cartridge niet herkent word.

  In ieder geval bedankt voor deze tips.

 7. Gitta schreef:

  Ik heb nieuwe orginele cartridges in de HP photosmart 5510 printer gedaan. Zwart wordt niet afgedrukt. Ik heb de cartridge opnieuw er in gedaan, maar helaas.
  Wat kan ik doen?

 8. Louis Walraevens schreef:

  Beste dank voor de informatie.
  Het is goed gelukt!

 9. Willy-otte schreef:

  Mijn hp deskjet draait weer als een tierelier, na reinigen weer perfecte prints,goede tip. bedankt

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*