De 5 meest bizarre 3D print ontwikkelingen

Door , maandag 9 januari 2023 om 12:17 - 3D Printen | Algemeen

Het is inmiddels ruim 30 jaar geleden dat de eerste 3D printer ontwikkeld is door Chuck Hall. Wat ooit begon met het printen van een eenvoudig voorwerp is uitgegroeid tot een een oceaan van 3D print ontwikkelingen. Hoewel de 3D printer er nog niet helemaal is en lang niet iedereen er over één beschikt wint dit type printer steeds meer terrein.

De 3D printer is steeds populairder en ondergaat astronomische ontwikkelingen de afgelopen jaren. De mogelijkheden lijken wel oneindig. Met ontwikkelingen op het gebied van de voedsel, transport, kunst, medicijnen, kleding en nog veel meer. Wat een 3D printer is weet inmiddels bijna iedereen wel. Mocht je nog niet op de hoogte zijn, lees dan hier alles over hoe de 3D printer werkt.

3D print ontwikkelingen: Benieuwd naar de mogelijkheden?

Na een kleine zoektocht op het internet zijn wij tot deze unieke 3D print ontwikkelingen gekomen.

Lichaamsdelen

Schrik niet, maar het is tegenwoordig mogelijk om lichaamsdelen te ontwikkelen met een 3D printer! Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om oren, bloedcellen, huid, botten en zelfs nieren te printen. Deze vorm van 3D printen heet bioprinting en hierbij wordt een gel-achtige substantie geprint die opgebouwd wordt uit cellen.

Hoewel er vooruitstrevende ontwikkelingen zijn op dit gebied is het tot op heden nog niet mogelijk om een bruikbare nier te produceren. Toch is het de verwachting dat deze ontwikkeling zich zo ver doorzet dat doktoren in de nabije toekomst perfect passende  lichaamsdelen kunnen maken voor hun patiënten.

Voertuigen

Op het gebied van transport zijn er ook bijzondere ontwikkelingen gaande. Zo zijn er diverse voertuigen gefabriceerd met behulp van een 3D printer. Denk hierbij aan een fiets, motor, auto en zelfs een drone. Een kleine kanttekening: gezegd moet worden dat de meeste van deze voertuigen niet 100% door een 3D printer gemaakt zijn. Sommige materialen kunnen (nog) niet geprint worden, maar veruit de meeste onderdelen zijn wel afkomstig van een 3D printer.

Voedsel

Je leest het goed, het is mogelijk om eten te 3D printen! Sterker nog, het kan zomaar zijn dat je al een keer iets gegeten hebt dat uit een 3D foodprinter komt. Hoewel er een aantal verschillende bedrijven hard aan de weg timmeren om een dergelijke printer te ontwikkelen die in iedere keuken komt, zal dit nog even duren. Momenteel kunnen de foodprinters alleen ingrediënten printen die omgezet kunnen worden in een gel-achtige substantie.

Hoe kan het dan zijn dat je mogelijk voedsel uit een 3D printer genuttigd hebt? Sommige restaurants maken al gebruik van een foodprinter. Vooral bij het maken van toetjes. Tot op heden zijn er onder andere koekjes, chocolade, snoepgoed, suikercreaties en zelfs een pizza geprint. Het grootste nadeel is dat de foodprinters (voor thuis) je juist meer werk bezorgen. Nadat je een pizza of koekjes geprint hebt moeten ze namelijk nog altijd in een oven gebakken worden.

Gebouwen

Dat er diverse mensen zijn die de ontwikkelingen rond de 3D printer tot het uiterste drijven moet nu duidelijk zijn. Sommigen van hen gaan echter zo ver dat het bijna onvoorstelbaar is. Mr. Rudenko uit Minesota (Amerika) bouwde zelf een enorme 3D printer en liet een kasteel van cement printen. Het kasteel is zo groot dat je er als volwassene doorheen kunt lopen. De bouw zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid ook met 3D printers gaan werken. Er bestaan al huizen waarvan de gehele casco uit geprinte onderdelen bestaat.

Medicijnen

Iets minder dan een jaar geleden zijn in Amerika de eerste 3D geprinte pillen (ter preventie van epilepsie) door de keuring heen gekomen. Deze ontwikkeling kan van grote impact zijn op de productie en distributie van medicijnen. Bovendien zou het zomaar kunnen dat je hierdoor in de toekomst je eigen medicijnen zult printen. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt zal onder andere afhangen van de regelgeving, veiligheid en controle.

Overige 3D Print ontwikkelingen

De hoeveelheid 3D creaties lijkt wel oneindig en daardoor is het onmogelijk ze allemaal te bespreken. Een aantal andere opzienbarende 3D print creaties zijn werkende pistolen, instrumenten en draagbare kleding.

De Toekomst van 3D printen

Waar het heen zal gaan met de toekomst van 3D printen kan niemand zeggen. De ontwikkelingen zijn werkelijk ongekend. Misschien gebruikt iedereen wel 3D printers in de toekomst.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*