Wat is 3D printen en hoe werkt het?

Door , donderdag 27 september 2012 om 12:24 - 3D Printen

Wij bij Inktweb zijn uitermate geïnteresseerd in de ontwikkeling van alles op het gebied van printers. Zodoende volgen  wij ook nauw de opkomst van het steeds populairder wordende 3D printen. Maar wat is 3D printen nou precies, en wat kunt u er mee? In dit artikel hopen wij deze vragen voor u te kunnen beantwoorden.

De rage van 3D komt op alle gebieden steeds meer aan bod. Niet alleen in de film en videogame industrie is het razend populair, maar ook op het gebied van printen. Sinds de telegram en matrixprinters is er veel vooruitgang geweest, met als meest recente technologie het 3D printen. Niet alleen kun je al je afbeeldingen op papier zetten, maar ook in 3 dimensies. Via deze methode wordt je gemaakte ontwerp op de computer laag voor laag opgebouwd in de printer. Deze methodes zijn “stereolithography3-D layering en 3D printing” genaamd.

De 2 Meest Gebruikte 3D Print Methodes En De Werking Hiervan.

Stelt u zich de stalagmieten en stalactieten voor in de grotten. Water druppelt over deze staande en hangende stenen pilaren naar beneden en drogen op. Hierdoor wordt er laag voor laag een extra stuk steen aan deze pilaren toegevoegd. Een 3D printer doet in feite precies hetzelfde.

Methode 1: Additive Manufacturing

Het Engelse woord “Additive” staat voor toevoegen. In dit proces spuit de printer een stof gemaakt van gips, polyester of epoxy, meerdere malen op dezelfde locatie. Zoals een Inkjet printer op het papier de druppeltjes inkt achterlaat, doet een 3D printer dit duizenden malen op hetzelfde oppervlak. Zo wordt het object laag voor laag opgebouwd. Ook kan via dit proces kleur gegeven worden aan het object. Tussen de stofdeeltjes in wordt inkt gespoten die de deeltjes aan elkaar bind en er kleur aan geeft.

Voordelen

 • Objecten in kleur
 • Sneller dan handmatige productie
 • Goedkoper dan handmatige productie

Nadelen

 • Langdurig proces
 • Hoge prijs voor normale consumenten en kleine particulieren
3d print chain

Wat het precies is, weten wij ook niet… het is wel mooi – http://www.thingiverse.com/thing:31151

Methode 2: Rapid Prototyping

In tegenstelling tot de “Additive Manufacturing” methode wordt er bij “Rapid Prototyping” geen deeltjes aan een object toegevoegd, maar wordt het object uit een blok kunststof weggesneden door middel van een frees of laser. Een 3D printer snijdt met deze methode. dus het object uit een blok, als een beeldhouwer die een beeld uit een stuk steen hakt. Dit levert een zeer gedetailleerd en stevig object op dat uitstekend te gebruiken is als prototype onderdelen voor machines. Denk hierbij aan nieuw ontwikkelde auto onderdelen of zelfs onderdelen voor de printer zelf.

Voordelen

 • Zeer stevige objecten. Uitstekend voor prototypes van speelgoed en machine onderdelen
 • Gedetailleerder dan “Additive Manufacturing”
 • Goedkoper en sneller dan handmatige productie

Nadelen

 • Duurder dan “Additive Manufacturing”
 • Geen kleur
Aditive Manufacturing Rapid Prototyping
Doelgroep Consumenten / Kleine ondernemers Zakelijk
Snelheid* Enkele uren tot dagen Enkele minuten
Aanschaf kosten €1200 €60000
Productie kosten €30 (Cartridge kosten) €200 (ca 100 euro per cm3)
Materiaal Kunststof Metaal
Kleur Ja Nee
Detail Laag Hoog
Afmetingen** 737mm x 1257mm x 1504mm 667mm x 368mm x 566mm

* Snelheid varieert door grootte van het te printen object.
** Afmetingen variëren per machine.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

 1. limos perth schreef:

  Even if you can’t use flash, at least you’ll have greater freedom of movement
  and will have more locations to shoot from. Walk out to the elevator and then clean up the mess to keep your cover.
  This would give customers a better feel of the different holidays.