Hoe werkt een thermische printer?

Door , dinsdag 13 september 2022 om 17:00 - Tutorials

Een thermische printer gebruikt geen inkt of toner cartridges zoals andere printers, je hoeft enkel het papier aan te vullen. Thermische printers worden veel gebruikt voor het printen van bonnen. Hoe werkt zo’n printer precies? En wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Een thermische printer (thermal printer) gebruikt hitte om de afdruk op het papier te zetten. Er zijn twee methodes waarop dit gedaan kan worden, een methode die een inktlint gebruikt en een methode die puur alleen met hitte de afbeelding overbrengt.

Methode 1: het inktlint

Een verhitte roller drukt op de juiste punten tegen een inktlint dat gevuld is met een dikke, plakkerige was-achtige inkt. Door de hitte zal de inkt smelten en kan het zich fuseren met het papier. Dit wordt gedaan door het papier door twee platen te rollen die het papier strak persen. Vervolgens krijg je een mooi egaal oppervlak waar de inkt op achtergelaten kan worden. Het voordeel van deze methode is dat het in kleur kan printen met verschillende soorten inktlinten.

De Little Printer is een minuscule thermische printer
De Little Printer van Bergcloud is een minuscule thermische printer

Methode 2: hittegevoelig papier

Dit is de oudere methode van het thermisch printen. Het papier is gemaakt uit 3 lagen. Een normale papierlaag, een basislaag die de afdruk op het papier overdraagt en chemische hittegevoelige laag op het oppervlak. Het papier wordt op een rol strak door de printer heen getrokken langs een cilinder die op de juiste locaties is verwarmd. Deze hitte wordt overgedragen op de bovenste, chemische, laag van het papier. Deze laag wordt zo warm dat het, via de basislaag, een zwarte, verbrande, afdruk achterlaat op het papier. Het papier is zo gevoelig voor de hitte dat het apparaat niet te warm hoeft te worden waardoor de hitte niet doorlekt naar de verkeerde locaties op het papier.

Door een warmtebron bij thermisch papier te houden verkleurt het. via
Door een warmtebron bij thermisch papier te houden verkleurt het. via

Een thermische printer zal je niet snel in handen vinden van de gemiddelde thuisgebruiker. Dit komt vooral omdat deze machines niet gebouwd zijn om mooie prints te maken die lang meegaan, maar om voordelig veel te kunnen printen. Kassabonnen of verzendlabels zijn een goed voorbeeld. Deze worden slechts éénmalig gebruikt en bevatten alleen tekst.

Deze type printers zijn dus niet zonder nadelen, maar hebben in het bedrijfsleven hun plek gevonden. Want – waarom een dure printer gebruiken als een voordelige ook volstaat?

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

4 reacties

 1. Hermien Jansen schreef:

  is het mogelijk een parkeerbon die donker is geworden weer leesbaar te maken ?
  Ik ben u zeer dankbaar als u mij hierover kunt informeren.

  met vriendelijke groet,

  Hermien Jansen

  • Youp schreef:

   Goedenmiddag mevrouw Jansen,

   Helaas is het niet mogelijk om vervaagde bonnen te herstellen. Het enige wat ik u kan aanraden is om te volgende keer een thermisch geprinte bon koel en uit het licht te bewaren, en niet in contact te laten komen met plastic.

   Met vriendelijke groet,
   Youp

 2. kenroy schreef:

  Waarom zijn thermische printers zo duur.
  Heeft dat een reden?
  En ja? Waarom

 3. jan peters schreef:

  dankjewel voor het antwoord, ik weet nu hoe bonnen worden geprint. keep it up ;)