Inktgezoomd: De LED-printer

Door , maandag 13 november 2023 om 8:00 - Algemeen

In deze blogserie behandelen wij van Inktweb.nl telkens een andere soort printer zodat jij de beste keuze kan maken in het brede printassortiment.

Het ontstaan van de LED-printers

LED-printers zijn ontstaan als een evolutie uit de laserprinttechnologie. Tussen 1980 en 1990 begonnen wetenschappers de laser te vervangen voor Led-lampjes die statische elektriciteit op de drum genereerden. Dit haalde de noodzaak weg om alle moeilijk verkrijgbare onderdelen van een laserprinter langer te moeten gebruiken. De ontdekking werd gezien als de toekomst omdat deze zuinige(re) printer de perfecte oplossing was voor grote printopdrachten. In het verloop van jaren is de LED-printer verder ontwikkeld tot betrouwbare en efficiënte kantoorprinter. Tegenwoordig zijn LED-printers beschikbaar in verschillende vormen en maten, variërend van kleine kantoorprinters tot grotere printers. Ze worden gebruikt voor meer activiteiten, waaronder het afdrukken van documenten, marketingmateriaal, etiketten en meer. Over het algemeen bieden LED-printers dus een goed alternatief op de laserprinters.

Een foto waarin de allereerste LED-printer getest wordt.

Wat is een LED-printer?

Een LED-printer is zeer vergelijkbaar aan de in de vorige editie besproken laserprinter, ook deze printer maakt gebruik van de op de lange termijn goedkope toners. Het verschil tussen deze printers, is de manier waarop het papier wordt aangetast. Bij de laserprinter gebeurt dit via de lasers met spiegels en lenzen, bij de LED-printer gaat dit door middel van een rij LED-lampjes. Er is zitten een stuk minder onderdelen in een LED-printer wat ervoor zorgt dat deze printersoort niet snel kapotgaat ten opzichte van andere opties. Er is namelijk hierdoor een kans van 80% dat er minder slijtageslag zal ontstaan in de printer. 

De LED-printers zijn een stuk sneller, compacter en elektriciteitsvriendelijker dan de laserprinter. Om deze redenen zijn LED-printers uitermate geschikt om te gebruiken in de zakelijke omgevingen. Door de hoge snelheid kunnen eenvoudig grote afdrukhoeveelheden worden uitgevoerd wat het hele kantoor zal kunnen voorzien van de benodigde printactiviteiten. Natuurlijk kan een LED-printer ook geschikt zijn voor jouw thuissituatie, afhankelijk van jouw afdrukhoeveelheden.

Vergelijking tussen laserprinter en LED-printer.

Om een goed beeld te geven in de verschillen tussen de laser- en LED-printers wordt gekeken naar de afdruksnelheid en de kosten per 1000 pagina’s. Dit zijn de belangrijkste punten voor consumenten bij het aanschaffen van een nieuw model. Hier worden de Brother DCP-L3550CDW (LED-printer) en de Canon I-SENSYS MF655CDW (laserprinter) met elkaar vergeleken. Beide printers zijn verkozen als beste in hun soort.

Laserprinter: Canon I-SENSYS MF655CDW
– 369 euro.
– 21 pagina’s per minuut (zowel printen als kopiëren).
– Neemt veel ruimte in beslag
– Bruikbaar met Canon Cartridgetoners, Zwart + Cyaan + Magenta + Geel Toners = 263 euro/3000 pagina’s.

LED-printer: Brother DCP-L3550CDW
– 350 euro.
– 18 pagina’s per minuut
– Neemt veel ruimte in beslag
– Bruikbaar met Brother cartridgetoners, Zwart + Cyaan + Magenta + Geel Toners = 179 euro/2500 pagina’s.
– Geen geluidsoverlast


Om het verschil in kosten overzichtelijk te maken, is er een grafiek opgesteld:

Bij het kiezen van een printer is het dus van groot belang om bekend te zijn met jouw afdrukbehoeften. Zodat de juiste printer aan jouw situatie kan worden gekoppeld!

De kosten op beide printers kunnen eenvoudig worden bespaard met behulp van FLWR! Kies voor de huismerkartikelen en ontvang dezelfde kwaliteit als een A-merk tegen een veel voordeligere prijs. Nu te koop op Inktweb.nl.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*