Dit zijn dé voor- en nadelen van een inkttankprinter

Door , woensdag 26 april 2023 om 10:51 - Algemeen

Het uitkiezen van een printer is een belangrijke beslissing. Een printer is niet alleen verantwoordelijk voor de afdrukkwaliteit van je prints, maar je zit ook vast aan bepaalde inktcartridges. Ben je toevallig op zoek naar een printer en overweeg je een inkttankprinter aan te schaffen? Wij hebben de voor- en nadelen van een inkttankprinter voor je op een rijtje gezet zodat jij goed geïnformeerde keuze kan maken.

De voor- en nadelen opgesomd

Inkttankprinter die gevuld wordt met een inktflesje

Voordelen:

  1. Goedkopere inkt
  2. Milieuvriendelijker
  3. Geld besparend

Nadelen:

  1. Hogere aanschafprijs
  2. Lagere printsnelheid
  3. Kans op lekken

De voordelen

De inkt van deze printers is goedkoper, omdat er geen chip meer in de cartridges zit. Deze zit namelijk in de printer gebouwd en dat scheelt dus materiaalkosten voor de inkt. En hierbij kan je voor merken zoals: HP, Epson en Canon gaan.

De printer is ook nog eens milieuvriendelijker, omdat je alleen inkt inkoopt. Hierdoor hoeft er niet telkens een cartridge gebruikt te worden wanneer de inkt op is en dat is beter voor de natuur! Hierdoor hoeft er minder ruwe aardolie geboord te worden voor het produceren van cartridges, waardoor er ook minder afval komt kijken bij productie.

Eerder heb ik al vermeld dat inktflessen goedkoper zijn, maar daarbovenop zijn deze printers zuiniger met inkt dan inkjet printers en dat maakt inkttankprinters dus ook voordelig op de lange termijn. Zo print je meer afdrukken met dezelfde hoeveelheid inkt!

De nadelen

Het eerste nadeel van een inkttankprinter is dat de aanschafprijs hoger ligt dan een inkjet printer. Dit komt doordat de printer beschikt over een eigen printkop en chip. Waar de printkop in enkele gevallen in de cartridge verwerkt wordt, wordt er altijd een chip in cartridges verwerkt. De kosten van deze technologie zitten nu in de printer die je 1 keer aankoopt in plaats van de cartridges, die je meerdere keren koopt. Onderaan de streep ben je uiteindelijk wel minder kwijt aan een inkttank printer ten opzichte van een inkjet printer.

Verder zijn inkttank printers slomer dan inkjet printers, blijkt uit een aantal tests. Natuurlijk hangt dit ook af van het model dat je kiest, maar over het algemeen zijn inkttank printers trager vanwege de snelheid van de inkt door de printer lager is.

En als laatste is de kans op een lek iets groter, omdat je de inkt zelf in je printer moet doen en er wat mis kan zijn met de tank waar de inkt in gaat. Nu is het wel zo dat de kans op garantie redelijk hoog is als het niet je eigen schuld is, maar dat hoor je wel van de leverancier van je printer.

Wat zijn de prijsverschillen?

Om te beginnen is de prijs van een inktflesje veel goedkoper dan inktcartridges zoals eerder vermeld. Hierbij zal je ook geen probleem hebben met het nemen van huismerk inkt, omdat er geen chip in de inkt zit. Dit betekent dat je voor ongeveer € 10,00 al 70ml inkt hebt (bij cartridges heb je ongeveer 4 stuks nodig voor 70ml en dat kost € 36,00 in totaal). Deze prijzen zijn voor 1 kleur inkt dus je kan dit eigenlijk 4 keer doen en dan betaal je dus € 144,00 voor cartridges en € 40,00 voor inktflesjes. Nu kan je voor beide manieren van printen ongeveer hetzelfde aantal pagina’s verwachten, maar de inkttankprinter kost meer.

Raden wij een inkttank printer aan?

Om je vraag kort te beantwoorden: Ja! Wij raden een inkttankprinter aan, omdat ze veel belangrijke voordelen hebben. Ze zijn duurzaam en geld besparend zijn op de lange termijn. Om je zoektocht naar een inkttank printer op gang te helpen, raden we aan om te kijken naar printers van het type Epson Ecotank, HP Smart tank en Canon PIXMA (laatst genoemde bestaat niet exclusief uit inkttank printers).

Mocht je inkt nodig hebben, het aanbod van Inktweb.nl wordt altijd up-to-date gehouden. Hierdoor is uw benodigde inkt altijd te vinden in onze webshop.

About Joël | Inktweb.nl

Hallo, mijn naam is Joël en ik ben bij Inktweb.nl terecht gekomen via mijn Marketing & communicatie opleiding op het Horizon College in Alkmaar.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*