Epson printer accepteert cartridges niet

Door , woensdag 28 september 2022 om 17:21 - Doe-het-zelf | Tutorials

We hebben verschillende artikelen geschreven met wat je kan doen als bepaalde Canon printers de huismerk cartridges niet herkent. Ook hebben we al eens wat artikels geschreven over HP cartridges, maar de Epson eigenaars zitten soms nog wel eens met hun handen in het haar over de cartridge problemen die deze printers kunnen ondervinden. Deze problemen zijn ook niet eens zo makkelijk op te lossen. Vandaar dat we ons deze keer verdiepen in de software van een Epson printer om zo huismerk/compatible cartridge problemen op te kunnen lossen.

Heb je net de cartridges vervangen in je Epson printer, maar worden deze niet herkend? Als je bijvoorbeeld voor het eerst gebruik maak van huismerk/compatible cartridges in je printer kan het voorkomen dat dit niet direct werkt. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen, in drie simpele stappen.

Stap 1) Zijn de cartridges geschikt/correct geleverd?

Het is altijd verstandig eerst te controleren of de cartridges correct zijn geleverd en of deze geschikt zijn. Controleer met behulp van je pakbon of factuur of je ontvangen hebt wat je besteld hebt. Via de website kan je zien of de producten geschikt zijn voor je printer.

Stap 2) Epson Status Monitor uitzetten

Om informatie te bekijken over de cartridges en de printer hebben veel Epson printers de EPSON Status Monitor 3. Hiermee kan je onder andere zien of de printer gereed is voor printen en hoe vol de cartridges zijn. Deze functie is uit te schakelen.

Epson printer accepteert cartridges niet
  • Navigeer naar Apparaten en printers
    • (indien u dit niet weet te vinden kunt u onderstaande stappen volgen)
    • Op uw toetsenbord druk tegelijkertijd op de Windows + R knoppen
    • Er komt een scherm naar boven met de titel Uitvoeren. Typ hier in vervolgens control printers
  • Klik met de rechtermuisknop op je printer en kies de optie Voorkeurinstellingen Printer
  • Klik op het tabblad Hulpprogramma’s
  • Onderaan de pagina, klik op de knop Snelheid & Voortgang…
  • In dit menu vink het EPSON Status Monitor 3 uitschakelen vakje AAN
  • Druk op OK

Stap 3) Start de printer en PC opnieuw op

Nadat de status monitor is uitgeschakeld moet de printer en de aangesloten PC opnieuw opgestart worden. Dit doen we door alle kabels uit de printer en de PC opnieuw op te starten.

  • Schakel de PC uit
  • Koppel de printer los van de PC
    • Verwijder de USB kabel van de printer naar de PC
    • Verwijder de netspanningskabel uit de printer
  • Start nu de PC opnieuw op
  • Wacht tot de PC compleet is opgestart
  • Sluit de printer opnieuw aan (USB kabel in de printer, stroomkabel in de printer)

Nadat deze 3 stappen zijn uitgevoerd worden de cartridges hopelijk wel herkend! Zoals je ziet zit de Status Monitor niet op de meest logische plek in de software. Hopelijk heb je alles kunnen vinden, als er nog vragen zijn dan horen we dat graag.

Printen hoeft niet duur te zijn! Bespaar tot wel 70% op Epson cartridges door te profiteren van de grote vulling en vriendelijke prijs van FLWR compatible cartridges! Bekijk de onderstaande vergelijking hieronder en begin vandaag met besparen!

Bekijk het voordelige assortiment printer cartridges op Inktweb.nl >>

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

90 reacties

  1. Marieke schreef:

    Ik heb een epson xp-322 en nu zie ik dat bij 1 plek waar de cardridge in moet (waar de chip tegen komt) kapot is. Kan ik dit ergens kopen / vervangen. Heb de bon van de printer niet meer. Kan nu niet eens meer scannen!

  2. maxim schreef:

    epson status monitor 3 kan ik niet aanpassen staat in het lichtgrijs

    epson stylus SX110

  3. Ria Schipper schreef:

    De niet originele cartridges worden wel herkend en ook al meerdere malen gebruikt. Maar nu geeft hij aan dat er drie bijna leeg zijn, maar als ik ze wil vervangen komt de betreffende cartridge niet voor de opening. Al meerdere malen geprobeerd, soms komt er wel beweging in maar dan schieten ze weer terug in de beginstand en kan ik er niet meer bij. Wie weet raad?

  4. nico schreef:

    Koop Epson T 0711 en 712 en 713 en 714 op de Beverwijkse Bazaar. 4 voor 8 euro. Deze herkend hij.
    Epson toen bij Acction gekocht en hij herkende hem niet meer. Koppen schoongemaakt alsmede de metalen contactpunten met wattenstaaf en servet en alles deed het weer.

  5. leon schreef:

    Ook ik behoor tot degenen die een wanhoop printer hebben nl een epson stylus 430.. Het verwisselen van een cartridge lijkt wel Russisch roulette. Bij de informatie om een bepaalde kleur te vervangen slaat je al de schrik om het hart. Ik heb nu alweer alles geprobeerd en hij blijft ook de 3e nieuwe cartridge weigeren. Zijn er ook printers die geen chip nodig hebben om normaal te kunnen functioneren?
    M.vr.gr Leon

  6. Ton Smits schreef:

    Ik moes een cartridge vernieuwen en nu doet ie het opeens niet meer. Ik heb een SX218 en heb het 3 stappen plan precies zo uitgevoerd maar hij geeft nog steeds aan geen crtridges. Ik zou ook willen weten of je alleen zwart wit kunt print, dart zou toch wel handig zijn. Kleur heb je niet altijd nodig, toch??

  7. stefanie schreef:

    Niet originele Epson cartige werd niet herkend.
    Na enkele uren vloeken een plakband op het metalen plaatje van de cassette geplakt en terug af getrokken en met een oorstokje over het contactpunt in de printer gegaan.
    En OPGELOST!

  8. Hans Legeer schreef:

    Ik heb een Epson WF-2650 gekocht. Ik dacht nieuw, maar hij blijkt via een derde leverancier via Bol geleverd te zijn met een reparatie status vermeld. Ik kreeg hem met lege cartridges. Dus eigen merk besteld bij Tonerproducts nederland. De verpakking geopend en de gele strip verwijderd. De dop aan de onderzijde waar het inkt uitkomt weg gepeuterd en ik dacht klaar. Er staat alleen een stipje op de voorkant met Push. Waar ik dan op moet drukken weet ik niet. In het gaatje soms?? Ze zitten nu alle 4 goed maar geen stipje op een afdruk te zien. Wat moet ik doen nu. Iemand die mij kan helpen?? Ik hoop het stuur mij even een berichtje a.u.b. bij legeer@live.nl Bedankt Hans

  9. Rob schreef:

    Ik heb een Epson DX8450 en al een paar jaar geleden ergens gelezen, dat je met een zacht doekje de contacten van de namaakcartridges moet afvegen, als ze het niet doen.
    Werkt al die tijd prima, zelfs met de Actioncartridges.

  10. Ann schreef:

    Catridges vervangen door niet originele … werden niet herkend; Alles uitgeprobeerd maar niets hielp. Dan maar terug de originele gebruikt en hij doe het weer perfect

  11. jolanda schreef:

    Helaas werkt dit niet en blijft hij de cartridges niet herkennen. Is het zinvol om verder te kijken of zegt u koop een nieuwe printer

  12. Leeke schreef:

    Ook een Epson xp215. Plm.50 printjes gemaakt met orginele cardridges. Na vervangeping komt er geen inkt meer op papier. Alles geprobeerd, niks werkt. Dus na 50 printjes geen geld meer aan besteden en weggooien. Set inkt €45 printer €79 weg naar recycling.

  13. henk schreef:

    Martijn, na de tips opgevolgd te hebben deed de Epson XP 325 nog steeds de melding geven dat de cartridges niet herkent werden.
    Toen met brillendoekjes de chips en cartridges schoongemaakt.
    Na montage kreeg ik de melding dat 1 cartridge niet goed geplaatst was. Na deze nogmaals schoongemaakt te hebben deed hij het zowaar !!! Super bedankt voor je adviezen, ik was al helemaal moedeloos geworden. Bedankt man, geweldig werk wat je levert. TOPPIE !!!!

  14. fretty schreef:

    zwart werkte niet meer en is vervangen door huismerk.
    Ik werk op Linux (Mint)
    met printertest werkt alles perfect echter een PDFje of ander document bleef zwart weigeren.
    via (Virtualbox met daarin Win XP) alleen maar foutmeldingen en volledige weigering. na enkele malen resetten als hierboven ging alles werken, zowel onder XP als Linux.
    Waarom de linux printertest wel goed werkt en de windows niet zal een raadsel blijven.

  15. Claudia schreef:

    Voor het omzeilen van de herkent cartridges niet in de Epson XP510 heb ik de tool gedownload van http://www.ssclg.com/epsone.shtml Wonderbaarlijk genoeg doet de printer het nu met zowel originele als namaak cartridges. Perfect. Ondanks dat mijn printer niet bij de lijst stond van de printers waarbij de software zou werken. Gewoon niet herkende printer aangevinkt en mijn eigen printer. Wel even de printer een keer aan en uit zetten om de reset in werking te stellen.

  16. Dick V. schreef:

    Fijn dat het allemaal werkt. Maar hoe vindt ik het nu met een Imac??

  17. Femke schreef:

    Ik heb ook een paar maanden geleden een Epson XP-950 gekocht. Kostte genoeg dat ding. Vandaag alle cartridges vervangen (1 voor 1). Ze waren allemaal tegelijk op (??). Werkte prima tot ik bij zwart was.. Niet herkend. Blauw daarna ook niet. Andere 4 herkent ie wel. Ik snap er niks van. Ook al alles uitgezet (ook die Epson monitor). Maar helaas zonder resultaat. Zie hierboven ook geen oplossing hiervoor. Zal wel bellen worden met Espon morgen.

  18. Yvonne schreef:

    Ik heb een Epson XP en het uitschakelen van Epson Monitor 3 gaat niet want het is grijs en ik kom daar niet bij het is een vast gegeven! Heb je ook enig idee hoe ik dat kan aanpassen? Helaas kan ik nu geen andere cartridges gebruiken dan de echte van Epson. Alvast bedankt.

    • HansBo schreef:

      Ga naar apparaten en printers,
      Klik op de printer, ga dan naar printerbeheer en open: Uw printer aanpassen, kom je op eigenschappen printer,hierin ga je naar voorkeursinstellingen, ga naar tabblad hulpprogramma’s, klik dan op extra instellingen,
      hierin kun je de monitor uitzetten.

  19. Ik heb een Epson R2880. Tijdens het printen een cartridges leeg. Printen stopt. Cartridge vervangen. Deze wordt niet herkend lampje blijft branden en kan niet printen. Wat adviseer je?

  20. Bert Stakenburg schreef:

    Ik gebruik al een hele tijd de imitatie inkt jets voor mijn Epson BX 610 FW van 123 inkt perfect en ik ga binnenkort ook de Epson inkt jets van de Action proberen kosten daar €9,95

  21. Marjan schreef:

    Precies hetzelfde probleem met de cartridges als ik hierboven lees. Iedere keer dat rode lampje aan omdat de inkt op zou zijn. Alle cartridges vervangen door nieuwe….Dat lampje is niet uit te krijgen. Deze printer gaat linea recta de vuilnisbak in. Nooit meer een Epson.

  22. Wouter schreef:

    Ik heb een tijdje geleden een Epson XP 325 gekocht. De intro cartridges van Epson waren snel leeg en heb ze vervangen door huismerk inkt. Ik deed ze erin, kreeg een melding, kon hem wegklikken en ben maar raak gaan printen. De huismerk inkt is nu op en aan vervanging toe. Doe ik er nieuwe huismerk in, krijg ik de melding dat ze niet herkend worden.

    Ik heb het stappenplan zoals hierboven beschreven staat gevolgd, maar krijg nog steeds de melding. MOET je met USB de Monitor uitschakelen of is dat via het netwerk ook mogelijk?

    Ik hoor het graag!

  23. Willem schreef:

    iMac, Epson SX435W: jaren geen probleem gehad en nu herkent de printer geen cartridge meer. Eerst blauw, vervangen en toen zwart, vervangen. Alles werkte weer en nu herkent ie zwart weer niet (12 pagina’s mee geprint). Iemand een suggestie die werkt?

  24. Marthie schreef:

    More my printer se hy is vol en kannie meer print nie wat moet ek doen? ASB help

  25. Justine schreef:

    Het blijft lastig, ik heb huismerk refill-cartridges van Activity Invest die het tot voor kort prima deden. Ik heb de chips gereset, inkt aangevuld en zelfs een special resetting-tool gekocht. Maar ook mijn printer blijft steevast melden dat hij de cartridges niet herkend. Ik werk met een iMac en heb daar op de status monitor niet geheel uit kunnen schakelen maar wel de waarschuwingen. De printer, Epson Stylus SX445W, zelf blijft echter de waarschuwingen herhalen…ik ben nu behoorlijk wanhopig want gaat hij het überhaupt nog doen vraag ik me af…? Help!!

  26. robbo schreef:

    Vandaag ook geprobeerd en het werkt niet. Epson maakt verbinding via wifi. Deze uitgeschakeld en met Usb gedaan. Ook geen effect.
    Ik heb de niet originele zwarte cartridge vervangen en de andere kleuren die wel origineel zijn laten zitten. Nu worden de originele ook niet meer herkend.
    Epson is waardeloos, heb ook steeds andere problemen met de printer, hij doet het zelden meteen goed. Voor mij nooit meer een Epson.

  27. anna schreef:

    Hallo ik heb een epson xp 215
    Hij herkende de cartridge niet en een paar x geprobeerd nu blijft alleen de zwarte en de gele niet herkend en de andere wel ik ben er achter gekomen dat achter de cartridge chip zitten nou blijkt dat de tandjes weg zijn en ik denk dat dat het probleem is wat moet ik doen ?
    Kan je ze vervangen? Of wordt het een nieuwe printer?

  28. marloes schreef:

    Ik heb een epson xp-405, nieuwe cartridges erin, maar print geen zwart. alle kleuren doen het behalve zwart. De printer herkent de cardridge wel maar er komt geen zwart op papier

  29. Thijs schreef:

    Bedankt voor de tip heb de stappen gevolgd en de printer print weer. Een mooie manier om elkaar te helpen, mijn moeder kan weer printen.

  30. Jos schreef:

    hallo ik heb het zelfde probleem met mijn printer patronen worden niet geacepteerd altijd orgenele er in gehad. Ik wordt er moedeloos van .
    Zou contact spry een oplossing zijn.?

  31. Alex schreef:

    Hi,

    Ik heb een MacBook Pro dus de monitor uitzetten bij mij heeft geen effect. Wanneer ik drie cartridges erin doe, ongeacht kleur, geeft hij alleen de ontbrekende aan, maar zodra ik die er ook bij doe, doen ze het allemaal niet meer.

    Weet u waar dit aan kan liggen?

  32. Rinus schreef:

    Mijn Epson xp-215 printer voorzien van nieuwe originele epson cartridges bleef in storing. Via de chat met epson het probleem opgelost door de chips en contactpuntjes van resp. de cartridges en printer met een brillendoekje schoon te maken.

  33. Auke Denekamp schreef:

    hoi

    ik heb de printer nu met ene usb kabel aangesloten en bovenstaande stappenplan uitgevoerd maar de printer blijft aangeven dat ze niet herkend worden , wat kan ik nog doen om alles werkend te krijgen de ink is origineel van Epson .

    Help !!!!!!!!!

  34. Auke Denekamp schreef:

    Hoi

    ik heb zaterdag originele Cardridge gehaald voor mijn Epson XP 215 maar deze worden niet herkend door de printer.

    Deze heb ik draadloos verbonden met mijn Laptop windows 7 .
    De status monitor staat aan . maar Printer geeft aan dat de cartridge niet goed zijn worden n iet herkend . printer uit gezet . laptop uit gezet . weer opgestart printer aan gezet maar geen verbetering. Wat kan ik nog doen . Alles is origineel. Help .

  35. Leo Put schreef:

    ik gebruik huismerk cartridges van print About
    Geen probleem,tot gisteren.
    Nieuwe cartridges weden niet herkend.
    Gebeld met PrintAbout.
    Ik kreeg originele toegestuurd,geen probleem.
    Ik hebben Epson xp412 printer.

  36. Els Telder schreef:

    i like to print only with black with my printer epson xp-212
    but i don’t know how that works

  37. Jan schreef:

    Hallo..
    er is een probleem met de printer Epson Stylus DX8450 ik heb daar cartridges met arc chips ingezet, enige tijd ging alles goed maar plotseling werden de chips niet meer herkent, het begon met geel, cartr. eruit en weer erin toen werden geel EN blauw niet meer herkent, weer wisselen en toen werd er geeneen meer herkent, weer wisselen, alleen blauw niet, toen weer geeneen en daarna weer alleen geel enz. enz. weggooien is zonde want hij is vrij nieuw en arc cartr. zijn ook niet goedkoop,
    Heeft u enig idee wat ik nog zou kunnen doen?
    Vriendelijke groet.. Jan de Wit

  38. pottema schreef:

    Ik durf wel te bewern dat het k.t printers zijn! Nondejuh wat een gezeik zeg met Epson. Ik heb een Hp 5550 deskjet ding staat al een half jaar ongebuikt, ik geef een print opdracht en voert dat zonder problemen uit! Met mijn Epson sx445w alleen maar problemen.

  39. Rob schreef:

    Ik kan op mijn Apple de truc met de Status Monitor niet uitvoeren. Ik ben dan ook KLAAR met EPSON. Dit soort fabrikanten zijn niet alleen irritant maar kosten je ook nog eens te veel geld. NOOIT meer een Epson. Ik ga met allle plezier eentje van een ander merk halen.
    Ik begrijp die foto van die vos ook. Dat zijn slimme beesten. Hij kijkt zo verbaasd omdat er nog mensen zijn die in de Epson rommel trappen.

  40. Froukje schreef:

    Ik heb donderdag een epson xp 212 gekregen met inkt nou deed hij het tot vanmiddag( ik was aan het uitlijnen.. en ineens geeft hij aan dat ze op zijn ( dit kan helemaal niet meer is er niet mee gedaan) nu ben ik dus nog steeds bezig met dat lampje uit te krijgen alles geprobeerd niet gelukt nog een oplossing mss?

  41. elly schreef:

    Ik heb een epson xp215 dan kan ik geen usb eruit halen…wat moet ik dan doen als hij de cartridge niet herkent?

    • Martijn schreef:

      Het belangrijkst is het uitschakelen van de Epson Status monitor maar hiervoor moet de printer wel aangesloten zijn aan de computer (via USB).

      De USB kabel uit de printer (of de PC) halen is enkel voor het resetten.

  42. Johnnie492 schreef:

    P.S ik heb een Epson WF-2540

  43. Johnnie492 schreef:

    Ik heb vandaag de cartridges moeten vervangen en die werden ook niet herkend.
    Ik heb de cartridges verwijderd en de printer helemaal losgekoppeld en daarna werden ze wel herkend maar alleen de zwarte geeft geen inkt. En ik heb 2 nieuwe patronen geprobeerd.
    Wat kan daar het probleem van zijn?

  44. Netty schreef:

    Hiep Hoi!
    Na uren getob accepteert mijn Epson XP 405 de niet-originele Epson cartridges.
    En geloof het of niet, de print is nu ook beter!
    Hartelijke dank Martijn,
    Netty

  45. grietje schreef:

    Ik zit net zo.Nieuwe epson cartridges er in .Hij vertikt het gewoon.Monitor en alles uitgeschakeld helpt ook niet.Het is bijna een nieuwe epson en nieuwe cartridges ik snap er niks meer vanKan u mij helpen?Groetjes grietje

  46. Albrecht schreef:

    Als ik de Status Monitor van mijn Epson Stylus Photo P50 afzet om compatibele patronen te gebruiken, kan ik dan nog zien hoeveel inkt nog in die patronen zit?

  47. Scholten schreef:

    Ik heb een apple computer,en een epsonprinter eraan
    Bij nieuwe cartridge geen herkenning Hoe te handelen? gr Hans

  48. ijgenweisje schreef:

    Helaas, heeft bij mij ook niet gewerkt. Mijn printer heeft het altijd gedaan met niet orginele cartridges tot ik een update moest uitvoeren. :-(

  49. J. Brons schreef:

    Hi Martijn,
    Alles precies zo gedaan. Alleen blijft de printer aangeven dat hij de cartridges niet herkent. Zijn er nog andere opties?
    Alvast heel erg bedankt voor je informatie.

    • Martijn Oud schreef:

      Helaas is er dan weinig wat je kan doen. Zoals ik hierboven aangaf is het verstandig om te controleren of het probleem bij één van de cartridges ligt of allemaal door deze los van elkaar te testen.

  50. S.G. Neutel schreef:

    Fijn dat er mensen zijn die zoveel moeite doen om anderen met problemen te helpen op internet.
    Ik heb alle bovenstaande stappen genomen maar nog steeds herkent mijn epson SX 235W de cartridget niet.
    Ik heb vanaf het begin problemen en al veel teveel geld uitgegeven aan cartriges. Ik print bijna uitsluitend zwart maar de Epson kleuren cartridges geven aan dat ze na ongeveer 3 printjes leeg zijn. De andere merken die goed in de printer passen en geschikt zijn voor Epson herkent mijn systeem nog steeds niet. Weet u nog een andere oplossing voor mij?

    • Martijn Oud schreef:

      Als de statusmonitor correct is uitgeschakeld en de cartridges worden niet herkend dan is het goed mogelijk dat er een defecte cartridge tussenzit.

      Ik zou adviseren de cartridges één voor één te installeren met bijvoorbeeld oude, originele, lege cartridges. Zo is het probleem mogelijk te herleiden tot één defect product.