Firmware terugdraaien op HP LaserJet printers

Door , vrijdag 28 oktober 2022 om 15:46 - Algemeen

Van HP is het algemeen bekend dat zij er alles aan doen om de eindgebruiker zo veel mogelijk richting het gebruik van originele printer gebruiksartikelen te sturen. Dat kan enorm duur uitpakken, vooral als jij of je bedrijf veel print! Sinds het begin van onze bedrijfsvoering raden wij onze klanten aan om huismerk varianten te gebruiken in plaats van de dure toners en cartridges van de printerfabrikanten. Het printresultaat is identiek en je bespaart honderden euro’s!

HP is echter niet blij met deze besparingen bij hun eindgebruikers, omdat dit een groot deel van hun winst wegpakt. Dit is ook de reden dat zij voortdurend firmware updates uitbrengen die huismerk toners onklaar maken. Wanneer je dan een afdruk wilt maken, krijg je dan een foutmelding. Deze verschillen van een simpele “toner niet herkend” error, tot simpelweg “installeer een originele HP-toner”. We raden al onze klanten altijd aan om firmware updates uit te schakelen op HP laserprinters zodat de huismerk toners blijven werken, echter wordt dit soms vergeten, of de printer van de klant had deze nieuwe firmware al toen ze de printer kochten.

HP printer foutmeldingen na firmware update
Bij een printer waarvan de firmware geüpdatet is, kunnen dit soort foutmeldingen omhoog komen bij het installeren van nieuwe toner cartridges

Firmware terugdraaien

Bij sommige HP LaserJet Pro printers is het mogelijk om de firmware terug te draaien om zo weer huismerk toners te gebruiken. In dit artikel lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet. In dit artikel vind je een stappenplan, de download voor de software en wat je kan doen om nieuwe updates te voorkomen.

Let op: Hoewel het terugdraaien van je printerfirmware een eenvoudig proces is, sluiten we niet uit dat het mis kan gaan waardoor je printer niet meer naar behoren werkt. De kans hiervoor is nihil, maar volg het stappenplan op eigen risico!

Stap 1: Downgrade software downloaden

Om te beginnen, moet je de volgende software downloaden. We hebben hieronder twee verschillende linkjes waarmee je de juiste software kan downloaden voor jouw printer. Staat jouw HP LaserJet printer er niet bij? Dan kan je helaas je printerfirmware (nog) niet terugdraaien. We houden dit artikel up-to-date en zullen nieuwe linkjes en methodes toevoegen zodra deze beschikbaar zijn.

We hebben helaas geen downloads van de downgrade software voor MacOS, Linux, of oudere Windows versies. Zorg dus dat je een Windows 7/10/11 computer of laptop hebt om de downgrade uit te voeren.

Printer Download
HP Laserjet M153 Windows 7 download Windows 10/11 download
HP Laserjet M154 Windows 7 download Windows 10/11 download
HP Laserjet Pro M180 Windows 7 download Windows 10/11 download
HP Laserjet Pro M181 Windows 7 download Windows 10/11 download
HP Color Laserjet Pro M254dw Windows 7 download Windows 10/11 download
HP Laserjet Pro M280 Windows 7 download Windows 10/11 download
HP Laserjet Pro M281 Windows 7 download Windows 10/11 download

De bovenstaande printermodellen maken gebruik van de HP 203A/203X/205A (CF540/41/42/43A, CF540/41/42/43X en CF530/31/32/33A) toners. Deze toners zijn allemaal in huismerk variant beschikbaar, maar hebben helaas vaak te maken met firmware blokkades. Lees snel verder en volg de stappen om de blokkade op te heffen voor jouw printer!

Stap 2: Fabrieksinstellingen terugzetten op je printer

Om de printer klaar te maken voor een downgrade, moet je een aantal stappen doorlopen.

 1. Op jouw printer, navigeer op het display naar “Instellingen”, ookwel het tandwiel-icoon
 2. Klik op “Service”
 3. Klik nu op “Fabrieksinstellingen”
 4. Klik op “OK”
 5. Wacht totdat de printer klaar is met resetten

Wanneer je printer teruggezet is naar fabrieksinstellingen, kan je naar de volgende stap.

Stap 3: Downgrade toestaan

Nu moet je een instelling omzetten die het downgraden van jouw printer mogelijk maakt.

 1. Navigeer nu opnieuw naar het “Instellingen” scherm, ookwel het tandwiel-icoon
 2. Klik op “Onderhoud”
 3. Klik hier op “LaserJet-update”
 4. Klik op “Updates beheren”
 5. Klik nu op “Downgrade toestaan”
 6. Klik hier nu op “Ja”

Stap 4: Firmware-updates uitschakelen

 1. Navigeer nu opnieuw naar het “Instellingen” scherm, ookwel het tandwiel-icoon
 2. Klik op “Onderhoud”
 3. Ga naar het “Updates beheren” menu
 4. Klik nu op “Automatisch controleren”
 5. Klik hier nu op “Nee”
 6. Ga opnieuw terug naar het “Updates beheren” menu
 7. Klik hier op “Vragen voor installatie”
 8. Kies voor de optie “Altijd vragen”. Als je printer nu tóch van plan is om te updaten, kan je altijd nee zeggen!
 9. Ga weer terug naar het “Updates beheren” menu
 10. Klik als laatste op “Updates toestaan”
 11. Klik nu op “Nee”

Na het volgen van de bovenstaande stappen, kunnen we beginnen met het downgradeproces.

Stap 5: Downgrade software draaien

Om de printer te downgraden, moeten we de software draaien die je hierboven hebt gedownload. Let goed op dat je de juiste software hebt gedownload voor jouw printer en bestuurssysteem; anders zal de downgrade niet werken.

Let goed op dat jouw printer is aangesloten via USB, of via het netwerk. Voor het downgradeproces raden we aan dat je de printer aansluit via USB. Dit is stabieler en velen malen sneller.

 1. Open het gedownloade bestand (.exe)
 2. Als jouw computer vraagt om extra rechten, kies je voor “Ja”
 3. Er komt nu een scherm naar boven waarmee we de printer gaan downgraden
 4. In het bovenste veld kies je je printer. Let goed op dat je de juiste printer selecteert.
 5. Klik nu op de middelste knop “Send Firmware”
 6. Wacht geduldig af. De downgrade kan even duren en is te volgen via de “Progress” balk.
 7. Ook nadat de “Progress” balk helemaal gevuld is, kan het even duren voordat de printer zelf klaar is met de installatie. Wacht geduldig af.
 8. Als de downgrade ook op jouw printer voltooit is, kan je het programma sluiten door op de rechter “Exit” knop te klikken.
 9. Nadat de update is uitgevoerd, is het belangrijk dat je opnieuw de firmware updates uitzet door nogmaals Stap 4 te volgen.

Downgrade voltooit

Na het volgen van alle bovenstaande stappen, is de downgrade van jouw printer voltooit! Je kunt nu weer huismerk toners gebruiken, en weer zorgeloos doorgaan met printen. De update zal ook niet meer terug komen als je stap 4 goed hebt gevolgd.

Nu je printer weer probleemloos met compatibele toners werkt, kan je weer beginnen met sparen. De beste manier om geld te besparen op jouw printerkosten is met de hoogwaardige producten van FLWR. FLWR is een premium alternatief dat zich onderscheidt met 3 beloftes: Kwaliteit, continuïteit, en compatibiliteit. Hiermee ben je altijd verzekerd van een werkend product! Ervaar het verschil: dezelfde printkwaliteit en betrouwbaarheid als origineel, maar dan voor een fractie van de prijs.

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*