Het juiste fotopapier kiezen

Door , maandag 14 november 2022 om 17:12 - Algemeen | Doe-het-zelf

Niet alle fotopapier is hetzelfde. Met behulp van het juiste printpapier kun je verschil in afdruk, weergave en het behoud van je foto’s maken.

De dagen van foto’s in de donkere kamer ontwikkelen is voorbij. Door de digitale revolutie printen we nu vaak zelf onze gemaakte beelden thuis af. En dit leidt tot de voor de hand liggende, onvermijdelijke vraag: Welke soorten papier moet ik gebruiken om mijn foto’s te printen? En het bekende antwoord is: Het hangt er allemaal van af. Lees dit artikel en het juiste fotopapier kiezen wordt een eitje.

fotopapier kiezen

Fotopapier kiezen

Fotopapier is totaal anders dan standaard printpapier. Je kent het wel, afbeeldingen gedrukt op standaard papier zien er vaak vlak, krijtachtig en levenloos uit. Erger nog, de kleuren komen niet naar voren en de meeste details in schaduw verdwijnen. En als je dan ook nog eens met een Inkjet printer print, dan komt het papier er gekreukt door de natte inkt uit. Normaal papier is alleen goed voor test fotoafdrukken, het uiteindelijke resultaat wil je natuurlijk graag op fotopapier printen en bewaren.

Fotopapier is speciaal ontwikkeld voor laser – en inkjetprinters. Dit papier is dikker, glanzender en minder poreus dan normaal papier. Je beelden komen beter tot leven, kleuren zijn scherp en je ziet meer detail in licht en schaduw. Meer voordelen van fotopapier zijn:

  • De inkt hecht beter op het papier/oppervlak
  • Betere verspreiding van de inkt, minimale puntverbreding
  • Fotopapier beschermd tegen vervaging, verkleuring en ozon schade
  • De droogtijd is korter, hiermee voorkom je ook dat foto’s aan elkaar plakken
  • Beschermd tegen vingerafdrukken, vlekken of watervlekken
  • Om de tonaliteit van de afgedrukte afbeelding te verbeteren

Verschillende soorten fotopapier

Wie fotopapier gaat kiezen heeft aardig wat keuze; niet alle fotopapier is identiek. Om de beste soort papier voor jouw printer, esthetische wensen en verwachtingen te kiezen moet je een aantal dingen over de foto-papier-technologie weten.

Als eerste moet fotopapier worden afgestemd op je specifieke type printer. Fotopapier voor laserprinters zal het niet goed doen in Inkjetprinter en vice versa. Dit komt omdat lasers gebruik maken van hogere temperaturen om de kleur op het papier te krijgen.

Voor de meeste gebruikers is het beste fotopapier het soort dat gemaakt is door de fabrikant van je printer. Je ziet dan meestal de beste resultaten in termen van bedrukbaarheid, beeldkwaliteit, kleurechtheid en levensduur. Al verschilt fotopapier van een huismerk tegenwoordig niet veel meer in kwaliteit en is tevens een goedkopere optie. Daarnaast kunnen derde partijen je ook van meerdere oppervlakken en texturen voorzien dan de printerfabrikant. Ze bieden vaak meer keuze.

Dan is het ook nog belangrijk of je printer gebruik van kleurstof of pigment inkten maakt. Maar gelukkig hoef je dit als consument niet te weten en controleer je gewoon de verpakking van het fotopapier op compatibiliteit. De meeste papieraanbieders zijn behulpzaam en noemen een lijst van de merken en modellen van printers die werken met hun fotopapier.

Dus hoe kies je het juiste papier voor je foto’s?

Standaard kwaliteit fotopapier is zuinig, gemakkelijk te gebruiken en het meest geschikt voor dagelijkse foto’s en snapshots. De volgende stap in kwaliteit is zwaarder, helderder en ontworpen voor doeleinden zoals fotoalbums. Het allerduurste fotopapier is geschikt voor archiefmateriaal, tentoonstellingen, ingelijste prints en andere doeleinden die de hoogst mogelijke printkwaliteit eisen.

Dus gaat het om foto’s voor thuisgebruik? Dan zit je met standaard (huismerk) fotopapier prima.

Bekijk hier het fotopapier assortiment van inktweb.nl

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*