Zelf foto’s printen (4 tips) Deel I

Door , donderdag 15 september 2022 om 16:01 - Doe-het-zelf | Tutorials

Met een beetje kennis en praktijkervaring moet je in staat zijn om zelf thuis fraaie foto’s te printen. Wij geven je vandaag 4 technieken voor het verbeteren van de kwaliteit van jouw afdrukken.

Thuis foto’s printen

Als je zelf al eens geprobeerd hebt je foto’s thuis te printen en hierna teleurgesteld over het resultaat was, dan kan het zijn dat je een aantal fouten hebt gemaakt die te corrigeren zijn. De meeste thuis printers en hun cartridges kunnen hedendaags foto’s afdrukken van dezelfde kwaliteit als bijvoorbeeld een drogisterij. Dit zonder al te veel werk van jouw kant. Hier volgen een aantal tips die je helpen om zelf thuis de mooiste foto’s te printen.

Heb je nog geen goede printer? Lees onze tips over een printer kopen.

Canon printer is foto's printen

1. Juiste print opties kiezen

Als jouw printer en camera je de keuze geven tussen rechtstreeks afdrukken vanaf de camera en uit het geheugen (USB of memory card), experimenteer dan met beide. Tussen de twee keuzes kan een significant verschil in output kwaliteit zitten. Het is de moeite waard om een beetje tijd en moeite te investeren. Print meerdere foto’s vanuit verschillende print opties om te zien hoe groot de verschillen zijn en met welke optie je het beste af kunt drukken.

2. Printer auto fix functie leren gebruiken

De meeste speciale fotoprinters en een aantal standaard Inkjets hebben een automatische fix functie die het beeld analyseert en meerdere instellingen tegelijk kan aanpassen. Deze kunnen variëren van contrast, helderheid, gamma en rode ogen correctie.

Met de meeste foto’s geven deze automatische fix functies een verbetert eindresultaat, maar in sommige gevallen doen ze meer kwaad dan goed. Weer even uitproberen dus.

3. Preview foto’s voor rechtstreeks afdrukken

Als je printer rechtstreeks van geheugenkaarten kan afdrukken, dan kan deze je limiteren tot het bekijken van foto’s door een afdruk op een indexblad of door te kijken naar de beelden op een ingebouwd preview scherm. Beide opties hebben zo hun voordelen en nadelen.

Afbeeldingen met behulp van het preview scherm bekijken is sneller, omdat je niet twee keer hoeft af te drukken. Dit kost minder omdat je dan geen extra papier of inkt gebruikt. Nadeel is dat het scherm vaak klein is en je de afbeeldingen niet goed kunt zien. De uiteindelijke print kan er heel anders uit komen te zien.

Het printen van een preview indexblad met de afbeeldingen geeft een veel betere weergave van hoe de uiteindelijke print van de foto er uit komt te zien. Aanrader is dan ook om dit overzicht te printen alvorens je een keuze in de uiteindelijk te printen foto’s maakt. Deze optie is minder snel en kost meer inkt en papier natuurlijk.

4. Fotos printen met het juiste papier

Gebruik papier dat geschikt is voor het printen van foto’s. Betere kwaliteit papier levert betere kwaliteit prints. En dat niet alleen qua kleur en glans. Als je bijvoorbeeld een foto af wilt drukken om in een frame aan de muur in de woonkamer te hangen, dan wordt deze foto blootgesteld aan veel daglicht. Gebruik in dit geval de hoogste kwaliteit print papier beschikbaar voor je printer zodat de foto niet flets wordt. Speciaal fotopapier zal je altijd het beste resultaat geven. Wil je toch een iets goedkopere optie, maar wel goed resultaat? Dan kun je ook voor de hoogste kwaliteit ‘normaal’ papier gaan.

Bij sommige printers is het nodig om deze op het juiste type papier in te stellen, let hier even op.

Lees zelf foto’s printen deel II op Inktweb.nl, voor nog meer tips om thuis kwaliteit foto’s af te drukken.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*