Zelf foto’s printen (4 tips) Deel II

Door , maandag 3 oktober 2022 om 10:26 - Doe-het-zelf | Tutorials

Met een beetje kennis en praktijkervaring moet je in staat zijn om zelf thuis fraaie foto’s te printen. In deel I van zelf fotos printen las je al hoe je de juiste print opties kiest, hoe je de auto fix functie gebruikt en welk print papier je de beste kwaliteit afdrukken geeft. Hier in deel II van zelf fotos printen ontdek je weer 4 nieuwe technieken voor het verbeteren van de kwaliteit van jouw afdrukken.

1. Zelf foto’s printen vanuit een bewerkingsprogramma

Voor de beste kwaliteit prints load je de foto’s op naar je computer en druk je af vanuit een fotobewerkingsprogramma. Speciale fotoprinters die gericht zijn op professionals bieden vaak niet eens de optie om direct te printen, professionals en serieuze amateurs weten dat ze veel betere controle over de basisfuncties (zoals bijsnijden, vergroten, kleurbeheer, geavanceerde editing functies) hebben met een fotoshop programma op de computer. Bij sommige printers is het ook het geval dat je vanaf de computer hogere resolutie foto’s af kunt drukken dan wanneer je dit rechtstreeks vanaf een camera of geheugenkaart doet.

Fotobewerkingsprogramma’s of fotoshop programma’s komen in allerlei soorten en prijzen. Wil je eerst eens kosteloos aan de slag? Download dan het gratis exemplaar Picasa van Google.

zelf foto's printen

2. Vermijd de compressie narigheid

De meeste standaard camera’s bewaren foto’s in een gecomprimeerd JPG-formaat. Het is altijd een goed idee om de compressie uit te schakelen (wanneer mogelijk) voor de best mogelijke kwaliteit foto’s. Nog belangrijker is dat je nooit een gecomprimeerde foto op je computer moet bewerken en deze vervolgens weer opslaat in een gecomprimeerd formaat. Per keer dat je in gecomprimeerd formaat opslaat, wordt de kwaliteit minder.

Sla een foto op in eigen formaat van de camera of bijvoorbeeld in TIF, zonder compressie. Hiermee voorkom je verdere verslechtering van de afbeelding.

3. Printer instellen op het papier dat je gebruikt

De instellingen van je printer verdienen bijzondere aandacht. In deel I van zelf fotos printen hadden we het hier al over. Vandaag gaan we verder in op de instellingen voor het print papier dat je gebruikt voor het zelf afdrukken van je foto’s.

Sommige printers zijn uitgerust met sensoren en slim genoeg om het soort papier dat je gebruikt automatisch te detecteren. Maar dit is slechts in enkele gevallen zo en werkt niet altijd betrouwbaar. Maak er dus een gewoonte van dat elke keer wanneer je switcht tussen normaal en speciaal fotopapier, je de printer hier zelf even op aanpast.

4. Experimenteer met verschillende papiersoorten

De glossy afwerking die je op de meeste drogisterij prints en fotopapier prints ziet is zo gewoon dat mensen niet eens andere mogelijkheden overwegen. Maar er zijn andere keuzes. Veel professionele fotografen printen liever foto’s af op mat papier bijvoorbeeld. Probeer ook eens verschillende print papier soorten uit en ontdek welke jij het mooist vindt.

Lees ook: normaal, glossy en mat foto printpapier, wat is het verschil? 

Zelf foto’s printen

Er zijn nog andere technieken voor het verbeteren van je eigen afdrukken, maar dit zijn toch wel de allerbelangrijkste. Hoe meer je met je afdrukken experimenteert, hoe beter ze worden. Pas onze tips en methoden toe en ontdek wat voor jou het beste eindresultaat geeft.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*