Normaal, Glossy en Mat fotopapier, wat is het verschil?

Door , woensdag 14 september 2022 om 10:25 - Algemeen | Tutorials

fotopapier-brother-canon-agfa

Als je vroeger je foto’s wilde laten afdrukken, dan ging je naar een zaak als de Hema. Je foto’s liet je dan afdrukken op het welbekende formaat 10 x 15 centimeter en dan kon je kiezen tussen “Mat” of  “Glanzend”. Als je voor “Mat” koos, kreeg je fotopapier wat een licht ruwe bovenkant had en geen licht weerspiegelde. Bij “Glanzend” kreeg je een prachtig gladde foto met een glanzende bovenlaag. Tegenwoordig doe je dat zelf op je fotoprinter. Alleen zijn er nu zoveel meer opties voor papier; “Mat”, “Glossy” maar ook “Semi-Gloss”, “Extra Glossy” en “Laminated Gloss”.

Als je je foto’s op gewoon inkjet papier zult printen, dan zie je snel dat de foto vrij flets is. De kleuren komen niet goed tot zijn recht en het papier zal gaan krullen doordat er teveel natte inkt op zit. Fotopapier is ten eerste veel dikker en zal dus niet krullen als er veel inkt op geprint wordt, tevens lekt de inkt veel minder uit waardoor kleuren en details beter behouden blijven. Zodoende kan fotopapier meer “Dots per inch” hebben, een hogere print-resolutie als het ware.

Wat is Mat fotopapier?

VoordelenNadelen
+ Trekt geen stof aan Minder detail in de foto’s
+ Vingerafdrukken blijven niet zichtbaar Absorbeert meer inkt
+ Vrij van spiegeling Kleuren komen minder goed tot hun recht
+ Goed te gebruiken voor in agenda’s 
+ Inkt droogt snel 

Dan kom je bij de verschillende soorten papier. Laten we beginnen met “Mat” fotopapier. Deze heeft als groot kenmerk dat het niet glanzend is, het reflecteert geen licht, heeft geen spiegelend effect en vingerafdrukken zijn vrijwel niet zichtbaar op dit papier. Het is dus een goede optie als je foto’s veel meeneemt of aan andere mensen geeft om te bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pasfoto’s. Het grote nadeel is dat mat wat mindere kleurkwaliteit heeft en het meer inkt absorbeert, waardoor je prints wat sneller wazig lijken.

Wat is glanzend fotopapier?

Omdat er zoveel opties zijn, maken we even een kleine opsomming van de glanzende opties en de specificaties. Over het algemeen is de kwaliteit van glanzend papier veel hoger, de kleuren komen uitermate goed tot zijn recht en de foto’s kunnen zeer veel detail bevatten, afhankelijk van de printer waar de foto mee geprint is.

 • Semi-Gloss: Dit is een goede tussenmoot tussen mat en glanzend in. Een licht glanzende laag zorgt ervoor dat de kleuren beter tot zijn recht komen en het zal niet zoveel weerspiegeling hebben als normaal glanzend materiaal. Het is hogere kwaliteit dan mat, en lagere kwaliteit dan Normal Glossy.
 • Glossy: De standaard in glanzend papier. Voor de meeste printers is dit het ideale fotopapier. Een lange levensduur en scherpe kwaliteit zorgt ervoor dat dit papier perfect is voor het gebruik van bijvoorbeeld foto’s die ingelijst worden.
 • Premium-Gloss: Dit papier zal de scherpste details en hoogste kleurwaarde geven van al het papier. Premium-Gloss wordt met name gebruikt in professionele fotoprinters, omdat de kwaliteit met een all-in-one printer lang niet het optimale uit het papier zal halen.
VoordelenNadelen
+ Hogere kwaliteit foto’s Reflecteert invallend licht
+ Meer zichtbare details Vingerafdrukken en stof zijn snel zichtbaar
+ Hoge kleurkwaliteit Inkt droogt langzaam
+ Goed te gebruiken voor in fotolijstjes Spiegelend effect
+ Meer dots-per-inch 

Het nadeel van Glossy papier is dat het veel licht reflecteert en een hoog spiegelend effect kan hebben. Ook vuil en vingerafdrukken zijn zeer snel zichtbaar op de foto, om deze redenen wordt glanzend papier vaak gebruikt voor foto’s die ingelijst worden of in een fotoboek geplakt worden en goed bewaard zullen blijven.

fotoprinter-pixma-pro-1

Oke, maar welk fotopapier is de beste?

Veel printerfabrikanten hebben hun eigen fotopapier. Canon, HP, Brother en vele anderen hebben hun eigen verpakkingen met zogenaamd het “beste” papier voor de printer. Dit is eigenlijk altijd gewoon een van de Glossy fotopapiersoorten en zal niet gegarandeerd de beste kwaliteit geven. Ook huismerk papier kan zeer goede foto’s weergeven en is vaak een stuk goedkoper. Printers werken veelal het beste met papier wat speciaal is ontwikkeld voor de printer (lees: hetzelfde merk als van je printer) maar het blijft altijd een afweging tussen prijs en kwaliteit.

Mits je twijfelt tussen de soorten papier en de vele merken die beweren de “beste kwaliteit” te geven, let dan op dat het fotopapier van een redelijke dikte is. Het is niet zo dat dikker papier altijd het beste is, maar het zal altijd beter de inkt absorberen en vasthouden dan normaal inkjet-papier waar je tekst op print. Goedkopere merken papier zullen vaak wat dunner zijn en te dun kan een negatieve invloed hebben op het eindresultaat. En je kan je fotopapier dus ook altijd kopen bij Inktweb.n.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

4 reacties

 1. Ruud Brouwer schreef:

  Hallo,

  Ik heb een tijdje geleden een HP Envy 5530 printer gekocht. Vorige week geinstalleerd en een aantal foto’s perfect uitgeprint met HP fotopapier wat bij de printer werd geleverd. Eergisteren koop ik nieuwe fotopapier van de Hema en ik krijg echt NIETS meer uitgeprint. D.w.z. soms een heel klein deel van een foto, maar bijna alles komt wit uit de printer, zonder enige afbeelding.

  Maakt het echt uit of je HP of Hema-fotopapier gebruikt voor deze printer? Ik weet niet wat ik anders doe dan de eerste afdrukken op HP-fotopapier, die dus zoals gezegd perfect eruit kwamen rollen…

  Alvast bedankt voor de respons, groet,

  Ruud Brouwer

 2. Guido Persyn schreef:

  welke dikte moet men nemen? wordt de dikte aangegeven met g/m^2 ?
  kunnen alle printers alle dikten aan ?