Wat betekent “80 grams” papier, en hoe werkt papier gewicht?

Door , donderdag 15 mei 2014 om 12:30 - Tutorials

papier-vliegtuig

Bij het aanschaffen van papier is het altijd belangrijk om te kijken naar het gewicht van het papier. Bij het meeste kopieerpapier staat bijvoorbeeld “A4 80 g/m²”, maar wat betekent dit precies? 1 velletje papier is toch geen 80 gram? In dit artikel lees je hoe dit precies werkt!

Gramsgewicht

In een eerder artikel hebben wij het al gehad over het formaat van papier (de A standaard). Hier lees je dat het formaat van papier bepaald wordt door het A0 formaat. Met het gewicht is dit ook het geval. Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we ‘gramsgewicht’. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel.

“Formeel gezien is deze benaming onjuist”

Formeel gezien is deze benaming onjuist, omdat het niet een gewicht betreft maar een gewicht per oppervlakte. Het gramsgewicht is afhankelijk van de samenstelling van het papier. De hoeveelheid celstof, vulstof, vocht en coating bepalen het gewicht per vierkante meter. Ook het type vezelbron dat gebruikt is heeft invloed op het gramsgewicht. Hieronder vind je een kleine hulpaanduiding ten opzichte van het formaat en gewicht van papier:

Papierformaat Gewicht
A0 1x het gramsgewicht
A1 1/2 het gramsgewicht
A2 1/4 het gramsgewicht
A3 1/8 het gramsgewicht
A4 1/16 het gramsgewicht
A5 1/32 het gramsgewicht
A6 1/64 het gramsgewicht

Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5). Vanaf 180 g/m² wordt papier karton genoemd.

De verschillende gewichten

Voor brieven en andere correspondentie wordt eigenlijk altijd 80 grams papier gebruikt, dit is het standaard soort papier. Sommige mensen printer echter liever op iets dikker papier van 90 grams en voor speciale toepassingen kun je, afhankelijk van je printer, nog zwaarder papier gebruiken, bijvoorbeeld 120, 160 of zelfs 200 gram.

Belangrijk om te weten is dat zwaarder papier niet zozeer betekent dat het beter is (maar het is wel een goeie indicator). Op 80 g/m² A4 papier van het ene merk krijg je bijvoorbeeld niet dubbelzijdig printen terwijl een ander merk met het zelfde gewicht hier geen problemen mee heeft. Dit heeft weer te maken met het witheid van het papier.

4 reacties

 1. irma de pre schreef:

  ik heb een iphad en een sansung mobiel verder heb ik geenverder aparaten alleen nog een ph printer

 2. Nicole Vanden Eynde schreef:

  Hoe dik is een blad van 200 gram per m²?
  Is een blad van 300 gram 50% dikker dan een blad van 200gram per m²?

 3. xxxx schreef:

  wat betekent 120 grams papier

 4. Carl schreef:

  Heb een Brother DCP330C. Tot welke dikte papier kan deze machine printen? Kan geen specs vinden op internet.
  Bij fotopapier 260 en 195 grams lukt het niet af te drukken.
  Machine loopt vast.
  Graag Replay
  Vr.Gr. Carl

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*