Wat is fotopapier voor een Laserprinter?

Door , woensdag 14 september 2022 om 10:07 - Algemeen

Laserprinters staan bekend om een aantal belangrijke punten. De snelheid van het printen, de haarscherpe en duidelijke afdrukken en de levensduur hiervan. Hierdoor zijn laserprinters uitermate geschikt voor werkplekken waar veel tekst geprint wordt. Helaas heeft de laserprinter ook redelijk wat nadelen, met als grootste klacht het produceren van kleuren. En het fotopapier is minder snel te verkrijgen.

Het is aanzienlijk makkelijker om vloeibare inkt te mengen tot de gewenste kleur bereikt is, waardoor de meeste laserprinters niet geschikt zijn voor het reproduceren van foto’s en afbeeldingen. Toch zijn er enkele zeer goede printermodellen die nog aardige kleuren weergeven, maar waar print je deze foto’s dan op?

Werkt normaal fotopapier niet?

Het standaard fotopapier dat in vele inkjet printers gebruikt wordt, heeft een licht plakkende laag aan de bovenkant. Dit kun je duidelijk voelen, het papier kleeft makkelijk aan de huid en vingerafdrukken worden snel achtergelaten. Deze laag geeft de mooie diepe glanzende kleuren van de foto weer, en is hierdoor uitermate ongeschikt voor een laserprinter. In een laserprinter wordt de toner door hitte vast gesmolten op het papier. De glanzende laag van normaal fotopapier smelt bij deze temperatuur en kleeft vast aan de fuser.

“Foto’s printen met je laserprinter, wil je dat wel?”

Wat is er anders aan Laserprinter fotopapier?

HP Glossy Paper. Fotopapier voor LaserPrinters.
HP Glossy Paper. Fotopapier voor LaserPrinters.

Er is speciaal photo paper voor de laserprinter, vrijwel het enige verschil met “normaal” fotopapier is het ontbreken van de niet-hitte bestendige laag. Met name HP heeft een groot assortiment papier die aan alle wensen kan voldoen. Zo heb je ook gewoon de keuze uit Mat en Glossy maar ook uit dubbelzijdig afdrukbaar of extra dikte voor bijvoorbeeld visitekaartjes. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit fotopapier (veelal) lastig leverbaar is.

Een goed overdachte keuze

Met de combinatie van een goede printer en het juiste papier is het mogelijk om mooie afdrukken te maken met je laserprinter. De vraag is alleen — wil je dat wel? Een goede foto inkjet printer hoeft niet duur te zijn en zal al snel mooiere prints kunnen maken dan de gemiddelde laserprinter (welke duurder in aanschaf zijn). Het feit dat laserprinter fotopapier aanzienlijk moeilijker te verkrijgen is dan normaal fotopapier is al een sterk teken dat weinig mensen ervoor kiezen om foto’s af te drukken met hun laserprinter.

En je kan je fotopapier dan ook altijd bij Inktweb.nl kopen voor de beste kwaliteit en de laagste prijs. Wie wilt dat nou niet?

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

4 reacties

 1. Jacques schreef:

  Ik heb een HP laserprinter, is hiervoor ook papier dat geschikt is voor het afdrukken van foto’s?

 2. Lexy schreef:

  Welk is laserprinter is het beste? Waar kan ik die aanschaffen?

  Gr Lexy

 3. Gerardus van de Vorle schreef:

  Bedankt voor de duidelijke pros en cons inzake fotopapier. Rest de vraag kan laserfotopapier gebruikt worden voor inktjetprinters.