Printer kopen? Zo kies je de juiste!

Door , zaterdag 8 augustus 2015 om 11:33 - Tutorials

Een printer kopen kan een moeilijke taak zijn. Er is zoveel keuze, welke past nu eigenlijk bij jou? Printers komen in alle soorten en maten, van compact reisprintertje tot krachtig werkpaard. Sommige zijn gericht op multitaskers, andere weer op fotografen. En de vele specificaties voor de resolutie en snelheid kunnen misleidend zijn. Nee, een printer kopen is zo gemakkelijk nog niet.

Met dat in gedachten hebben we voor jou een korte handleiding opgesteld die je helpt de juiste keuze te maken.

Inkjet of laser printer kopen?

De eerste vraag die printer kopers zichzelf moeten stellen is hoeveel en wat je van plan bent te gaan afdrukken.

Inkjetprinters beslaan het grootste deel van de markt omdat ze zowat alles kunnen afdrukken: essays, cirkeldiagrammen, glanzende foto’s en noem maar op. Maar gedrukte tekst van Inkjets zijn niet altijd zo scherp als die van een laserprinter. Meestal zijn ze langzamer en in sommige gevallen duurder om draaiende te houden.

Laserprinters zwaaien vaak de scepter in kantoren omdat ze grote hoeveelheden tekst binnen no-time af kunnen drukken. Ze zijn betrouwbaar en hebben lagere kosten per pagina. Kleurenlaserprinters zijn inmiddels ook betaalbaar voor de consument, maar het vervangen van de kleuren toner kan onbetaalbaar zijn, waardoor een laserprinter vaak weer minder geschikt voor thuisgebruik is.

Waarvoor wil je een printer kopen?

Tenzij je van plan bent om een roman te schrijven en deze pagina na pagina af te drukken, dan zijn Inkjetprinters vaak de beste inzet voor thuisgebruikers vanwege hun flexibiliteit. Als je veel pagina’s gaat afdrukken dan is een laserprinter het overwegen waard.

Een ding om in gedachten te houden bij het maken van je beslissing is dat er Inkjetprinters zijn ingevoerd met hogere capaciteit inktpatronen, die de kosten per pagina verlagen. Bovendien zijn Inkjetprinters de afgelopen jaren sneller geworden.

Alles in een printer

Zowel laser – als inkjetprinters komen in uitvoeringen met een scanner bed op de bovenkant van het apparaat. Dit maakt ze een all-in-one (AIO) met printer, kopieerfunctie en scanner (soms ook fax). Hoewel je misschien niet alle functies nodig hebt, kan het kopen van een AIO-printer voor thuisgebruik zin hebben. Niet alleen omdat het goedkoper is dan een aparte scanner en printer kopen, maar ook omwille van ruimtebesparing.

Fotoprinter

Ga je een printer kopen omdat je foto’s of huiswerkopdrachten met cirkeldiagrammen op papier wilt afdrukken? Overweeg dan een speciale fotoprinter. Hoewel ze de flexibiliteit van een AOI-printer missen, is de kwaliteit van de afdrukken vaak wel beter. Benodigdheden zoals papier en cartridges voor deze speciale printers zijn over het algemeen wat duurder dan die voor de standaard printer. Voor degene die veel foto’s van kwaliteit wil gaan afdrukken is de fotoprinter het overwegen waard.

Kosten na aanschaf

Ken je het eeuwenoude business model ‘Het scheermes weggeven, de bladen verkopen’? Dit is ook nog steeds van toepassing in de printerhandel. Dat veel bedrijven consumenten lokken met onvoorstelbaar lage prijzen op hun budget printers, wetende dat ze hen uit kunnen melken wanneer het tijd is om de inktcartridges te vervangen. Iets om rekening mee te houden wanneer je een printer gaat kopen.

Onderzoek naar de kosten van bijvoorbeeld het vervangen van cartridges voordat je een printer koopt is slim. Afhankelijk van hoe vaak je van plan bent om af te drukken, kan het de moeite waard zijn om een duurdere printer te kopen met een goedkopere lijn aan cartridges of toners. Ontdek hier hoe je geld kunt besparen op de aanschaf van inktcartridges.

Lees ook: 7 printer kooptips van cartridge experts

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*