7 printer kooptips van cartridge experts!

Door , dinsdag 11 oktober 2022 om 11:52 - Tutorials

printer-koopgids-inktweb-voorkooptips


Een nieuwe printer vinden is altijd moeilijk. Regelmatig vraagt iemand in je omgeving naar kooptips omdat hij/zij een nieuwe printer wil kopen maar niet weet welk merk “het beste” is, welke printer de “mooiste foto’s” afdrukt of welke cartridge het “goedkoopste” zijn. Helaas zijn al deze punten enorm relatief aan de printer en de gebruiker. Cartridges kunnen duurder zijn maar meer inhoud hebben, foto’s kunnen soms mooier zijn in zwart/wit dan in kleur en de beste printer is simpelweg de printer die het meeste aan jouw eigen eisen voldoet. Hieronder vermelden we een paar punten die jou helpen naar je eigen beste printer. We noemen geen merken of modellen zodat de lijst ten alle tijde voor iedereen actueel zal blijven.

1) Vergeet de prijs van de printer, kijk naar de prijs per pagina

Er is een printer in elke prijsklasse; van € 20 tot € 20.000. Kiezen voor de goedkoopste printer is vaak niet het beste idee. Kijk in plaats van de prijs van de printer naar wat het kost om te printen met deze printer. Dit vergt wel wat rekenwerk; wat is de (gemiddelde) prijs van de cartridges en hoeveel kan hiermee geprint worden? Laserprinters hebben vaak nog overige onderdelen welke ook om de zoveel tijd vervangen moeten worden.

Een vuistregel is: Goedkope printers hebben duurdere cartridges en duurdere printers goedkopere cartridges. Lees meer over de prijsstrategie van printers/cartridges.

2) Cartridges met een printkop, eigenlijk altijd een slecht idee

cartridge-met-printkop voor kooptips


Ik ben geen fan van cartridges met een ingebouwde printkop. Voornamelijk omdat dit veel invloed heeft op de kosten. De printers worden hierdoor goedkoper omdat een van de duurdere onderdelen in de cartridge zelf zit. Je raadt het al; de cartridges worden hierdoor weer duurder. Om kosten te besparen worden de kleuren cartridges gecombineerd in één cartridge wat onhandig is. Niemand print namelijk exact even veel van alle 3 kleuren (geel blijft altijd overal). Mocht één van de drie kleuren op zijn dat moet het hele product vervangen worden.

Als laatste zijn deze cartridges gepatenteerd. Dit betekent dat er niet zomaar cartridges kunnen worden nagemaakt (compatible) maar dat de originele cartridges hervuld moeten worden (remanufactured) wat altijd duurder en minder goede resultaten oplevert.

3) Overweeg een laserprinter, tenzij je foto’s wilt printen

fotos-printen-gif en gebruik kooptips


Laserprinters hebben vele voordelen, ook voor consumenten. Mocht het printen in kleur geen vereiste zijn is de keuze helemaal makkelijk maar ook kleuren laserprinters moeten serieus overwogen worden. Ze zijn goedkoop in verbruik, de toners hebben een grote inhoud en hebben geen onderhoud nodig (geen uitdroging). Lees meer voordelen in ons uitgebreide artikel.

4) Heb je echt een all-in-one printer nodig?

De meeste gebruikers willen eigenlijk alleen printen. Toch worden er vaak all-in-one printers gekocht waarmee je ook kan scannen, kopiëren en soms zelfs faxen. Plan je niet specifiek één van deze functies te gaan gebruiken? Koop dan een simpelere single function printer waarmee je “gewoon” kan printen. Dat scheelt in aanschafprijs en ruimte op bureau.

5) Goed (foto)papier is belangrijk voor mooie prints

Hoog kwaliteit papier kan een enorme invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit van je geprinte document. Dit geld voor bedrijven welke facturen versturen (dat moet er gewoon netjes uitzien) maar ook je huis-tuin-en-keuken prints komen beter tot zijn recht op goed papier. De witheid van het papier is hierin belangrijk en uiteraard het gewicht. Vooral het afdrukken van foto’s kan verrassende resultaten hebben; het ene merk fotopapier werkt veel beter met bepaalde printers dan andere.

6) Wordt mobiel printen ondersteund?

wirelessprinten voor kooptips


Helaas hebben niet alle nieuwe printers direct ondersteuning voor mobiel printen. Mocht dit een belangrijk factor voor jou zijn controleer dan goed om er vanaf jouw smartphone geprint kan worden en zo ja, wat hiervoor precies nodig is. Kan dit via Wi-Fi, een App, E-mail of misschien wel NFC?

7) Negeer de “tips” van kennissen en collega’s en lees reviews

Product recensies zijn een belangrijk onderdeel van het koopproces en je kan ze ook wel kooptips noemen
Product recensies helpen een miskoop te voorkomen (via Google).

Ongetwijfeld heb je wel eens een verhaal gehoord van iemand die een slechte ervaring heeft gehad met zijn of haar printen er vervolgens iedereen afraad om dat merk te kopen omdat dit niet goed zou zijn. Of die een keer namaak cartridges heeft gekocht welke niet (goed) werkte en vervolgens iedereen aanraad om altijd originele producten te kopen. Negeer dit soort advies; alle merken, ook de grote namen, hebben last van defecte producten. Met alle elektronica komt dit voor; van printers en cartridges tot smartphones.

Zoek in plaats daarvan naar recensies van mensen die de printer al hebben gekocht en echt een mening over kunnen geven. Dit kan bij de desbetreffende webshop zijn maar ook een YouTube video of forum bericht. Het makkelijkst is om te zoeken in Google naar “[naam printer] review”.

Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het weten in de reacties hieronder!

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

6 reacties

 1. Gyula schreef:

  De mooiste prints maak je toch met Canon, maar,…. wissel op tijd de cartridges, want een dag te lang gewacht en de printkoppen werken niet meer. En dan merk je pas hoe duur een Canon kan zijn. Het is mij 2 x overkomen, dus Voor mij geen Canon meer, maar wat wel, weet ik nog niet.

 2. Ise schreef:

  Hoi Martijn,

  Wat ik jouw mening over de nieuwe HP Laserjet Pro (M402dn)? Ik kan daar nog weinig reviews over vinden. En was wel erg tevreden over mijn oude HP, maar deze is nu helaas begeven..

 3. Peter schreef:

  Goede tips!
  Fijn als je aangeeft welke printers/merken een printkop hebben. Bijv. Canon Pixma vaak niet.

 4. ferry schreef:

  beste Martijn,]

  Welke printer moet ik kopen?
  ik hoef alleen printen in zwart-wit.maar wel wifi.

  wat vindt je van deze:
  De Samsung Xpress M2022W

  bedankt

 5. Arjan Vos schreef:

  Ik heb zelf momenteel een Canon MG3150 en heb al de nodige inkjetprinters hiervoor mogen bezitten. In grote lijnen zijn inkjetprinters in gebruik duur vanwege het benutten van de dure inkt voor het schoonmaken van de spuitmondjes na printen.

  De opgegeven aantallen afdrukken met een setje cartridges door de fabrikant zijn een lachertje, zelfs als je grote oplages achter elkaar print.

  Voor oplages vanaf pakweg 10-20 afdrukken A4 in kleur gebruik ik al een tijdje de online diensten van een online copyshop. Uiteindelijk is dit veel goedkoper en professioneler dan de huis-tuin-en-keuken afdrukjes van mijn inkjetprinter. Bovendien kan ik het papier kiezen dat ik wens en de afdrukken laten afwerken met spiraalbinding of gelijmd als een magazine!

 6. Bernd Gaykema schreef:

  De kosten per pagina zit wat ingewikkelder in elkaar dan wat je schetst. Het maakt voor inktjetprinters nogal uit of je 50 pagina’s achterelkaar afdrukt of 50 dagen steeds één pagina print.
  Ik heb een Canon 6150 en die is in de laatste situatie veel duurder per pagina dan wanneer het direct achterelkaar wordt geprint.

  Gelukkig vermeldt de Consumentenbond dit tegenwoordig in hun testresultaten.

  De oorzaak van het grote verschil in kosten zit in het schoonmaken van de inktkoppen na iedere printopdracht. Dat schoonmaken kost een klein beetje (dure) inkt.